POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

09 ledna, 2022

Ptačí hodinka

 Od pátku 7. ledna do neděle 9. ledna probíhalo sčítání ptactva pod názvem "Ptačí hodinka". Nakonec jsem byla ráda, že jsem se sčítání zúčastnila v sobotu odpoledne, protože večer  někdo na silnici střílel ohňostroj a dnes tu skoro žádní ptáci nebyli.

Máme neděli večer a venku zase někdo střílí, tentokrát dělobuchy. Nesnáším to. Zbytečný rachot, který je k ničemu a chudáci ptáci  a další živočichové venku, kteří se tak dostávají do stresu úplně zbytečně.  

Pár ptáčků  se mi podařilo nafotit, ale raději jsem  moc nefotila, protože pak na krmítko ptáci nepřilétali.

 



Na krmítko přiletělo 8 hýlů z toho 5 samečků ( červené bříško) a 3 samičky (růžovošedé bříško) a pak hlavně sýkory modřinky, těch jsem viděla 5 najednou, sýkory koňadry, kterých jsem také viděla 5 najednou, dále 1 čížek lesní, 1 brhlík lesní, 1 králíček obecný, 1 zvonek zelený, 2 sojky obecné, 2 hrdličky zahradní a na zemi jsem zpozorovala 2  kosy černé  a 1 straku obecnou.  To bylo mé sobotní sčítání.
******
Dnes byli na krmítku jen tři hýlové, pár sýkorek modřinek i koňader, ale neviděla jsem jich nikdy více najednou. Přiletěl i zvonek zelený a jinak pořád někde číhaly sojky. Sojky občas drobné ptáky také loví, pokud mají nedostatek potravy a tak pokud se usadí na stromě jako dnes, tak  jsou drobní ptáci hodně opatrní. 

27 komentářů:

  1. Jaruško, moc děkuji za zapojení do Ptačí hodinky a palec nahoru! Moc hezky jsi to nafotila i popsala, je vidět, že přírodě rozumíš ☺. Sobotní sčítání je báječné - tolik druhů ptáků a takové množství!
    Přeji další příjemné chvíle v přírodě.

    OdpovědětVymazat
  2. Jaruško,moc hezké fotografie a obdiv k účasti na sčítání ptactva 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář Marti a měj se moc hezky.

      Vymazat
  3. Jaruško, moc pěkné fotografie. Já jsem si včera říkala, že bych mohla sčítat tak kachny na řece.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  4. Parádní fotečky Jaruško ⚛ ღ ♥ někde jsem i četla, že ptáčků je čím dál méně. No ty dělobuchy mě také štvou. Hezký nový týden ve zdraví přeji ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Jaru,opět parádní fotky!
    Bylo jasné, že ty se zapojíš!
    Dělobuchy mě taky štvou…
    Měj se hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Jaruško, krásné fotografie. Netušila jsem, že jsou sojky takové potvůrky.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko moc děkuji za komentář. U nás chodí sojky na krmítko, tak že hlady netrpí a tak se ti malí ptáčci asi bát nemusí, ale v lesích je to jinak.

      Vymazat
  7. Parádní fotky. Já na ptactvo nějak nemám štěstí. Sem tam přiletí do krmítka, ale jak vezmu foťák, tak frrrrrrrrr a jsou pryč.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je na krmítku také fotit nestihnu, ale mám před okny stromy ze sousední zahrady a tak je mám možnost fotit na stromě i když někdy jak poskakují, tak také nestíhám, hlavně ostření foťáku nestíhá..

      Vymazat
  8. To je smutné, že tam u vás máte takový rachot a ptáčci se zbytečně plaší... Fotky jsou i tak pěkné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli moc děkuji. No snad už bude klid. Ale je pravda, že mě ty dělobuchy a bouchací sirky od Mikuláše do Tří Králů fakt štvalo. Měj se pěkně.

      Vymazat
  9. Jaru,také jsem se zapojila,ale slabota.Rok od roku horší.Pět sýkorek,brhlík a dlask.Koukala jsem už na výsledky na prvních dvou místech sýkorky,potom kos,hrdlička a vrabec.Hrdličky jsem u nás dlouho neviděla a vrabci,jako by neexistovali.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu moc děkuji. Ono v době kdy jsem ptáčky sčítala, taktu bylo po víkendovém ohňostroji a bouchání dělobuchů ptáků podstatně méně. Další den přiletělo hejno snad deseti čížků...Krmítko jich bylo pořád plné, že se tam i hýlové docela báli a při tom jsou mnohem větší. Je zajímavé tu ptačí drobotinu pozorovat. Manžel to má jako televizi...Měj se moc hezky a opatruj se.

      Vymazat
  10. Jaruško zdravím, Fotečky ptáčku náááádherné. Moc děkuji za komentáře ♥ ♥

    OdpovědětVymazat
  11. Jaruško, sice jsem o sčítání psala do magazínu, ale nezapojili jsme se. Povedly se ti krásné fotky. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  12. Krásné fotky! Nejvíce je asi ocení ten, kdo už někdy ptáčky fotil, jelikož ta jejich neposednost je někdy k zbláznění...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Ano je to fakt, že člověk musí být trpělivý, protože ani foťák mnohdy nestíhá zaostřit, protože jsou hned někde jinde. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  13. Nádherné fotky Jaruško♥ já bych ohňostroje zakázala ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško souhlasím s Tebou. Jednou do roky bych to pochopila, ale když se střílí od Mikuláše do Tří Králů, tak je toho až moc. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  14. Ti jsou krásní, u nás vidím jen vrabce, vrány a holuby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. My jsme tu poměrně blízko do lesa a i když město, tak vlastně venkov obklopený lesy ...pro někoho konec světa a tak je tu ptáčků docela dost. Přeji krásný zbytek soboty a pohodovou neděli.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.