POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

11 května, 2022

Sobotní cesta kolem města

 7. května 2022

Po okolí města chodím často. Jen tentokrát jsem se  vydala na druhou stranu, kam nechodím zrovna nejraději, ale přesto jsem se tam tentokrát šla podívat po hodně dlouhé době.Trať na Jiříkov je teď využívaná minimálně. Dříve tu jezdilo mnoho nákladních i osobních vlaků, ale po revoluci byly v Jiříkově všechny podniky  zprivatizovány, časem zrušeny a osobní vlaky už nebyly tolik využívané, tak že byly zrušeny. Trať se teď udržuje jen pro mimořádné nákladní vlaky a občas i pro vlaky turistické, většinou německé.



Touto uličkou jsem několik let spěchala z mateřské školky do práce...to už je tááák dávno.
Studánka v Bezručově ulici stále funguje. Jen voda, kterou jsme často jako děti pily,  už asi pitná není.
Kříž v Bezručově ulici
Vrabci v Purkyňově ulici pozoruji  při výstupu na Strážný vrch
V pozadí Vlčí hora

Jižní strana Strážného vrchu je zastavěná novými domy. Sem jsme jako děti chodily  v zimě sáňkovat. Tady bylo hřiště a pod ním břízy. Ty byly vykáceny a prostor zastavěn novými domy... Zbyly jen břízy na vrcholku.
Je tu ještě cvičistě pro psy.
Po uzavření letního kina místo docela zpustlo. Na vrcholu kopce stojí Pravoslavný chrám Stětí sv. Jana Křtitele. Původní poutní kaple z 18. století byla přebudována na větrný mlýn, který byl později  zrušen pro neefektivnost a na jeho místě vznikla hospoda. Po válce nějaký čas sloužila stavba jako hláska na ochranu státní hranice a v polovině 50. let 20 století se dokonce uvažovalo o demolici pro zchátralost objektu. V roce 1959 byl objekt opraven pro potřeby pravoslavné církve, která jej využívá dodnes.
Tady je křížová cesta se čtrnácti zastaveními.

Kříž Ježíše Krista a Máří Magdalény




Ovšem výhled na Jizerské a Lužické hory je odtud opravdu překrásný. Vlevo vzadu se rýsuje Ještěd. Nejvyšší hora vpravo je Luž.
Dole je část města Rumburk 2 - Horní Jindřichov
Pohled k Ještědu, vpravo Hvozd a před ním dole varnsdorfský Hrádek.
Výhled na severní část města - směrem na Jiříkov
Ještě jednou pohled na Lužické hory. Zleva Luž, Weberberg, za ním Pěnkavčí vrch, vpředu Frenzenberg a za ním Jedlová
Dole k severu dříve Pivovarský, nyní Nový, rybník. 




Při focení rybníka jsem si připadala jako zloděj.
 Rybník je soukromý, ohrazený plotem z rezatých armatur a za plotem  vysázené listnaté keře. Poutá se k němu mnoho negativ, 
tak že sem zase dlouho nepůjdu i když je tu hezká příroda.

Rychle odsud pryč....stále tu mám negativní  pocity.
Tady je ráj pro vodní ptactvo a někde tu hnízdí i čápi černí.
Pospíchám cestičkou ke kolejím.
Letiště
Pohled na rybník z druhé strany


Ještě kříž v Nerudově ulici a pospíchám domů. Udělala jsem si okruh 6 km. 

40 komentářů:

  1. Járo, i tohle je moc hezká trasa!
    A ta zeleň, to je barva! Taková je jen v květnu.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko moc děkuji a měj krásné májové dny.

      Vymazat
  2. Krásná vycházka, počasí přeje, ale já bych trochu deště vydržela. A ty negativní pocity také občas mívám, je to zajímavé. Místo je pěkné a stejně se tam necítím dobře. Udělala jsi dobře, že jsi pospíchala domů. Přeji pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je také veliké sucho. Na zalévání už nosím vodu z domova po mytí. Mýdlo květinám nevadí. Aspoň tam nebudou mšice.

      Vymazat
  3. Líbí se mi fotky z Tvé vycházky.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní12/5/22 10:02

    Lezarts

    Bydlíte v krásném místě. Zase jsem se hezky s Tebou “prošla”☀️

    OdpovědětVymazat
  5. Jaruško měla jsi krásnou vycházku, krásně jsem se prošla také s tebou , moc pěkné fotky ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Járo, na Strážáku někde býval Dětský domov pro malinké děti, ale už si to moc nepamatuji, a to, cos ukázala z této procházky, bych nepoznala.Ale mám dotaz a ten ti pošlu mailem. Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko moc děkuji. Odpověď ti pošlu emailem. Hezký den přeji.

      Vymazat
  7. Jaruško zdravím také jsem se prošla s tebou nádherné fotečky hezký víkend přeji ..♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško moc děkuji. Krásné dny Ti přeji.

      Vymazat
  8. Jaruško děkuji za komentík a obrázek...oboje vyšlo,asi měli poruchu...přeji Vám pohodovou rekonstrukci a hlavně ať se Vám tam líbí a žije ve zdravíčku dlouhá léta...fotečky máš zase úžesnééé...užijte si krásného počasí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Irenko, moc děkuji. Na tu rekonstrukci si asi ještě počkáme, protože se zatím byli zedníci jen podívat, ale kdy přijdou ještě neuvedli. Doufám, že se jich dočkáme. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  9. Ahojky Jaruško, to jsi měla krásnou procházku a pěkné fotky tu vidím. Jaro je stějně krásné ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni máš pravdu. jaro je krásné i barevné. mám ho raději než podzim. Všechno je čerstvé a mladé...Měj se moc hezky a opatruj se.

      Vymazat
  10. Krásná procházka, ale nějak trochu smutná...Ty vyhlídky na Jizerské a Lužické hory - nádhera! Opatruj se, zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  11. Jaruško nádherné fotografie,mám také místa kam nerada chodím a také jezdím. Vždy se mě vše sevře a je mě smutno. Naštěstí je více míst pozitivních.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti moc děkuji. Také to tak mám. Některá místa jsou spojená se smutnými událostmi a jakoby duch těch obětí tam stále někde byl, tak že to asi cítí víc lidí a moc často tam nechodí. stejně to mám já s tím Pivovarským rybníkem

      Vymazat
  12. Jaruško, nádherná procházka prostřednictvím tvých úžasných fotografií. Děkuji a měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti moc a moc děkuji. Přeji ti příjemné dny ve zdraví.

      Vymazat
  13. Jaru,Rumburk je hezky uložený,kolem je samá zeleň.To je u nás většinou jenom někde na vesnici.Já bych takhle z procházky na Turnov nikde asi neviděla.Vůbec tam,co bydlím jsme sevření dálnicí na Praha,Liberec a obchvat na Harrachov.Naštěstí můžeme vyjet dále za město autem.Moc hezké fotografie jsi pořídila.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, okolí je opravdu docela hezké, jen ty lesy teď hodně utrpěly kůrovcovou kalamitou. Navíc dříve se tu pěstovalo obilí, brambory, len a to byla ta políčka taková krásná barevná. Teď jsou všude jen louky a to už zdaleka není tak hezké. Přeji Ti příjemný den a moc děkuji za milý komentář.

      Vymazat
  14. Sice jiná trasa, ale fotky jsou nádherné! Ta křížová cesta, to je něco opravdu nádherného. Krásné fotečky ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss mockrát Ti děkuji a přeji Ti příjemné dny ve zdraví.

      Vymazat
  15. Jaruš, hezky jsi tu procházku zachytila a pro mne jsou přínosem i ty popisky, protože je to kraj, který vůbec neznám. Co se týče místa, kde se necítíš dobře - už jsem Ti naznačila, že obdivuji, jak do rozsáhlého terénu chodíš sama, to myslím obecně. Já bych si v naší oblasti takhle nevyšla, jde o bezpečnost. Tak se opatruj. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, kdo se bojí,. nesmí do lesa. Ty jsi z velkého města. Tady je to kraj světa a kromě srnek a několika místních pejskařů většinou nikoho nepotkám. Spíše se začínám bát těch příchozích uprchlíků, které nám sem přidělují...Hodně jich potkáváme i na našich výletech. Měj se pěkně a opatruj se.

      Vymazat
  16. Snímky pro potěchu oka. Dá se z nich vybrat vše, co člověka zajímá. Docela mne překvapilo, že tam je někde letiště. O tom jsi se ještě Jarko, nikdy nezmínila nebo jsem to přehlédl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirku, to letiště je sportovní. Dříve tam přistávala práškovací letadla, dokud se lesy vápnily a prováděly se ošetření postřikem proti kůrovci, hnojila se z letadla pole. Teď už se to nedělá. Pole už tu nejsou, ze všeho jsou louky a pastviny a lesy sežral kůrovec. Tak že tam občas přistane nějaký balón nebo cvičné letadlo. Jinak už moc využívané není, ale udržuje se pořád. Děkuji za komentář a měj se pěkně.

      Vymazat
  17. Krásné procházka a krásná místa.

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Jaruško super fotečky vždy potěcha se dívat a výlet prostřednictvím foteček dělám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romanko moc děkuji. Komentář byl ve SPAMu, ale už jsem ho zveřejnila. Děkuji a měj se pěkně.

      Vymazat
  19. Děkuji Jaruš nejen za nádherné fotky, ale i za povídání ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško moc děkuji a přeji ti krásné májové dny

      Vymazat
  20. Krásný kraj a výhledy, škoda jen, že podniky jsou uzavřeny a vlakové spojení téměř také. Je těžké tam pak mladé lidi udržet, když se tím vše tak komplikuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši to je pravda. Po privatizaci se vše pozavíralo a začalo se sem stěhovat plno lidí, kteří pracovat nikdy nechtěli a nebudou, jen berou dávky, protože se můžou ohradit tím, že tu práce není. Je to začarovaný kruh a nám tu takoví lidé ničí život. Ale kraj je to opravdu hezký. Měj se pěkně a děkuji

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.