POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

22 srpna, 2022

Trochu vzpomínání...

Nedělní podvečer, synové odjeli a já jsem se vydala na podvečerní procházku do mých milovaných luk. Původně jsem očekávala, že když je po dešti, tak že se  k mokřadům slétnou čápi. Čekání na ně jsem si tedy krátila focením  života v trávě a začala  vzpomínat na dětství a dospívání.

Pozorovala jsem čmeláka, jak saje šťávu z  kvítků jetele lučního.




 Vyrůstala jsem vlastně se svými stejně starými kamarády v létě většinou v loukách nebo na polích, kde jsme byli všichni z rodin, které měly hospodářství, museli jsme pomáhat při lehčích zemědělských pracích. Pasení hus, koz a ovcí, obracení sena, tvorba povřísel na vázání snopů a pak stavění panáků při žních, to když už jsme byli starší a šikovnější. Na podzim pak došlo na vybíraní brambor. Školní brigády na vybírání brambor jsem měla ráda. Stejně pak, když jsme na našem políčku  vybírali brambory a mohli si je opékat v popelu doutnající bramborové natě.
 A tak dost vzpomínek. Vždyť už je to tak dávno...a doba se hodně změnila.
*****
Zakoukala jsem se do trávy a při každém kroku mi od nohou odskakovaly kobylky. Vzpomínala jsem, jak jsme je chytali do dlaní a při otevření  "závodili", čí kobylka dál doskočí....Kobylek je mnoho druhů a různého zabarvení...
Jen jejich focení není jednoduché. Mnohdy než jsem stačila zaostřit, byly fuč....








Čápů jsem se nedočkala a tak  jsem se vydala zpět domů.
Jediný čáp, kterého jsem nafotila,  stojí celé léto v jedné zahradě.
Přeji krásné poslední dny prázdnin...a že to letí...

44 komentářů:

  1. Jaruško, to je koníků! kam se hrabou v Kladrubech! Čmeláky já taky ráda pozoruji, jsou to takoví malincí medvídci. Jsem na tvé focení pyšná. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko moc děkuji...až se červenám!

      Vymazat
    2. Járo, tak to ušetříš za šminky. Ruměnec ti jistě sluší. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Díky. Já už tomu malování moc nedám. Po zánětu očních rohovek jsem s malováním skončila.

      Vymazat
  2. Ahoj Jaruško moc zdravím po delší době mám manžela nemocného tak se věnuji ani se mi nechtělo na počítač fotečky máš nádherné děkuji tak se opatruj ♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško děkuji za komentář. Manželovi přeji brzké uzdravení a Tobě hodně sil.

      Vymazat
  3. Skvělé fotky kobylek. Také jsme je jako děti chytaly, bylo jich všude hodně. Teď se mi zdá, že už jich tolik není a nebo to je tím, že v loukách už neběhám 😁😛,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tady je jich je pořád hodně, zvláště jsou vidět teď na posekaných loukách a co jich je druhů...Je se těžko fotí. Děkuji Ti a měj se moc pěkně.

      Vymazat
  4. Koníci super ⚛ ღ ♥ Pěkně jsi se prošla Jaruško. Dopoledne jsem se vůbec nedostala na Tvůj blog, stále mě to vypisovalo, že stránka neexituje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni moc děkuji. Asi to bylo ve chvíli, kdy jsem zrovna psala příspěvek.

      Vymazat
  5. Hezké vzpomínání.Já to zažila jenom u babičky a tety,kam jsme jezdily na prázdniny.Užívaly jsme si s kamarádkama bydlení ve městě.
    Kobylky jsme jako děti chytaly,ale v trávě jsem už dlouho nic neviděla.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, u nás je hodně luk a kobylky ve vysoké trávě moc vidět nejsou. Ale teď díky tomu, že jsou louky posekané, tak se v trávě neschovají. Děkuji Ti a přeji krásné poslední prázdninové dny.

      Vymazat
  6. Jaruš,všechny fotky jsou nádherné,ale kobylky mne přímo nadchly.Je hezké vzpomínat na mladá léta i když už je to dávno...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi moc a moc děkuji a přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  7. Moc se mi líbí fotky kobylek ♥♥♥ Pěkné vzpomínání!

    OdpovědětVymazat
  8. Ty kobylky jsou úžasné. Nikdy mě nenapadlo, že by koníků mohlo být tolik druhů. Mám pocit, že jich u nás hodně ubylo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, je jich opravdu dost druhů a to jsou pak ještě sarančata a cvrčci. Ty jsem v trávě žádné nenašla. Děkuji a měj se moc hezky.

      Vymazat
  9. Jaruško zdravím..nádherné fotečky ...hezké vzpomínky...taky si pamatuji kolik jich bylo...pak se to ztratilo a nyní se zas oběvují...mockrát děkuji za prohlídku...potěšila jsi mne...také děkuji za milé komentíky...přeji krásné letní dny a opatrujte se!

    OdpovědětVymazat
  10. Jaruško, krásné vzpomínky. Na ty fotky se nemohu vynadívat. Tu fialovou kobylku jsem ještě neviděla. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško moc děkuji a přeji ti krásný den.

      Vymazat
  11. Jaruško, neuvěřitelné záběry, je to krása ke kochání. Měj pohodové úterý.

    OdpovědětVymazat
  12. Járo, moc děkuji za krásné fotky a milé vzpomínání! Někdy je dobré se jen tak ohlédnout...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, máš pravdu. Vzpomínky jsou vlastně to, co nám nikdo nevezme a kdykoliv se můžeme o ně podělit. Přeji ti krásné dny a moc děkuji za milý komentář.

      Vymazat
  13. Připomněla si mi tou vzpomínkou, že jsem taky na chalupě chodívala s kamarádem pást kozy. I ten jutový Ladův pasáčkovský pytel jsme opravdu za ošklivého počasí nosívali....

    OdpovědětVymazat
  14. Kobylek u nás vidím pomálu. Moc krásně se Ti povedly nafotit. Taky mám někdy chvíle, kdy se mi do hlavy dostanou vzpomínky.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ono jich je dost, ale v parcích ne, spíše na pastvinách a loukách, které se sekají jen maximálně dvakrát do roka. V úplně nízkém a udržovaném trávníku, jaké jsou teď ve většině zahrad, kobylky nenajdeš. Tam nemají dostatek potravy. Děkuji ti a přeji ti krásný den.

      Vymazat
  15. Jaruško nádherné fotky i vzpomínky, přopomnělo mi to i ty moje, vše to jsem také dělávala, od 12 let jsem i sekala kosou trávu a do 20 let pásla i krávu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, moc děkuji. My jsme krávu neměli, ale měli ji sousedi a jmenovala se Petřice. My jsme měli kozy a ovce a lidé k nám chodili pro kozí mléko a sýry, které maminka dělala. A zase vzpomínám a ráda. Měj se hezky.

      Vymazat
  16. Krásné kobylky a vzpomínat se má, pokud je na co a ty máš na co vzpomínat. Tím se oprostíš od současných starostí, odpočineš si a zase bude líp. Přeji pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milý komentář a přeji ti krásné poslední prázdninové dny.

      Vymazat
  17. Ahoj Jaru,
    opět jsem si ohřála oči :) krásné snímky! Děkuji i za pěkná písmenka ohledně vzpomínek. Taky vzpomínám a přiznám se, že stále častěji. Měj se pěkně a opatruj se...♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aličko děkuji. Ze současné reality zdražování všeho si čistím hlavu v přírodě. Tam mi je fajn

      Vymazat
  18. Jaruško zdravím a přeji Vám hezký pátek i víkend:-)))

    OdpovědětVymazat
  19. Jaruško to je krása, bezva povídání a ty fotky....NÁDHERA ♥

    OdpovědětVymazat
  20. Nádherné fotky
    https://klubumelcu.blogspot.com/?m=0

    OdpovědětVymazat
  21. Na bramborové brigády si také pamatuji, i na chmelové jsem jednou byl. Pomáhat na sklizeň brambor jsme chodili i v tomto tisíciletí jedné rodině, která měla zemědělsky hospodařila. Odměnou byla svačina přímo na poli a pak vydatný pozdní oběd. Dnes bych už asi plný pytel brambor na vlečku těžko vyhazoval.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.