POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

30 ledna, 2023

Když je ledovka

Od čtvrtka 26. ledna u nás mrzlo a při tom pršelo. Chodníky i silnice se změnily v nebezpečné zrcadlo a mnoho stromů se pod tíhou ledu polámalo.  Já jsem v neděli odpoledne vyrazila na procházku do luk. S velkou opatrností jsem přešla silnici a dál pokračovala ve sněhu. Tam to neklouzalo i když chůze ve sněhu 
s ledovým příkrovem, byla docela náročná a hlavně kotníky dostaly zabrat...
Detail větve smrku před okny a ledovkou.
Pořizovala jsem i detaily ledovky.
Srnky tu byly tři, ale jsou tu jen dvě! Že by zase úřadoval vlk? ..
" Holky, nesu vám něco dobrého! "




Sluníčko se snažilo prodrat z mraků, ale nedařilo se.





Tady jsou srnčí stopy nejčetnější a tak sem sypu seno, rozkrájená jablka a mrkev.
Chodím sem srnky přikrmovat v zimě už několik let jen malinko jinam,. ale pod vrbu s praskajícími větvemi pod tíhou ledovky, jsem se bála jít. Co kdyby větev praskla...
Zvolila jsem tedy jiné, také srnkami navštěvované,  místo.










Břízy trpí tou ledovou tíhou snad nejvíc...










Tato bříza už se pod tíhou ledovky rozlámala.











Sluníčko často měnilo světlo v krajině.





 Spisovatel Rostislav Křivánek napsal povídání o skřítcích, kteří žijí v našem výběžku.   Jmenují se Kverxové. Zahlédnout je v přírodě se podaří jen někomu... Tak mně se to povedlo už podruhé.... Kverx odpočívá pod javorem. Vidíte jeho sněhový obličejík ?
*****
Vím, že tentokrát je fotek hodně, ale nějak jsem neměla sílu jich více vyřadit.


28 komentářů:

  1. Jaruško, krásné fotografie! ☺ U nás teda sice také pod nulou, ale beze sněhu i deště... Moc pozdravů z Jižní Moravy posílám! Krásný den, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťulko, zdravím na jižní Moravu a moc děkuji za milý komentář. u nás dnes střídavě sněží a prší, ale fouká nepříjemný vítr. Tak že se budeme společně těšit na jaro. Měj se moc hezky a opatruj se.

      Vymazat
  2. Překrásné fotky Jaruško♥ U nás je trochu sněhu , ale v pátek a v sobotu u nás bylo náledí.Seděla jsem u voleb a myslela jsem že ohledně náledí ani nedojdu domů. Lezla jsem i nejhorší kus cesty po kolenou. Podle toho jsem také vypadala ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo Květuško my jsme kvůli ledovce ani volit nešli, protože bychom také lezli po čtyřech, ale přes dva kilometry...Stejně bylo rozhodnuto z minulého týdne...a jen se to potvrdilo.

      Vymazat
  3. Jari, máš můj obdiv, podobné fotografie nevytvořím, protože od svého "neblahého" úrazu na ledovce raději za podobného počasí nevycházím. Menší ledovku jsme tu měli také, půl chodníku bylo ošetřeno.
    Buď na sebe opatrná, přeji štěstí. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já se snažím také být hodně opatrná, protože upadnout by mohlo znamenat: nezvednout se. V našem věku už je problém. Konečně jsem si koupila nové "nesmeky", tak už s chůzí na ledovce nebude takový problém.
      Děkuji za komentář a přeji ti krásný den.

      Vymazat
  4. Járo, to byla pěkně vydatná procházka okolím Rbk. Konečně zima! Zdá se mi to, nebo ne, že je tam spousta nových domů? Tvé detailní fotky nemají chybu. A srnky už se jistě těší na další menáž.Ještě si tvé fotky znovu a pořádně prohlédnu. Dobrou noc Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, máš pravdu. Když jsem se přistěhovali sem dolů, tak jsme vlastně byli na okraji města. Teď už jsme skoro ve středu a stále na loukách přibývají nové domy, tak že do přírody to mám stále dál a dál. Ale nevadí...Ráda se projdu. Děkuji Ti a přeji Ti krásný a pohodový den.

      Vymazat
  5. Jaruško milá, tak nejprve musím moc poděkovat, za tu nádhernou bílou krásu! Opravdu se mi fotky moc líbí které naplní moji energii. Jsi hodná, že nezapomínáš na srnky opravdu máš můj obdiv♥ Máš hodné srdíčko to se málo vidí :) chuděrky břízky. My měli ráno bílo ale už je po sněhu jelikož prší opravdu na prd. Děkuji, za komentáře a měj krásný celý nový týden♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko moc děkuji. Srnky, když už chudiny nemůžou nic najít, tak chodí mezi domy a vyhledávají něco k snědku a tak u nás v krámku nakoupím a odnesu jim to, protože tady mezi domy by se mohly srazit s autem. takto mají potravu v louce a neohrozí ani sebe, ani řidiče. Těch pár korun. které dám za seno, mrkev a scvrklá jablka, která by stejně domů nikdo nekoupil, mě nezničí...Je to jako bych si dvakrát týdně koupila krabičku cigaret a tím že nekouříme, můžu pomoci srnkám přežít zimu...Ty břízy mám ráda a také mi jich je líto, Ale pokud se nezlomí špička, tak zase na jaře obrostou...Děkuji za milá slova a přeji Ti krásný den.

      Vymazat
  6. Milá Járo, tvoje putování za skřítky, sněhem, ledem a srnkami je překrásné. Větve praskají, ledaskde komplikují lidem život, ale tvé fotky dokonale našly jejich krásu.
    Moc děkuji, pokochala jsem se.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc děkuji za milý komentář. Někdy je krásné ponořit se do pohádky a užívat si krásy přírody.

      Vymazat
  7. Včerejší a dnešní počasí se dá nazvat aprílovým. Včera střídavě chumelilo že nebylo vidět a chvílemi z toho byl slejvák jak hrom a fučel silný vítr. Ten tedy fouká i dneska a je to tak že chvílemi je zas metelice a chvílemi je modrá obloha.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je to podobné. Jen chvíli sněží, chvíli padá sníh s deštěm ale při teplotě +1°C, to zase pomalu odtává.

      Vymazat
  8. Krásná procházka, pěkné detaily, srnky ti zapózují při dalších foto záběrech. Asi jsi byla pěkně vyvětraná. Je dobře, že jsi fotky nevyřazovala, jsou super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc a moc děkuji. Mám o těch srnkách možná lepší přehled než myslivci a fotím je docela ráda. Znám jejich cesty, které mají vyšlapané stejně, jako my lidé...Přeji Ti moc krásný a pohodový den.

      Vymazat
  9. Nádherné zimní fotky Jaruško, ledová krása, která někdy napáchá škodu. Prima nový týden ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni moc děkuji za komentář. Překvapila mě ta výška ledu, někde byla i š cm...a ta tíha, která táhla hlavně ty slabé b a křehké větve bříz, dolů...Proto jsem si raději vybírala cestu, abych pod stromy nechodila. Měj se moc hezky.

      Vymazat
    2. To jsi udělala Jaruško dobře, člověk nikdy ,nemůže vědět kdy něco spadne.

      Vymazat
    3. Jo Leni, to já jsem na toto opatrná a neriskuji.

      Vymazat
  10. Sice teď u nás trochu sněhu napadlo, ale tolik sněhu tady není. Moc prima fotečky!
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuji za komentář. Je tu sice nadmořská výška kolem 400 m, ale pokud jde sníh od severu, tak se zarazí o Lužické hory a tady spadne. Jsme na takovou zimu docela zvyklí i když ty přívaly sněhu. jaké tu bývaly dříve, teď nejsou. Spíše prší...Měj se moc krásně a opatruj se.

      Vymazat
  11. Jaruško fotky nááádhera i skřítka jsi nám ukázala, paráda ♥

    OdpovědětVymazat
  12. Jaruško, to je nádhera.

    OdpovědětVymazat
  13. Včera jsme jeli kolem Slavkova a zdálo se mně, že tamější rybník byl zamrznutý. Zima se ještě nevzdává.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také si myslím, že nám paní zima ještě ukáže co umí. Děkuji a přeji krásné dny

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.