POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

23 ledna, 2023

Před oknem...

 Máme všude bílo, v noci mrzne, občas sněží, přes den taje. Ráno jsem uklízela mokrý sníh, přes den to trochu odtálo, ale už zase mrzne. Na další sněžení se máme připravit v polovině týdne. 

Na krmítku přibývají další ptáčkové, kteří se tu již delší dobu neobjevili a i když už nejsme na úplném okraji města, máme tu docela živo...no uznejte sami. 

Na krmítko přiletěli mlynaříci dlouhoocasí. Jen se pak usadili pod okny v keřích. Vypadají jako plyšové hračky a roztomile pípají. Patří do druhu sýkorovitých.




V keřích jsem dokonce objevila drozda zpěvavého. Je to druh, který většinou migruje na jih Evropy nebo do Podyjí. Tento jedinec tu zůstal. Zřejmě nebyl dost silný na přelet.
V sousední zahradě zbyla pod stromem popadaná jablka a tak má dostatek potravy a dělí se o ni s kosy a už se tam objevily i srnky.



Z luk přiletěli také hýlové. S červeným bříškem samečci...

s šedým bříškem samičky.

Zůstaly tu i pěnkavy obecné.


Nechybí ani hrdličky zahradní

U krmítka je objevil také dlask tlustozobý



Konečně jsem stihla vyfotit i červenku obecnou, která už sem přilétá od chvíle, kdy napadl sníh. Jen je hodně neklidná a plachá a pokaždé mi uletěla. Krmítko mám na parapetu zajištěné teleskopickou tyčí aby nespadlo dolů
 a někoho nezranilo, tak že jsem červenku stihla vyfotit kousek od krmítka.

..po snídani...
Sýkorky modřinky se vůbec nebojí. Nenechají se od hostiny vyrušit a myslím, že by klidně přiletěly i na ruku.

Sýkora uhelníček už je opatrnější.


Dnes se tu po delší  době objevil také první zvonek zelený.
Sýkora koňadra. 
Když ráno mrzne, tak jsou tyto sýkorky načepýřené a vypadají jako kuličky.

Kos černý. 
Střídá se jich tu asi osm. Už je i rozeznávám podle zobáku a samičky podle zabarvení bříška a krku.  Občas je musím vyhnat, protože krmení vyhazují ven z krmítka dolů na zem. Tam se o něj postarají hrdličky a pěnkavy. Kosi jsou to vlastně dobrodinci, kteří se dělí o jídlo s  ostatními...

*****
V noci a ráno.
Když jsem před spaním větrala v ložnici, zahlédla jsem v sousední zahradě dvě srnky.

Byly tam obě dvě  ještě ráno...


Dnes mi to nevyšlo, ale zítra vezmu do tašky seno a mrkev a odnesu jim to do louky nad Hráz, kam jim nosím krmení každou zimu, aby nemusely chodit po silnicích mezi domy a vystavovat se nebezpečí střetu s autem, což bývá nepříjemné pro oba zúčastněné.
Taková je příroda před našimi okny.

41 komentářů:

  1. Jaruško, překrásné fotky a hlavně, to ptactvo ví, kam zaletět. Mají se u vás dobře.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko děkuji. Až sníh odtaje, tak zase zmizí. Ony jsou nahoře louky, kde mají
      všichni potravy celkem dost a tak přilétají hlavně v době, kdy je vše pod sněhem. Krmítek je tu plno. Jen na našem domě jsou čtyři, tak že mají na výběr...Dvě sousedky a soused dole také přikrmují...

      Vymazat
  2. Anonymní23/1/23 21:32

    Nádherné foto jako z katalogu))) příroda je kouzelnice)))
    Eva. http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Jaruško, to je nádhera... tolik krásných ptáčků a jak krásné fotografie! Zítra musím ukázat i synkovi... často spolu pozorujeme krmítko... akorát letos k nám moc ptáčků nelétá... nevím, kde je chyba... Děkuji za krásné pokoukání.... ☺ Měj se hezky, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc a moc děkuji. U nás je docela dost sněhu a tak jim nic jiného nezbývá, než přilétat ke krmítkům. Do minulého týdne tu také byly jen sýkorky jinak téměř nikdo...Jinak mám radost, když se fotky líbí. To potěší... Krásné dny přeji a snad se ptačích návštěv také dočkáte. Má sněžit všude od poloviny týdne.

      Vymazat
  4. Jaruško, ty tvoje fotky ptáčků jsou obdivuhodné a neuvěřitelné. Vždy je krásně vyfotíš, fotky na výstavu. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  5. Járo, ty fotky jsou prostě úžasné! Kocháme se a obdivuji!
    Dobré srdce nezapřeš, tak ti přeji hezkou procházku!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko moc děkuji. Tvá slova vždycky potěší. Přeji Ti krásný den.

      Vymazat
  6. Nádherné fotky ptáčků máš trpělivost a ta růže (ptáčky) přináší. Díky za ukázku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Já je moc ráda pozoruji...Je to lepší než programy v televizi a když připočítám krmení místo energií , tak to vyjde možná i levněji...hihihi

      Vymazat
  7. Jaruško moc zdravím fotečky sama nádhera jako vždy potěšíš mne moc děkuji hezký den přeji ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško moc děkuji a přeji Ti krásný den.

      Vymazat
  8. Parádní fotky. Máte u vás opravdu živo . Ptačí říši máte jako na dlani.
    Pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani moc děkuji,. Když nepřiletí ptáčkové k nám, tak já jsem schopná jít za nimi do lesů... Děkuji a měj se hezky.

      Vymazat
  9. To je taková krása! A tolik druhů ptáčků - díky za poučení a pokoukání!
    Měj se pěkně, zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško moc děkuji. Ve velkých městech tolik možností není, ale my tu máme docela dost zeleně, a vzdušnou čarou blízko louky i les...Tak že jak napadne sníh. tak se ptáčkové přestěhují k nám. Nemají to daleko. Měj se moc hezky.

      Vymazat
  10. Super fotky Jaruš,máš krásný výhled,ten ti závidím (ale v dobrém).Ale nejvíc obdivuji tvé znalosti o ptačí říši.Já tak poznám asi 3 druhy,zbytek jsou pro mne jen ptáčci...Přeji další hezké procházky ve zdraví..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, každý máme jiné zájmy. Mně baví příroda, cestování, někoho jiného zase historie, obrazy, technické památky. Každý jsme jiný a tím jsou blogy zajímavé. Děkuji moc za pochvalu a přeji Ti krásný den.

      Vymazat
  11. Hezký den Jaruško, opět suprová podívaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni moc děkuji a přeji Ti příjemné dny ve zdraví.

      Vymazat
  12. Jaruško zdravím...nakoukla jsem k tobě...nádherné fotečky tu máš...skvěle fotíš...děkuji za komentíky na blugu a přeji příjemné dny a krásné záběry...děláš je na výbornou!!!

    OdpovědětVymazat
  13. Járo, tvoje fotky jsou vždycky moc pěkné, ale na focení pípáků jsi prostě jednička. Koukám pořád dokola a přiznám se, že nějaké ty ptáčky poznám, ale na tvůj přehled a znalosti nemám. Je to prostě paráda, zdravím 👍🏽

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi moc děkuji a opravdu mě to těší. Já tu přírodu mám ráda a pozorováním ptactva vlastně odpočívám. Pozoruji jejich chování, jak se doplňují, které druhy jsou snášenlivé a které naopak. Každý známe něco jiného. Já zase neznám spoustu jiných věcí. Každý umíme to své, co nás baví...Děkuji Ti přeji krásné dny.

      Vymazat
  14. Anonymní24/1/23 20:04

    Lezarts

    Máte u domu docela rušno. Hezky se na to kouká!

    OdpovědětVymazat
  15. Járo, doplním, že hýlové a dlaskové se mi u tebe líbí moc, protože takto nafocené je tedy nikde neuvidím. V přírodě jsme viděli jejich hejna na Šumavě.
    Jiřina z N.
    ráda se, když je čas, na některé blogy vracím a prohlížím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko moc děkuji. Já mám tu výhodu na focení ptáčků, že pomalu z okna dosáhnu na větve stromů v sousední zahradě. Stačí vzít koště...Jen ten stín v bytě mě někdy štve, ale když napadne sníh tak je světlo a v létě stín také není k zahození.

      Vymazat
  16. Jaruško zdravím, miluji Tvé fotky od krmítka, nejen se pokochám ptačí krásou a dovím se spoustu zajímavých věcí, děkuji ♥ ♥ ♥

    OdpovědětVymazat
  17. Anonymní25/1/23 05:59

    Vija

    Járo, děkuji, krásné fotky a podívaná na ptačí přehlídku, konečně vím, kdo i k nám létá do krmítka. Ale takový výběr nemáme. Moc ráda je pozoruji. Měj hezké dny. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani moc děkuji. My máme vzdušnou čarou poměrně blízko velké louky a les, tak že jak napadne sníh tak se k nám ptáci přestěhují. Děkuji moc a měj se pěkně.

      Vymazat
  18. Nádherné fotky Jaruško, tady máme spící počasí, jsem stáe hodně unavená ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško u nás je to podobné. Sychravo a nevlídno. Nějak to musíme protrpět do jara. Měj se moc krásně a děkuji za komentář.

      Vymazat
  19. Jaruško, to je krása, tolik krásných ptáčků zpěváčků. Já tu mám kosáčky, sýkorky koňadry a modřinky a pár hrdliček. Občas zalétne sojka a datel. Máš moc krásné zpěváčky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milý komentář. které mě potěšil. Přeji krásné a pohodové dny.

      Vymazat
  20. No páni to jsou překrásné fotky a tolik ptáčků aj srnky díky Járo za tu krásu..no nespím jsem pěkně nachcípaná asi na kontrole jak jsem byla, tak nějaký bacil pochytila :-) Dnes už musím na krev ale půjdu srouškou. Ono i to počasí je u nás pěkně nevlídné už druhý den máme mlhavo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko u nás je také pořád mlha. Znám plno lidí, kteří právě u lékaře něco chytili.. Přeji TI brzké uzdravení.

      Vymazat
  21. Tyto fotografie obdivuju, podle těch krásných ptáčků, které vůbec neznám, bych soudil, že bydlíš přímo v lese :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bydlíme za nádražím ještě ve městě, ale les je asi 150 m vzdušnou čarou po cestě kolem kilometru a kousek nad námi ještě mokřadní louky. Děkuji a přeji hezký večer.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.