STRÁNKY TOHOTO BLOGU
29 února, 2024
Kyjovské údolí, část druhá.
28 února, 2024
Kyjovské údolí, část první
24 února, 2024
23 února, 2024
Výlet na Křížový vrch
20 února, 2024
Mlhavé nedělní ráno.
Neděle ráno a při pohledu z okna mě zaujala mlha a žlutě zbarvená obloha. Rychle jsem se šla obléknout a vyrazila nahoru do luk. Jen že to už ta barevnost zmizela, ale přesto jsem si focení krajiny v mlze docela užívala.
19 února, 2024
Páteční procházky
17 února, 2024
Jako na jaře.
14 února, 2024
Po nebi se mraky honily...
Když se konečně ukáže sluníčko, je to pro mě jako svátek. Pozoruji oblohu z oken bytu a těším se, až budu moci vyrazit na procházku do přírody.
Takový pohled z okna na modrou oblohu láká k procházce i když se na druhé straně honí černé mraky.
11 února, 2024
10 února, 2024
Jaro se blíží...
08 února, 2024
O kávě...
Všechny druhy kávovníku jsou nízké dřeviny. Ze dvou nejznámějších odrůd druhu Coffea Arabica – Typica a Bourbon – se vyvinulo mnoho odrůd (např. velmi známá jamajská odrůda Blue Mountain). Kávovník arabský (Arabika) je velký keř s tmavozelenými oválnými listy. Plody jsou vejcovité, zpravidla obsahují dvě zploštělá semena.
Pojem Robusta je v zásadě identický s nejvíce pěstovaným druhem Coffea canephora. Je to odolný keř či strom, semena jsou menší než u arabiky. Káva Arabika představuje v současné době asi 70 procent světové sklizně, ale podíl robusty stoupá (větší výnosy z těchto kávovníků, příznivější cena kávy robusty). Kávovník a jeho kávové boby se dají pěstovat jak na velkých plantážích, tak i na malých mýtinách v lesích. Kávě Arabica se daří při teplotě pěstování okolo 17 až 24 stupňů Celsia, kávě robusta zase při teplotě 24 až 29 stupňů.
Doba sklizně kávy se mění podle zeměpisné polohy – severně od rovníku se sklízí od září do prosince, na jih od dubna do srpna. V zemích rovníku se káva sklízí po celý rok. Kvalita kávy je odvislá i od provedení sklizně, intenzity slunečního svitu a zavlažování. Zpracování kávy Rozlišujeme dva základní způsoby zpracování – starší, tzv. suché zpracování a modernější mokré zpracování.
Při suchém zpracování se sklizené oprané plody suší na slunci v tenkých vrstvách na betonových či kamenných podlahách či rohožích a pravidelně se prohrabávají, aby se uspíšilo proschnutí. Z vysušených plodů se pak semena vyluští ze slupky a stříbřité blanky. Tento způsob zpracování je méně nákladný, ale trvá déle než za mokra. Mokré zpracování dokáže lépe zachovat kvalitu kávových zrn a méně je poškozuje. Na rozdíl od suchého zpracování, kde se peckovice nejprve suší, se za mokra zároveň odstraňuje i oplodí. To se provádí strojově. Semena zbavená dužiny jsou dále splavována do fermentačních betonových nádrží, ve kterých kvasí. Během kvašení se odloučí poslední zbytky dužnaté části lpící na pergamenové slupce, která se pak praním odstraní.
Dobře vypraná káva zvaná „pergamino“ se pak suší. Vysušený produkt se konečně zbaví pergamenové slupky na loupacích strojích, kde se současně z velké části odstraní i osemení. Nakonec jsou vyloupaná zrna uhlazena, leštěna, přebrána a tříděna a nakonec jsou naložena do jutových či sisálových pytlů neboli žoků, které obvykle váží okolo 60 – 70 kg.
Země produkující kávu Na světovém obchodním trhu jsou jednotlivé druhy kávy označovány podle produkční země nebo území, kde byla káva vypěstována, nebo podle přístavu, z něhož byla vyvezena. Podle původu rozeznáváme kávu americkou, africkou a asijskou. Podle způsobu zpracování pranou nebo nepranou. Různé produkční druhy zelené kávy se vzájemně liší svými charakteristickými vlastnostmi, např. velikostí, tvarem, barvou zrna, tvarem břišního řezu, vůní barvou osemení a konečně specifickou váhou. Kvalita zelené kávy se posuzuje nejen podle barvy a vůně, ale též podle přítomnosti nečistot a příměsí.
Kávovník a káva je v Brazílii hlavní zemědělskou plodinou a káva důležitým exportním zbožím. Pěstuje se hlavně káva typu arabika v několika odrůdách, např. bourbon, maragogip a botucato. K hlavním produkčním místům Brazílie patří zejména Sao Paulo, Minas Gerais, Rio de Janeiro, Paraná, Espirito Santo, Bahia a Pernambuco. Brasilská káva je nápojem dobré chuti, vysoké jemnosti a sladkosti v šálku.
Kolumbie
Pro pěstování kávy jsou ve všech oblastech této země výhodné půdní podmínky, a tudíž i výnosné kávovníkové plantáže. K nejdůležitějším kávovým místům patří: Bogóta, Medellín, Antioquia, Cundinamarca, Tolima, aj. V šálku se kolumbijské kávy vyznačují jemnou chutí a aromatickou vůní a mírnou aciditou.
Venezuela
Další ze zemí pro které je kávy významným zemědělským artiklem. Nejdůležitější pěstitelskou oblastí je údolí asi 800 m n. m. v okolí hlavního města Caracasu, dále oblast jezera Maracaibo, dále oblast Táchira, Mérinda, Miranda a Aragua. Káva v šálku vyniká jemnou aromatickou a sladkou chutí.
Bolívie
Káva se pěstuje zejména v oblasti měst La Paz a Santa Cruz. Vlivem příznivých podmínek má bolivijská káva dobré vlastnosti a vynikající chuť
Peru
Největší část produkce kávy pochází ze severu země, z kávových oblastí Piuka, Lambayeque a Cajamarca. Produkce kávy je kolísavá a výrazně ovlivněna počasím a povětrnostními podmínkami.
Ekvádor
Střediskem obchodu s kávou je hlavní město Quito. Kávovými oblastmi jsou Manabi, Guayas a Los Rios. Káva se vyznačuje středně velkým zrnem bledě zelené až šedavé barvy. Kvalitativně patří k méně hodnoceným brazilským kávám.
Guatemala
Je nejvýznamnějším středoamerickým producentem kávy. Pěstování je rozděleno do 20 oblastí. K nejdůležitějším patří Tumbador, Cobán, san Marcos a Antigua. Káva z Guatemaly má zrno nazelenalé, v šálku je bohatě, jemně aromatická.
Honduras
Nejdůležitější plantáže jsou v oblastech Santa Barbora, Santa Rosa de Copan, aj. Káva z vysokých poloh Hondurasu je dobré kvality, vytříděného zrna a po upražení velmi úhledného vzhledu, v šálku se vyznačuje pikantní kyselostí.
Salvádor
K hlavním pěstitelským oblastem patří kraj Santa Anna, San Salvador a Ahuachapán. Jako nápoj se tato káva vyznačuje příjemně lehkou plností a jemnou kyselostí, má čistou chuť.
Nikaragua
Hlavním pěstitelským střediskem je Matagalpa, v nálevu tato káva vyniká extraktivností, lahodností v chuti a jemnou vůní.
Kostarika
Káva se pěstuje hlavně v okolí hlavního města San José a její charakteristikou je nakyslost, která se však neprojevuje trpce kysele, ale jako dozvuk po napití. Káva je bohatší na obsah kofeinu.
Kuba
Přední místo na světovém trhu zaujala káva produkovaná v provincii Oriente, Santa Clara a Pinar del Rio. Nejlepší kubánskou kávou je Turquino, vyznačuje se čistou chutí, příjemnou, nepříliš silnou plností a nízkým obsahem kyselin.
Jamaica
K hlavním pěstitelským oblastem patří San Andrews, Portland a San Thomas. Jamajská káva Blue Mountain je jednou z nejlepších a nejdražších káv na světě.
Mexico
Nejlepšími pěstitelskými oblastmi jsou Chiapas na jihu země. K hlavním druhům patří coatepec. V šálku se mexická káva vyznačuje jako aromatická káva s vyrovnanou, zvlášť jemnou kyselostí blížící se Kostarice.
Etiopie
Je považována za pravlast kávy, k nejznámějším pěstitelským oblastem patří Harer, Džima a Sidamo. Káva vyniká v šálku jemností v chuti a vůní podobnou kávě mocca.
Keňa
Vypěstovaná káva je v šálku intenzivně aromatická s jemnou kyselostí. K hlavním oblastem patří Kiambu, Thika, dále také Nairobi a Meru.
Tanzanie
Káva se pěstuje v oblastech Bukoba a Kilimandžáro. Jako nápoj se vyznačuje plnou, ušlechtilou chutí a báječnou vůní.
Uganda
Má své plantáže v oblasti hory Elgon. Pěstuje se převážně robusta.
Zambie
Kávovníky se pěstují v provinciích u Kasama, Nakonde a Isoka. V šálku je jemnější než keňská, ale má plnou chuť.
Indie
Pěstuje se káva arabika i robusta – kromě státu Karnataka ještě v Tellichery, Malabaru (monzunová káva) a Nilgiris.
Indonésie
Pro pěstování kávovníku v Indonésii jsou ostrovy Jáva, Sumatra a Sulawesi. Jáva produkuje aromatickou kávu s nízkou kyselostí, která má přirozeně jemnou a vyváženou chuť. Oproti kávě ze Sumatry nebo Sulawesi je její kyselost poněkud výraznější a chuť kořeněnější.
Vietnam
Pěstuje se zejména robusta, nejvíce v oblasti Bak – bo, většinou na malých farmách. Káva má svou charakteristickou chuť, řadí se mezi levnější a méně kvalitní kávy.
Austrálie
Zde se pěstuje výlučně arabika odrůdy Bourbon, jež je velice kvalitní. Je měkká, chuťově jemná, pouze lehce nahořklá a má neobvykle nízký obsah kofeinu.
Papua Nová Guinea
Kávovníky se pěstují téměř výhradně ve vyšších polohách, na planinách v nadmořské výšce 1300 až 1800 metrů. To určuje vysokou kvalitu. V šálku je to silně kořeněná káva plné a bohaté chuti.
Perry 90/10 je káva smíchaná 90% Robusta a 10% arbica
05 února, 2024
Varnsdorf- Rumburk, část 3 - Seifhennersdorf
Přešla jsem přes hranice do obce Seifhennersdorf.
Šli jsme tuto trasu s manželem před dvěma roky, ale v létě a už jsem přesnou cestu zapomněla a tak jsem se vydala po modré turistické značce, později pokračovala po žluté až do Rumburku.
04 února, 2024
Varnsdorf - Rumburk, část 2.
Po návštěvě výstavy jsem se vydala na autobus.
Jenže ten už odjížděl a tak jsem zavolala manželovi, zda něco nutně nepotřebuje a místo půlhodinového čekání, jsem se rozhodla jít domů pěšky. To už jsem psala v předchozím příspěvku. Cestou od knihovny jsem míjela tento bezejmenný rybník.
03 února, 2024
Varnsdorf - Rumburk, část 1.
Pátek 2. února 2024
a já jsem se konečně rozhodla vydat do knihovny v sousedním Varnsdorfu, podívat se na výstavu fotografií ze soutěže FOTOROK 2024. O výstavě se zmiňuji na mém druhém blogu zde: https://duchjara1.blogspot.com/2024/02/fotorok-2024.html. Díky manželovu stabilizovanému zdravotnímu stavu, se již můžu vzdálit z domova na delší dobu než jen na dvě hodiny a samozřejmě jsem toho využila a vzdálila se na téměř čtyři a půl hodiny, protože jsem se z Varnsdorfu domů rozhodla (samozřejmě po telefonické domluvě s manželem zda něco nutně nepotřebuje), vyrazit do Rumburku pěšky, abych také nachodila svoje kilometry do plánované měsíční "stovky".
Do Varnsdorfu jsem jela autobusem a vystoupila na náměstí E. Beneše.
FOTOROK 2024
Klub přátel muzea Varnsdorf - tedy Fotoklub KPMV, pořádá již několik let fotografickou soutěž. Paní Jitka Tůmová z Teplic, předsedkyně Spolku pod Studencem a autorka knížky Život obyvatel v krajině pod Studencem v běhu času, již delší dobu sleduje moje fotografické pokusy a vyzvala mě, abych se soutěže zúčastnila. Nejsem žádný profesionál a počítám se pouze mezi obyčejné majitele fotoaparátu, kteří fotí jen tak pro radost. Až na výzvu paní Jitky jsem nakonec pět fotografií vybrala, vytiskla a do soutěže poslala.
Žádné umístění jsem nezískala, ( s tím jsem vlastně ani nepočítala) , přesto byla na výstavu jedna z mých fotografií vybraná. Je škoda, že jsem si ji nenechala vytisknout ve formátu A3 nebo větším a nenechala provést úpravu pro fotografie určené na výstavy.
V pátek 2. února, jsem se tedy ze zvědavosti, jela na výstavu do knihovny ve Varnsdorfu, podívat.
Na chodbě Městské knihovny ve Varnsdorfu proběhla v úterý 16. ledna 2024 vernisáž výstavy s vyhlášením výsledků již 48. ročníku celostátní soutěže Fotorok.
Stručně o výsledcích v pozvánce, podrobněji na webu KPMV ->. Necelá dvacítka fotografů, tentokrát jen domácích (bez dříve běžné zahraniční účasti). Výstava bude tradičně k vidění do půli března 2024, pak se stěhuje do Německa.