POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

09 září, 2021

Libochovice

8. září 2021 

Výlet č. 25

Na další výlet jsme se vydali vlakem do Libochovic, kde je zajímavý zámek a také 6 km od města je hrad Házmburk. Na hrad jsme nešli a asi už se tam nepodíváme. Manžel má na cestu z tohoto hradu docela nepříjemné vzpomínky a tak by se mu tam ani nechtělo. 

Libochovický zámek se nachází v malebné a romantické krajině dolního Poohří, vroubené kopci Českého Středohoří, na místě staré gotické tvrze pánů Zajíců z Házmburka. která byla již od roku 1550 uváděna jako pustá.

Na tomto místě nechal Jan Lobkowicz roku 1560 vystavět nejdříve renesanční zámek. Libochovické panství vlastnili Lobkowiczové až do roku 1594. V roce 1613 přešlo do majetku Šternberků. Roku 1661 postihl město i zámek rozsáhlý požár a Václav Vojtěch ze Šternberka v obavách, že finančně obnovu zámku nezvládne, prodal Libochovice r. 1676 Gundakaru z Dittrichsteina, pod jehož dohledem přestavěl italský architekt Antonio Porta,  zámek v mohutné raně barokní sídlo. Posledními majiteli, kteří zasáhli do historie zámku, byli Herbersteinové, na něž zámek přešel sňatkem s nejstarší dcerou Terezou z Dittrichsteinů . Stavba zámku zůstala již bez podstatnějších úprav. Upraveny byly pouze interiéry.  Z nich vyniká především Saturnův sál, jemuž dominuje krb se štukovou výzdobou a postavou velkého boha Saturna.  Zámek zůstal ve vlastnictví rodu Herbersteinů do roku 1945, kdy byl převeden do majetku státu. 

V interiéru zámku jsou dnes prezentovány soubory historického nábytku, obrazů a doplňkových předmětů z období renesance až po 19. a 20. století.

Zámecká zahrada a park je dílem zahradníka Jana Tulipána z roku 1638. Zámek je známý i jako rodiště významného české vědce Jana Evangelisty Purkyně.

Tak že jdeme do parku a na zámek do Libochovic.

Nádvoří před zámkem.