POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

09 listopadu, 2020

Kryštofovo údolí

 Po nešťastném smazání původního blogu jsem se rozhodla, 

že si sem postupně vrátím fotografie z výletů od roku 2012, kdy jsem se začala zotavovat z nemoci a postupně jsme začínali s cestováním po památkách a do přírody.

Prvním naším výletem byl výlet se synem Pavlem do Kryštofova údolí. 

Léto 2012


 

Obdivovali jsme přestavěnou trafostanici na dřevěný orloj
 a zároveň se tu setkali i s jeho tvůrcem.
 


Navštívili jsme muzeum betlémů
  
 

Obdivovali maketu vláčku a Kryštofova údolí




Kostel sv. Kryštofa





Odtud jsme ještě pokračovali autem k Novinskému viaduktu
na jehož obou koncích jsou tunely.
Novinský viadukt
Od viaduktu jsme se už vydali na cestu domů.
Fotografie byly pořízeny starým fotoaparátem značky Olympus
a kvalita fotografií je horší, než bych si přála, ale nic s tím už neudělám.

Fotoaparáty se vyráběly i v Rumburku

Překvapilo mě, že se v našem městě vyráběly na tu dobu velice kvalitní fotoaparáty. Místo, kde stávala továrna odhaduji na první vilu na Pražské ulici při příjezdu do města vpravo, hned za kruhovým objezdem. V zahradě za vilou předpokládám že stála  továrna. Pro autora knihy, která má o fotoaparátech vyjít jsem slíbila, že se pokusím místo najít a pořídit pár fotografií tohoto místa  jak vypadá nyní. Myslím si, že místo jsem našla. Teď už jen vyrazit s fotoaparátem a nafotit dnešní podobu onoho místa.

Výrobce fotografických přístrojů Emil Birnbaum patří mezi méně známé prvorepublikové podnikatele. Zda se hlásil k české nebo německé národnosti není už dnes jasné. Jisté je jen to, že působil výhradně na území Čech a to v severočeském Rumburku a později v Praze.

Jedenáctitisícové město Rumburk, leží v nejsevernějším výběžku České republiky. Původně vzniklo jako "tržní město" na takzvané na Solné stezce, na kterou se později napojily další obchodní cesty . Lipská a Kamenická. Za průmyslové revoluce v 19. století se zde dařilo hlavně textilní výrobě, ale na okraji města vzniklo i několik dalších zajímavých podniků. 

U dnešní silnice č. 9, vedoucí z Rumburka na Českou Lípu, se jeden takový nachází. Na samém konci města po levé straně stojí vila a tovární objekt bývalé firmy Emil Birnbaum, která fungovala v letech 1903 - 1945 a specializovala se na výrobu fotografických aparátů.