POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

10 ledna, 2021

Sčítání ptactva - den druhý

 10. ledna 2021

 Dnes jsem se ještě jednou zapojila do sčítání ptactva a to díky tomu, že připadl sníh bylo  na krmítku docela živo. Přiletělo celé dvanáctičlenné hejno hýlů obecných, ale zase bylo méně sýkorek asi proto, že je hýlové ke krmítku jen tak nepustili. Letos podruhé se tu objevil  dlask tlustozobý, na smrku posedávala jedna hrdlička a seděl tu i osamělý holub hřivnáč. Tento druh holuba je stěhovavý a v zimě jsem ho tu ještě nikdy neviděla.  Možná se jedná o slabší mládě,  které pochází  z poslední snůšky z hejna, které přelétalo na jih Evropy až ze severských zemí a na let s ostatními už nemělo dostatek sil a zůstalo tady. Věřím, že tady hlad mít nebude a do jara, než přiletí hejno zase zpátky, tady u nás přežije. Krmení i  krmítek je i v sousedství dostatek. 




Dlask tlustozobý










Odpočinek po obědě...



   Asi už těmi ptáčky otravuji, ale jejich focení mě fakt baví a dnes jsem jich napočítala opravdu hodně.  Hýlů obecných se tu dnes slétlo  dvanáct ( 5 samečků a 7 samiček). Dalšími návštěvníky krmítka byly sýkory koňadry a modřinky. Jedna stálá návštěvnice krmítka je sýkora uhelníček - samička, na dubu se pravidelně zdržuje samička strakapouda, která si vybírá svoje spižírny nebo do nich doplňuje nové šišky. Dole na zemi  pravidelně sbírají semínka vyházená z krmítek většinou tři pěnkavy obecné a občas se objeví i pěnkava jikavec a také se tam často pere několik kosů černých. Včera tu opět proletěla sýkora parukářka, ale než jsem stačila nastartovat foťák, byla pryč. Dnes se objevil i dlask tlustozobý.  Letos se ještě neobjevili stehlíci, ale včera tu byl jeden čížek lesní - podle zbarvení samička.
Pozorování ptáků na stromech je zajímavější, než program v televizi a tak když se kvůli nepříznivému počasí nedá jít ven, tak je to docela prima zábava. 
*******
Přeji vám všem krásné a pohodové zimní dny.