POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

10 ledna, 2021

Sčítání ptactva - den druhý

 10. ledna 2021

 Dnes jsem se ještě jednou zapojila do sčítání ptactva a to díky tomu, že připadl sníh bylo  na krmítku docela živo. Přiletělo celé dvanáctičlenné hejno hýlů obecných, ale zase bylo méně sýkorek asi proto, že je hýlové ke krmítku jen tak nepustili. Letos podruhé se tu objevil  dlask tlustozobý, na smrku posedávala jedna hrdlička a seděl tu i osamělý holub hřivnáč. Tento druh holuba je stěhovavý a v zimě jsem ho tu ještě nikdy neviděla.  Možná se jedná o slabší mládě,  které pochází  z poslední snůšky z hejna, které přelétalo na jih Evropy až ze severských zemí a na let s ostatními už nemělo dostatek sil a zůstalo tady. Věřím, že tady hlad mít nebude a do jara, než přiletí hejno zase zpátky, tady u nás přežije. Krmení i  krmítek je i v sousedství dostatek. 




Dlask tlustozobý










Odpočinek po obědě...



   Asi už těmi ptáčky otravuji, ale jejich focení mě fakt baví a dnes jsem jich napočítala opravdu hodně.  Hýlů obecných se tu dnes slétlo  dvanáct ( 5 samečků a 7 samiček). Dalšími návštěvníky krmítka byly sýkory koňadry a modřinky. Jedna stálá návštěvnice krmítka je sýkora uhelníček - samička, na dubu se pravidelně zdržuje samička strakapouda, která si vybírá svoje spižírny nebo do nich doplňuje nové šišky. Dole na zemi  pravidelně sbírají semínka vyházená z krmítek většinou tři pěnkavy obecné a občas se objeví i pěnkava jikavec a také se tam často pere několik kosů černých. Včera tu opět proletěla sýkora parukářka, ale než jsem stačila nastartovat foťák, byla pryč. Dnes se objevil i dlask tlustozobý.  Letos se ještě neobjevili stehlíci, ale včera tu byl jeden čížek lesní - podle zbarvení samička.
Pozorování ptáků na stromech je zajímavější, než program v televizi a tak když se kvůli nepříznivému počasí nedá jít ven, tak je to docela prima zábava. 
*******
Přeji vám všem krásné a pohodové zimní dny.
 

18 komentářů:

  1. Járo, úžasné! Dlaska jsem u nás myslím nikdy neviděla...
    Měj hezký zbytek neděle, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji a přeji krásný zbytek neděle.

      Vymazat
  2. Járo, tvé fotky ptactva mě nikdy nebudou nudit a neokoukají se. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Jsou moc krásní. Dobře, že je fotíš - pro mě je to poučení. Zvlášť dlask se mi líbí :)
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško děkuji Ti a mám radost, že se fotky líbí.

      Vymazat
  4. Jaruško, mně se Tvé fotografie ptáčků moc líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko mockrát děkuji a mám radost, když se fotky líbí.

      Vymazat
  5. Jaru,také jsem sčítala,nebo spíše vnučky včera ráno,ale u nás je to slabota.Převažují sýkorky,občas zahlédnu snad čížky a zvonky.A chodí jedna kosice.Jinak vůbec nic,hrdličky jsou nevím kde a ani po sídlišti nejsou ptáčci vidět.Ty to máš na stromě pestrou paletu.Dlaska jsem viděla naposledy asi před třemi roky,ani hýla snad ani vloni.Já mám celé dny postavený stativ s foťákem u balkonu a Pepik mně pořídil takový zvláštní zařízení,že nemusím u toho stát,ale mám po ruce mobil,položím si ho třeba na linku a občas na něj mrknu a zmáčknu.Mám ho propojený s foťákem.Pořídil mi to kvůli třesu rukou,protože velký objektiv neovládnu ani skoro na stativu.
    Nádherné fotografie
    Měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško u nás se to letos docela slétlo, ale tase jsem tu teď vůbec neviděla brhlíky, stehlíky, ani vrabce polní a ani zvonky zelené. Ti tu každý rok byli a letos tu nebyl vidět ani jeden z těchto druhů. Také bych potřebovala pořádný stativ, protože ten. co mám, tak zrcadlovku s velkým objektivem neudrží. Je na něj moc těžká, tak že zavolám Pepovi do Fomei, jestli by mi nesehnal nějaký odpovídající a hlavně lehký. Děkuji za komentář a přeji Ti krásné dny ve zdraví a dobré světlo. Těším se na Tvoje fotografie.

      Vymazat
  6. Jarko, to je nádherná přehlídka ptáčků, asi bych všechny ani nepoznala. Parádní fotky, užívám si je. Jdu doplnit krmítko a podívat se i k nám, ale u nás je nejvíce sýkorek.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši mockrát Ti děkuji. Sýkorek je u nás také hodně, ale teď momentálně nejvíce hýlů. Přestěhovali se sem z lesa. Přeji Ti prima dny.

      Vymazat
  7. Jaruško, nádherné fotky a obdivuhodné znalosti ptáčků. 👍👍👍
    Také jsme s mužem zvažovali, že budeme kontrolovat krmítko, na kterém se občas nějaký ptáček objeví. Pak nám ale došlo, že naše znalosti ptactva, jsou poněkud omezené, takže jsme se nakonec nezúčastnili. U nás hlavně kralují straky a ti malí mají šanci, jen když nejsou v dohledu.
    Přeji hezké a pohodové dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko moc děkuji za komentář. Moje první sčítání překazil krahujec, který přiletěl na lov. Druhé už se povedlo. Dnes se tu krahujec zase objevil. Proletěl větvemi smrku jako střela. Jestli ulovil nějakého hýla, kteří tu zrovna byli nevím, protože to bylo tak rychlé...Všichni ostatní ptáčkové hned zmizeli a neobjevili se celé odpoledne. přeji Ti příjemné dny. U nás celý den chumelí.

      Vymazat
  8. Jaruško, to je úžasná přehlídka ptáčků super ⚛ ღ☘

    OdpovědětVymazat
  9. Jaruško tak to je opravdu nádherná přehlídka ptáčků, která mě velice potěšila u nás vidím pouze hrdličky hihi...závidím i snížek my toho tolik nemáme:) Opatruj se a měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko moc děkuji,. Tady včera na tři hodinky vysvitlo sluníčko. To jsme využili k výšlapu do lesa a jen jsme došli domů, obloha se zase zatáhla. Dnes sněží celý den. Měj se krásně a opatruj se.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.