POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

14 června, 2021

Na skok v České Lípě

 12. června 2021

Cestou domů z posledního rozloučení s mojí drahou sestrou a po odpolední smuteční hostině jsme vyrazili vlakem domů. 

Trochu jsem fotila na nádraží v Horní Polici. Původně jsem se ještě chtěla podívat do tamějšího kostela, ale je zavřený, protože tam probíhají další restaurátorské práce. Jsme však pozvaní na pouť, až se bude kostel otevírat.



V České Lípě jsme měli přes hodinu času a tak jsme si vyšli na procházku městem. 

Ploučnice









Zajímavá kašna
Hrad Lipý.
Jedno z hlavních sídel Ronovců vzniklo před rokem 1277 na ostrově  mezi rameny Ploučnice. Areál byl již ve 13. století obklopen kamennou hradbou. Součástí byl obytný palác a válcová věž. Renesanční přestavba ze 16. století přeměnila hrad v zámek využívaný do 17. století jako sídelní. V 19. století sloužil jako divadlo, později zvonařská dílna i jako rafinerie cukru.
V roce 1957 byl hradní palác odstřelen.  
 V roce 1991 začala záchrana zdevastovaného areálu a od roku 2003 je otevřen návštěvníkům.

Lovecký zámeček Červený dům s bohatou sgrafitovou výzdobou si nechal postavit v roce 1583 Jetřich Berka z Dubé. Na konci 18. století sloužil jako barvírna a v roce 1837 - 1882 jako hostinec Zum Kessel. Po té byl začleněn do areálu cukrovaru a na konci 19. století zrestaurován. Od roku 1931 zde bylo muzeum, které zde má dodnes depozitář.
Hrad Lipý. Dovnitř se dnes nedostaneme, protože tu probíhá studentská oslava 
jako náhrada za maturitní ples.









Centrum textilního tisku.



Přes ulici je další zajímavá památka - Poklopový most.
Tento most byl postaven roku 1914 a jeho autorem je profesor ČVUT Ing. Jan Záhorský. Most původně zastával funkci jezu pro nedochovaný mlýn na rameni Ploučnice. Rekonstrukcí prošel roku 1996. Jedná se národní technickou památku.


Ještě ohlédnutí za zajímavým mostem a vracíme se na nádraží.
Na louce se připravuje na představení cirkus...
Naše cesta tu pomalu končí a začíná pršet.