POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

16 března, 2023

Anenský vrch ( Annaberg)

 Výlet č. 4

15. března 2023

Moje letošní jarní putování pokračovalo další křížovou cestou, tentokrát nad obcí Lobendava na Anenském vrchu. 

Křížová cesta byla vybudována jako sedmá  z celkem čtrnácti venkovních křížových cest ve Šluknovském výběžku. Doplnila kapli svaté Anny, která byla postavena v letech 1775-1776 za podpory majitele panství starohraběte Jana Františka Václava Salm- Reifferscheidta a jeho matky Karoliny z Diettrichsteinu.

 Třináct pozdně barokních výklenkových kaplí z let 1829-1834 tvoří tvar podkovy. Čtrnácté zastavení má podobu samostatně stojící kaple Božího hrobu. Poutní areál byl rozšířen roku 1840 o Getsemanskou zahradu se sochami spících apoštolů, anděla a Krista.

Jižně od křížové cesty stojí kaple svaté Anny. Ke zdejším zajímavostem patřil pramen zázračné vody. pozůstatky studánky jsou mezi skupinou lip při hlavní silnici k Lipové.  K první poválečné opravě staveb došlo roku 1989 zásluhou kněze Františka Opletala. Prozatím poslední rekonstrukcí prošla křížová cesta v roce 2017. Výklenkové kaple restauroval Martin Wagner, autorem obrazů a kovových částí je Karel Holub.

Opravenou křížovou cestu požehnal 2. září 2017 biskup litoměřické diecéze Jan Baxant. Kaple svaté Anny spolu s areálem křížové cesty jsou nemovitou kulturní památkou České republiky. V postní době mezi Velikonocemi zde probíhají pobožnosti křížové cesty. každoročně se tu na svátek svaté Anny ( 26. července), koná tradiční pouť.

Uprostřed křížové cesty postavené do podkovy je Getsemanská zahrada.
se sochami apoštolů Petra, Jakuba, Jana,  anděla a modlícího se Krista.