POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

26 července, 2021

Bezděz

 23. července 2021

Výlet č. 14

Cílem našeho dalšího výletu byl tentokrát hrad Bezděz, kde jsme byli naposledy v červenci roku 2014. Od té doby se mnoho změnilo a tak jsme se rozhodli po letech znovu hrad navštívit. Myslím, že rozepisovat tu obsáhlou historii hradu je docela zbytečné a pokud si ji chcete připomenout, tak zde je odkaz:  

https://www.hrad-bezdez.cz/cs

My jsme vyrazili vlakem do stanice Bezděz, která je u obce Hlínoviště a ke hradu se vydali pěšky.



Tentokrát je tu makové pole. V roce 2014 tu kvetly slunečnice.

Došli jsme do vesničky Bezděz. Manžel se cítil unaveně a na cestu nahoru prý už neměl dost sil a nezvládl by náročný výstup a tak jsme se zastavili ve zdejší restauraci na oběd a po  dobrém obědě se manžel usadil do altánu u rybníka a já jsem pokračovala nahoru sama.

 
Cestou si všímám i motýlů. Tady na bráně seděla babočka osiková.

Došla jsem ke druhé bráně  a funěla jak přetopený kotel...

...a další schody...
Od První brány nahoru jsou  kaple Křížové cesty



Doslova jsem dofuněla ke třetí bráně...Bylo horko a dusno.
Na hradbách se vyhříval nádherný a velký motýl - perleťovec stříbropásek.








Místnosti Královského paláce kde byl vězněn sedmiletý Václav,
 syn Přemysla Otakara II.,  budoucí český král.
Vždy obdivuji ty nádherné gotické klenby


Nejzachovalejší částí této budovy je kaple, 
která bývala zasvěcena archandělu Michaelovi.


Purkrabský palác .


Na nádvoří před Templářským palácem se připravuje nějaká hudební produkce.
Odtud jsou nádherné výhledy na Říp, hrad Housku a České Středohoří




Templářský palác je opravený a zpřístupněný. 
Je tu expozice o historii hradu.




Jsou tu také vitríny s nálezy archeologů.

Pohledy přes okno Templářského paláce.

Tam dole u rybníka na mně trpělivě čekal manžel.






Velká věž je přístupná. Já jsem nahoru nešla kvůli upozornění, 
že se tam zrovna rojí mravenci a navíc tam vstupovalo hodně lidí najednou po ukončení  komentované prohlídky. 









Pohled na Máchovo jezero


Tesařík skvrnitý. Zahlédla jsem tu i tesaříka alpského, ale uletěl mi.




Také cestou dolů jsem natrefila na perleťovce stříbropáska a pořídila sadu fotografií,
kterou umístím na blog "Příroda".




Kostel ve vesnici Bezděz
Modrásek krušinový nafocený mezi poli cestou na vlak.

Ohlédnutí ... a kdo ví, jestli ještě budu schopná se sem po dalších sedmi letech znovu  vypravit a tu náročnou cestu nahoru vystoupat.. 

42 komentářů:

  1. Járo, máš můj velký obdiv! Ten výstup je skutečně náročný, před lety jsme tam vytáhly i kočárek (Adam to celkem vyťapal sám). Výhledy jsou úžasné a tak kaple, ta skutečně stojí za vidění.
    Měj krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko děkuji. S kočárkem si to ani neumím představit. Teď je upravený i Templářský palác a to je také velice zajímavé. Měj se moc hezky.

      Vymazat
  2. Jak už jsem psala u Jiřinky, tak na Bezdězu jsem byla před léty - byli jsme na dovolené s vnučkou. Vloni jsem se mohla znovu do těch míst podívat - s kamarádkami- bohužel manželům zdravotní zádrhel mi to neumožnil. Takže vzpomínku mi oživily Tvoje i Jiřinčiny fotky.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezděz je opravdu krásný hrad, ale náročná je cesta po kamenech, které místy dost kloužou. Měj se moc hezky a děkuji za komentář.

      Vymazat
  3. Bezděz je v kraji, který vůbec neznám a tak o Bezdězu vím jen zprostředkovaně. Díky za krásné fotografie, záběry se Ti hodně povedly a buď ráda za kondici, kterou máš, že se tam dostaneš.
    Děkuji za možnost prohlédnutí a přeji další skvělé výlety. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani já zase ráda chodím na blogy přátel, kde se dozvím mnoho nového a podívám se na fotografie z míst, kam se já už také nedostanu. Děkuji za komentář a přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  4. Járo, jak ráda jsem tam s tebou zase vystoupala! a s motýly to máš jistě předem domluvené! jinak to není možné.Krása a my, pokud jedeme autem, nikdy nezapomeneme zajet i do Bělé pod Bezdězem. Pokud ale jedeme vlakem, je to už moc.S věkem ubíráme km a ta cesta nahoru na Bezděz je pořádně náročná.Chtělo by to nové schodíky.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Bělé pod Bezdězem jsme byli nedávno a původně jsme tam chtěli jet, ale já jsem nakonec navrhla Bezděz, kde jsme už nebyli sedm let. Manžel to po dobrém obědě vzdal...vzdal by ten výstup stejně, kvůli nohám, které už ho poslouchají méně, a tak v altánu odpočíval a čekal na mně přes dvě hodiny, než až se vrátím. Stačila mu ta cesta z nádraží do vesničky Bezděz a měl toho dost. Děkuji za komentář a měj krásné dny.

      Vymazat
  5. Je to shoda náhod, že se dnes podruhé podívám na Bezděz a do kraje, kde jsem nikdy nebyla. Obdivuji nádherné fotografie jak z interiérů hradu, tak z jeho okolí. Dávní stavitelé to uměli, jejich úžasné klenby přečkaly věky. Nevím, jestli bych ten kopec dala, proto jsem ráda, že jsem se na Bezděz mohla podívat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko moc děkuji. Já mám fotky aktuální. Jiřinka asi vzpomínkové. Ale to je jedno. Přeji ti krásné dny ve zdraví.

      Vymazat
  6. Jaruško, díky za tu krásu. Staré stavby mám ráda, máš to krásně popsané. Super.

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné fotečky, nádherný kůň, motýlci také moc hezké a opět mraky nemají chybu. Ten výhled to je tedy pecka jsi Járo fakt borec a hlavně, že manžel na tebe počkal hihi je hodný, že nezdrhl :-) 🌹 🌺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, ten kůň byl se vším všudy přivázaný k plotu restaurace a přišlo mi vtipné, že tam bylo označení: Parkoviště pouze pro hosty restaurace. Kůň je nádherný a byli tak za silnicí ještě další tři. Děkuji za komentář a měj krásné dny.

      Vymazat
  8. Nádherný výlet Jaruško a pěkné fotky jsi při něm udělala ♥

    OdpovědětVymazat
  9. Jaruško zdravím...opět nádherné fotky a moc děkuji že jsem si je také mohla prohlédnout...perf.fotíš...pěkný výlet jste opět měli:-))

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem Bezděz už včera komentovala,ale u tebe to tedy nebylo.
    Je to krásný hrad a ráda bych se tam taky ještě podívala.Ae na podzim až nebude teplo a jasně bez manžela.Je to lákavý hrad a krásné výhledy z něj.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, to byla náhoda, protože Jiřinka si připravuje příspěvky dopředu i ze vzpomínkových fotek a to hned na několik dní dopředu a zrovna asi vyšlo zveřejnění ve stejný den. Já si nic dopředu nepřipravuji, dávám vše jen aktuální. Měj se moc hezky a užívej si výletů.

      Vymazat
  11. moc krásné fotky Jaru,
    měj prima dny

    OdpovědětVymazat
  12. Jaruško úžasné fotecky. A manžel je hodný že tak určitě dlouho musel čekat 😉🙋‍♀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, on si aspoň odpočinul po náročné cestě z nádraží pod hrad. Tam jsme si dali oběd a tak si v Altánu mohl odpočívat. Cestu nahoru by asi pro náročnost nezvládl a toho si byl vědom a raději odpočíval dole.

      Vymazat
  13. Jaruško nádherný výlet,moc hezké fotečky jsi zase udělala jako vždy-hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Jaru,
    děkuji za nádherné snímky a smekám... ten výstup je opravdu náročný, ale stojí za tu krásnou podívanou. Děkuji i za písmenka a přeji pěkné letní dny...♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aličko moc děkuji. Myslím, že už se tam příště nedohrabu. Roky přibývají a sil kvapem ubývá. Měj se moc hezky.

      Vymazat
  15. Anonymní31/7/21 12:16

    skutečně krásná prohlídka a fotky dokonalé, Jarunko, přeji hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  16. Náročná a poměrně dlouhá procházka. Dokumentace, kterou jsi Jarko pořídila nemá chybu, ale já bych asi taky skončil někde dole na lavičce a počkal až si mne někdo vyzvedne.

    OdpovědětVymazat
  17. Mirku děkuji. Já to zcela chápu, protože manžel, ač celý život lezl po výškách jako klempíř nebo pracoval jako zámečník a kovář, tak už mu nohy neslouží tak jako dřív. Navíc v tom horku dostává zabrat i srdíčko a tak ho ani nenutím k něčemu co vím, že by nezvládl. Trpělivě na mně čekal dole u rybníka v altánu, kde si po dobrém obědě mohl odpočívat. Děkuji za komentář a měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  18. To je nádhera. Moc hezké fotky. Nikdy jsem tam nebyla a ani okolí neznám. Snad jednou na ten kraj také přijde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, je tam krásně, stejně jako u Máchova jezera a pak i dál k nám na sever. Ale máš to z ruky. Já to zase neznám tam u vás a také bych to ráda poznala. měj příjemné dny i když prší...

      Vymazat
  19. Super výlet a povedené fotky, na Bezdězu jsem ještě nebyla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, co není. může být. Dá se tam jet i vlakem přímo do stanice Bezděz a pak pěšky. Jen je to o dost delší, než jet autem až pod hrad na parkoviště.

      Vymazat
  20. Jaruško tak jsem si to prohlédla samou nádheru tada máš krásné fotečky jako vždy děkuji a popřeji krásné letní dny i když u nás konečně zapršelo je to lepší než tá vedra opatruj se..

    OdpovědětVymazat
  21. Nádherná podívaná, krásně jsem se s Tebou virtuálně prošla, omluvám se, fotečky jsem si prohlédla, ale komentovat nestíhám. Přeji krásný a pohodový celý srpen. Opatruj se ♥ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško to není důležité. Důležité je strávit léto podle Tvých představ a komenty vždy počkají, až se zkazí počasí. Děkuji a přeji Ti příjemné letní dny.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.