POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

28 srpna, 2021

Hrad Loket - část 2.

19. srpna 2021 
Výlet č. 19- pokračování

Interiéry a výhledy. 
Prošli jsme bránou na nádvoří. 
Hrad je hodně rozsáhlý a tak jsme zvolili prohlídku bez průvodce
 jen s doprovodným textem.



GOTTSTEIN, vládce Loketských skal, kamenů a podsvětí.
Splní tajné přání tomu, kdo pohladí jeho vous a vhodí do truhly peníz.








Drak Šarkán.
Bájný drak z pověstí, který svou podobou připomíná hada s ještěrem. Někdy mívá i několik hlav, jimž srší z tlamy oheň. Drak je za letu zdaleka slyšet svým pronikavým hvizdem. Ti největší dokážou rázem spolknout celého koně. Ovšem loketský drak je dobrák. Je o něm známo, že v minulosti k němu chodívaly hospodyňky pro oheň na podpal v kamnech.
Vystoupali jsme nahoru do věže. Výhledy jsou úchvatné.
Dole je loketský amfiteátr.




























Zaujaly mě krásně malované stropy.
I z kamenů, které jsou pro člověka překážkou v cestě, se dá postavit něco krásného.

Toto je nejstarší zdokumentovaný meteorit, který spadl na naše území. Pochází ze 17. století. Z dostupných pramenů není zcela jasné kdy a kam přesně dopadl.
Od začátku fascinoval obyčejné lidi i vědce. Jedni věřili, že je tento mystický kus kovu je zlý purkrabí, který se v něj proměnil v důsledku kletby. 
Druzí toužili po objevení jeho složení a původu.
 V 18. století byl rozřezán a největší kus je uložený ve Vídni a další  v Národním muzeu v Praze. Drobné zbytky ještě na dalších místech. Například 150 g je i v USA.
 Z původní váhy 107 kg  je na hradě pouze fragment o váze 15 kg.










Král Karel IV.




Zde následují místnosti práva útrpného. 
Jsou zde reprodukovány zvuky týraných osob. Je to docela strašidelné stejně,
 jako pohledy do různých místností. 
Moc se mu ty hrůzy fotit nechtělo i když to bylo dobře nasvícené.







Opustili jsme hrad a vydali se do městečka na oběd. 
Po obědě jsme se ještě vydali na prohlídku hradeb a pohledů z nich.
Pokračování prohlídky už bude ve třetí části.

22 komentářů:

  1. Na Loket se asi nedostanu, proto moc děkuji za tuto prohlídku. Umíš zvolit ten správný záběr a to se cení ☺. Na hradě je co vidět, ale těch schodů je také dost. Meteorit by dnes asi nerozřezali.
    Těším se na další fotky a přeji co nejlépe prožitý víkend. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani hrad je hodně rozsáhlý a jsou to spousty schodů. Byli jsme nahoře ve věži, ale i dole ve sklepení, kde bylo vězení. Schodů spousty, ale za prohlídku to opravdu stálo. Děkuji Ti a přeji ti hezké dny.

      Vymazat
  2. Jaruško, děkuji za krásnou prohlídku hradu. Je to majestátní hrad a uvnitř je vidět spousta krásných věcí. A ten rozhled z věže stojí za vyšlapání spousty schodů.
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko moc děkuji. Mně se to moc líbilo i když prohlídka okruhu "útrpného práva" byla doprovázená zvuky jakoby týraných osob s tajemným hudebním podkreslením, což znělo docela strašidelně a umocňovalo to pohledy do jednotlivých oddílů. Sice jsem tam fotila, ale ne moc, protože ty hrůzy zrovna nemusím. Nemám na to nervy. Jinak je hrad velice zajímavý a krásný. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  3. Jarko, na Lokti jsem ještě nebyla a tak jsem se s tebou ráda prošla. Hrad je nádherný a je v něm co obdivovat.
    Přeji pohodový víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, pokud se tam dostaneš, tak prohlídka opravdu stojí za to. Je to neskutečný zážitek i když spousty schodů a hodně čtení u jednotlivých expozic, pokud se do hradu vydáš bez průvodce jen s letákem jako my. Nechtěli jsme na prohlídku s davem lidí, a tak jsme šli na samostatnou, ale vše je dobře popsané a pokud máš dost času, vše si v jednotlivých částech hradu můžeš přečíst a nerušeně fotit. Za foťák se sice platí, ale jen 20 Kč. Měj se hezky.

      Vymazat
  4. Jaruško supr fotečky tu máš.

    OdpovědětVymazat
  5. Na Lokti jsem byla ani nechci psát,před kolika lety.Je to pěkný a rozlehlý hrad a jsou z něj moc hezké výhledy.Pěkně jsi všechno zachytila.
    Jaru,hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, on ten čas rychle letí a že je tam krásně , je fakt. My jsme tam byli poprvé a toto místo jsme si vybrali, protože tento kraj jsme chtěli poznat a myslím, že se tam ještě podíváme. Děkuji Ti a přeji Ti příjemné dny.

      Vymazat
  6. Jaruško krásný fotečky a přeji hezký večer 🌼

    OdpovědětVymazat
  7. Moc ráda jsem se s tebou do hradu podívala.
    Járo, měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím Jaruško, parádně jsi fotila. Jsou místa, kam se nedostanu a ani je neznám, tak si je užívám prostřednictvím Tvých fotek a článků. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni moc děkuji. Těší mě to. Děkuji za komentář a měj se moc hezky.

      Vymazat
  9. Moc hezké fotografie, na Lokti jsem byla , ale už je to hodně let. Tak jsem si to alespoň zopakovala. Hezký týden Jaru ♥

    OdpovědětVymazat
  10. Jaruško parádní fotografie,děkuji za krásnou procházku.🥰

    OdpovědětVymazat
  11. Vyobrazení Karla IV, který je tu vstaven má své opodstatnění. V prvé polovině 14. století se Karel zdržoval na hradě Lokti poměrně často. Kromě vyřizování státnických záležitostí lovil zvěř v královské oboře, která zasahovala až k údolí říčky Teplá. Existence horkých léčivých pramenů jej vedla k založení svobodného královského města, tehdy nazývaného Teplé Lázně u Lokte – dnešní světoznámé Karlovy Vary. I ten meteorit je ojedinělá vzácnost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirku moc hezky jsi to napsal. Já toto všechno vím, ale nepsala jsem k tomu žádné komentáře, protože vím, že to plno lidí stejně nečte a kdo vědět chce, ví...Nejvíce na mě zapůsobila prohlídka sklepů s expozicí Práva útrpného s těmi zvuky. To bylo s husí kůží a proto jsem tam ani moc nefotila. Hrůzu a bolesti sdílet zrovna nemusím i když to tam je skutečně výborně nainstalované včetně těch zvuků...Děkuji Ti a měj se moc pěkně.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.