POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

01 srpna, 2022

České Švýcarsko v roce 2014

 V médiích sledujeme požár v Českém Švýcarsku a tak jsem vytáhla staré fotografie z roku 2014, kdy jsme s rodinou jeli na Meznou Louku, odtud jsme šli na lodičky a pluli Edmundovou a Tichou soutěskou do Hřenska, vystoupali k Pravčické bráně a Gabrielinou stezkou se vrátili na Meznou louku. Lesy jsou teď jedno velké spáleniště a nějaký čas potrvá, než se to zase zazelená. Mluví se o tom, že si příroda poradí. To ano, ale už to nikdy nebude takové, jaké to bylo před lety, kdy se v lesích rozumně hospodařilo a nebyl přemnožený kůrovec, který mnoho porostů zničil. Možná právě kvůli špatnému rozhodování o  "bezzásahovosti" v těchto lesích, to nakonec dopadlo tak špatně...Pokud se vše ponechá na přírodě a vzniknou tam divoké porosty, tak už  tento kus krásné přírody nebude nikdy takový jako byl dřív. Bude trvat dlouhé roky, než vyrostou nové stromy...

Říčka Kamenice








Tento srub prý podle posledních zpráv neshořel.















Gabrielina stezka



 Bude trvat dlouho, než se lesy obnoví. My už se toho asi nedočkáme.


29 komentářů:

  1. Járo, jsem moc ráda, žes právě tyto fotografie našla a na blog dala, my, pamětnice, máme v mysli a v srdci České Švýcarsko právě takové, zelené, plné stromů a skal. Snad to jednou najdou mladí znova takové. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, jsou to vzpomínky. Krajina je teď zničená a než se obnoví, tak to bude trvat docela dlouho. Hezký den Ti přeji.

      Vymazat
  2. Tam je to ale krásné! Bylo.... Moc ráda jsem se podívala.
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní1/8/22 22:10

    Lezarts

    Měla jsem štěstí a podnikla tu samou procházku v roce 2017!
    Je to smutná událost…

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko děkuji za komentář. My jsme tam byli letos 12. února a šli z Hřenska do Janova, kolem Staré Plynárny. Fotky mám tady na blogu.

      Vymazat
  4. Járo, je to moc smutné, sledovat ty zprávy. Ještě smutnější, když vidím tyhle tvé fotky..A jestli za to může člověk...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko jednoznačně za to může neukázněný člověk. Sami ochránci vědí, že do Malinového dolu je chodilo popíjet, hlavně mladí Němci. U nich se to v Saském Švýcarsku trestá pokutou od 2500 do 10 000 Eur. Navíc tam nevede turistická trasa a tak tam moc lidí nechodí. Někdo tam vyfotil stan, ohniště a nepořádek...Bouřky tu žádné nebyly. Škody jsou nedozírné a na kráse tohoto parku nevyčíslitelné. Je mi z toho smutno. Přeji Ti krásný a hlavně příjemný den.

      Vymazat
  5. Je to tady nádherné a snad jednou zase bude.
    Hezké srpnové dny

    OdpovědětVymazat
  6. V hotelu Mezní louka jsme byli na svatební cestě :-))). Dávno tomu ! Takže sem tam jsme si vyšlápli.
    Hezký den!Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme tam byli loni, pak letos v únoru, Jezdíme tam často. Máme to kousek. Jen jsme byli překvapení, jak byl les zničený podél cesty z Rynartic do Jetřichovic. Ležely tam kmeny polámaných stromů jak rozházené sirky a při tom se to v těchto místech uklidit dalo...tam jsou stráně, ne skaliska. Přesto to bylo ponecháno na místě a vypadalo to děsně. Měj se moc pěkně. J.

      Vymazat
  7. Právě že příroda si umí poradit mnohem líp bez naší pomocí než s naší vnucovanou pomocí výsadbou zcela nevhodných dřevin. V Jetřichovicích, kde shořel les před deseti lety je už obnovená celá shořelá plocha stromy dva a tři metry vysokými. Bez zásahu člověka.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano příroda si opravdu poradí, ale to místo u Jetřichovic, kde před lety hořelo, byla Havraní skála. Je to jen jeden skalní útvar, kam se ani nechodí. Zarůstá i dřevinami, to je fakt, ale tak velká plocha, která teď hořela, to je daleko větší problém než jeden skalní útvar. Bude stát hodně sil a času obnovit stezky, upravit cesty. To není jen to nechat zarůst. První budou agresívní trávy: kopřivy, bodláky a kdo ví co ještě. Bez lidské pomoci a přiložení rukou k dílu, se to neobejde. Každou zahradu i park je potřeba alespoň nějak udržovat, to je bez debaty. Zahradu si také nenecháváš zarůst vším možným a sekáš ji...udržuješ. Nenecháš ji, ať si tam příroda nechá růst co sama chce...Já jsem v přírodě takřka denně a vidím, jak ta zanedbaná místa, ponechaná přírodě, po letech vypadají...Popravdě.?..Nic moc. Měj se pěkně.

      Vymazat
  8. Jarko, tam jsem nikdy nebyla a díky tvým fotkám mohu jen obdivovat nádhernou minulost. Škody budou obrovské a já věřím, že jednou to tam bude opět tak krásné, jako to bylo před požárem. Že to bude trvat dlouho, to je víc než jasné. Díky, zdravím 😊

    OdpovědětVymazat
  9. Jaruško, jsou to krásné fotografie a je to nyní dobrá "památka". Ale neviděla bych to tak beznadějně. Říkáš, že to už nebude jako dřív .. a co je jako dříve? Ani lidské soužití není, ani společnost není taková, jak bylo kdysi, a svět jde dál. Já opravdu věřím, že si příroda pomůže během pár let sama, tam jistě s pomocí člověka, vždyť kolik my máme ekologů ☻. Ano, možná se my toho nedočkáme, ale za tři - čtyři roky možná budeme překvapeni, jak se to tam zazelená. Přála bych si to, ale pro sebe si myslím, že za takových podmínek se já na Pravčickou bránu už nepodívám. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za komentář. Myslím si, že pokud se to nechá podle těch "chytrých hlav" zarůst vším možným, tak mám pravdu, že to už nebude tak krásné jako to bylo dřív. Každá zahrada se musí udržovat, jinak zpustne. Stejně tak to platí o národním parku. A ekologové ? Ti vše řeší většinou jen od počítače. Přečíst si něco na Wikipedii dnes dokáže skoro každý, ale přiložit ruku k dílu a vytvořit něco krásného, bývá často problém a je to jen kritizováno těmi, kteří o tom, jak to funguje v praxi, pramálo ví...Práce v lese je namáhavá a náročná. Na několika brigádách jsem byla a vím, co ta práce obnáší. Je to opravdu náročné a v tak náročném terénu dvojnásob, protože ještě musíš hlídat, kam šlapeš. Škoda, že nejsem mladší... Šla bych pomoci znovu, ale už mi na to chybí síly a ti co kritizují, by měli jít a zkusit si to. V dnešní době už je to docela problém...s mobilem v ruce se toho moc udělat nedá. Názor "ať si příroda poradí sama"... to znamená: " Žádný pot, žádná bolavá záda, a pozor na mozoly ...", to je bohužel trend dnešní doby a názor že: "Nemusím se hnout od počítače. Však ono se to samo vyřeší...", je mylný. Je to smutné, ale bohužel realita dnešní doby. Je jen málo lidí, kteří jsou ochotní udělat něco zadarmo a navíc...Měj krásné letní dny.

      Vymazat
  10. Krásné historické fotky,je na co vzpomínat.Snad si příroda časem pomůže sama a bude zase OK...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi děkuji, ale bude potřeba i dalších lidí. Obnovit a vyčistit stezky, obnovit turistická značení. Vše je zničené. Není to jen kousek lesa, ale hodně veliká plocha, která utrpěla díky něčí hlouposti a zaměstnala přes tisícovku lidí. Ona se to snadno píše, ale hůř dělá. Měj se pěkně.

      Vymazat
  11. Krásné fotky a je tam opravdu nádherně♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko ...BYLO tam krásně!!! Teď už je to jedno velké spáleniště. Bohužel něčí nezodpovědností a viník se nikdy nenajde. Bouřky tu žádné nebyly, tak že bleskem to zapálené nebylo...viníkem je NEZODPOVĚDNÝ A HLOUPÝ ČLOVĚK, který se neřídil pravidly chování v přírodě. Děkuji Ti a měj se pěkně.

      Vymazat
  12. Jaruško, parádní fotečky, teď je na to smutný pohled. Teď je to spáleniště. Příroda se bude z toho dlouho vzpamatovávat. Nezodpovědnost některých je strašidelná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni máš pravdu., Když vidím na záběrech v TV tu očouzenou Pravčickou bránu tak je mi to fakt líto.

      Vymazat
  13. Báječná reportáž jako vždy! Nádherné fotky. I když to zní hrozně, přírodě ten požár naopak pomohl. Co jediné je moc špatně, ohrožení lidí a jejich domů.... Jak říkají odborníci. Příroda je na oheň zvyklá, dokonce ho potřebuje. Některé stromy vypustí semene až v ohnivém žáru. Proč? Aby semenáčky měly prostor k růstu. Objeví se nová flora i fauna, která v zarostlé džungli už nemohla žít. Ne, pro přírodu je to opravdu dobře. Jak píšu, je mi líto lidí, co to postihlo....to je špatné. Navíc stromy svými kořeny rozrušují skály, tímto se jejich rozpad zase o něco oddálí. Přeji báječné léto!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za komentář děkuji i když s tímto názorem zcela nesouhlasím. Jedinou výhodou je, že tam shořely odpadky, které se tam pořád musí uklízet po neukázněných turistech. Tři rodiny přišly o dům, čtvrtá jej má hodně poškozený a nedalo se tomu zabránit. Sedm desítek zbytečně zraněných hasičů, vyčerpání všech, kteří tam zasahují, to je daň za to, že se lidi v přírodě neumí chovat. To, že si tam v lese, kousek od místa, kde hasiči likvidují požár, někteří rádoby "turisté", rozdělají v lese oheň aby si opekli buřty, to je fakt nad moje chápání a svědčí to o tom, jací jsou mnozí lidé s odpuštěním idioti. Těm bych dala pokutu jako v Německu - 10 000 eur klidně v přepočtu na Kč. Příště by si to rozmysleli.

      Vymazat
  14. Taková krása a je zničená, j mi z toho smutno ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co naděláme. Lidi se v přírodě neumí chovat. Někdo prostě neuhasil oheň a díky němu je plno lidí teď nešťastných a musí řešit velké problémy, zvláště ti, co přišli na Mezné o své domovy.

      Vymazat
  15. Byli jsme zde asi před 10 lety poprvé a krásný kout to je - Pravčická brána a "Růžák" jsou nezapomenutelné. Laicky si také myslím, že bezzásahovost je pro krajinu neštěstím.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.