POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

03 prosince, 2022

Na stromech před okny to ožilo.

 Před pár dny jsem se divila, že krmítko v posledních dnech zůstává plné, ale bylo to jen pár dní. Ráno byla krajina zahalená sice nízkou, ale bílou sněhovou peřinou a na stromech před okny obýváku se nám objevilo plno ptáčků a tak jsem fotila a fotila...

Nejčastějšími hosty jsou sýkory modřinky.



Dnes se na krmítku objevil  kos černý.
 Je to takový, jak já říkám: "charitativní pták", protože přiletí ke krmítku, tam se několikrát rozmáchne zobákem a tím plno zrní vyhází dolů na zem,
 kde se o zrníčka postarají další ptáci... vybírá jen ta, která se mu líbí ...mlsoun
Velikou radost mi udělal stehlík obecný, který také přiletěl na krmítko. Letos jsem ho tu zahlédla poprvé.
Jako by mi říkal " kuk"! 
Pěnkava obecná- samec. Tito ptáci jsou částečně tažní a část populace odlétá do západní a jižní Evropy, ale část jich tu přezimuje. Jsou to zřejmě to, kteří mají jistotu, že tu v zimě najdou dostatek potravy.


Přiletěl i zvonek zelený





Sýkora koňadra. I těch přilétá na krmítko dost.





Strakapoud velký. Je to velice chytrý a šikovný pták. Do díry, kterou si vykloval to starého stromu si zasadí šišku a pak z ní vybírá semena.






Pěnkava obecná - samička
Podle velikosti odhaduji, že se jedná o mláďata z poslední snůšky
 a ta by cestu na západ nebo na jih nemusela přežít, tak že tu přezimují.


Na krmítko přilétla i sýkora uhelníček. Od sýkory babky se liší tím, 
že má podélné bílé proužky na křídlech a je celkově tmavší.




Tak toto je moje sobotní pozorování.
 Nepřiletěli  brhlíci a ani pěnkavy jikavci, které tu také často vídám. 


52 komentářů:

  1. Tedy, ty máš na krmítku úplný přírodopis. Stehlíčka jsem na krmítku viděla před 14 dny. U nás nejvíc létají sýkorky koňadry a vrabčáci. Když přiletí stehlík, je to svátek. Strakapoud se předvádí na posledním dřevěném sloupu v obci a do prasklin si ukládá dobroty. Předloni tam měl kus jablka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari moc děkuji. Stehlíka jsem také letos viděla poprvé. Ale Jitka z Turnova, už ho také u nich nafotila, ale o par dni dřív.

      Vymazat
  2. Ano, tak jako já mívám v příspěvcích dějepis, ty máš přírodopis ☺. Je to krásný příspěvek, je vidět, že váš kraj je "zdravý" a pro tyto opeřence lákavý. Upřímně - sníh nemám ráda, ale na fotkách to vypadá krásně, je to i veselejší. My tady spíše pozorujeme občas veverky, do krmítka nasypu, ale fotit tam z okna nejde.
    Přeji pěkné krmení ptáčků a ještě lepší focení. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuji za milý komentář. Já jsem v přírodě vlastně vyrostla a hlavně otec mě učil znát ptactvo, motýly, brouky, zvěř v lese a rostliny a vždy mi říkal, že každý má právo na život a tak musíme přírodu chránit. Bez bychom nebyli ani my. Krásný advent Hani.

      Vymazat
  3. Tak to je skutečně nádhera..Máš Jaruš štěstí že můžeš fotit z okna.U nás z činžáku to nejde,žádný strom,jen pohled do dalšího domu.Přeji další pěkné úlovky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme před okny stromy ze sousedních zahrad. Za chvíli budu moci z okna bytu ze smrku trhat šišky. Mám totiž větve ani ne metr od oken obýváku. Jen je v místnosti tma, pokud není na větvích sníh. Děkuji ti a přeji krásnou neděli

      Vymazat
  4. Jaruško,máš velmi pestré návštěvníky. Fotografie 👍

    OdpovědětVymazat
  5. Pěnkavu občas zahlédnu na stromě před okny,ale na krmítku asi nebyla.Jde o to,jak manžel hlídá krmítko,má mě volat,když tam bude nový ptáček.Občas zahlédne strakapouda,ale než doběhnu z kuchyně je pryč.
    Jaru,hezkou druhou adventní neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, pěnkavu nafotíš spíše na zemi než na krmítku nebo takto na větvích, když sbírají, co upadlo sýkorkám. Ony na krmítko skoro nechodí. Sbírají většinou dole na zemi a tam bývají mnohdy v hejnu společně s vrabci. Děkuji a přeji ti hezkou druhou adventní neděli .

      Vymazat
  6. Járo, tvá ptačí encyklopedie je prostě fantastická! Na našem krmítku jsem zatím nikoho nezahlédla, ale zrníčka ubývají, asi chodí tajně :o) Na zahradu mi létá párek sojek, ráda se na ně dívám...
    Přeji krásnou adventní neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko moc děkuji. Oni přilétají vždy v určitý čas. Nejhojněji ráno kolem deváté, pak kolem poledne a tak hodinku před setměním. Průběžně hlavně sýkorky. Já už vím, kdy mám jít s foťákem k oknu a číhat. Krásnou druhou adventní neděli.

      Vymazat
  7. Jaruško, to je taková krása. Ptáčkům to na zasněžených větvičkách moc sluší. Krásně vyniknou i jejich barvičky. Opravdu krásná přehlídka. Ten výhled ti závidím. No ale nemůžeme mít všechno. Já mám zase krásný výhled do krajiny. Hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško moc děkuji za milý komentář. Někdy jsem raději, že to těch dvou zahrad plných nepořádku raději nevidím a koukám do korun stromů...Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  8. To jsou moc krásné fotky. To máš tedy pokoukáníčko. K nám zatím na krmítko nikdo nepřiletěl, možná v noci.
    Měj klidnou druhou adventní neděli !,Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani moc děkuji a přeji Ti krásnou 2. adventní neděli.

      Vymazat
  9. Ahoj Jarunko, opravdu nádherná fotečka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, je vidět, že to vůbec neprohlížíš. Těch fotek je v článku totiž víc...stačí to otevřít. No nevadí... Měj se pěkně.

      Vymazat
  10. Járo, máš z okna nádhernou pozorovatelnu ptačí říše. Stehlík je fakt moc hezký, Přeji klidné dny, pá 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi moc děkuji a přeji Ti krásné dny ve zdraví.

      Vymazat
  11. Anonymní4/12/22 20:36

    Lezarts

    Krásná podívaná!
    Také jsem dnes zahájila “krmnou sezónu”, jsem zvědavá, kdo zítra přiletí🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejčastěji létají ráno kol deváté, pak v poledne skokem třetí odpoledne. Určitě krmítko brzy objeví.🐦🐦🐦

      Vymazat
  12. Týýý jó Jaruško, ty máš tedy podívanou, krása ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  13. Járo, to je náramná plejáda ptactva. My jsme koupili domeček/krmítko a už jim také sypeme slunečnici a vlašáky. Ale takovou výstavní řadu ptáků jsme tu neměli. My tak brhlíky, sojky, sýkory a občas hrdličky...Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, oni stejně mají tu slunečnici nejraději. Když koupím směs, tak v krmitku zůstane plno zrní, které pak sypu sousedovic slepicím. Děkuji za komentář a přeji Ti krásné odpoledne.

      Vymazat
  14. Jaruško, to je jako divadlo. A nádherné fotografie přímo na výstavu. Jen u tebe vidím ptáčky zblízka. K nám přilétají na krmítka jen hejna vrabců a sýkorky a vidím je jen z dálky. Měj pohodové adventní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji. Já mám větve stromů ze sousední zahrady metr od oken obývacího pokoje a tak není problém nafotit ptáčky z blízka. Stačí větší objektiv a trochu trpělivosti. Ještě jednou moc děkuji a přeji Ti hezké dny.

      Vymazat
  15. Já mám krmítko pověšený ale nic v něm. Co bylo tak bleskovou rychlostí zmizelo, do města teď moc nechodím, a když tak jsem úplně jinde než je zverák a tady v obchodě mají jen slunečnici což je jen pro některé ptáčky. Budu už ale muset na ně myslet, začalo sněžit tak ať mají co do zobáku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, oni stejně mají slunečnici nejraději. Zkoušela jsem směsi a slunečnice zmizí a o ostatní moc nestojí, tak že to pak stejně sypu slepicím...Slunečnice úplně stačí a dávám jim lojové koule, jen sundám ty síťky a pokládám je na misku, co se dává pod květináč..

      Vymazat
    2. Vzhledem k tomu, že tu mám samé vrabce, preferují spíš proso a drobnější zrní, se slunečnicí mají trochu problémy, ale tedy sezobou všechno. Když jsem jim nasypala co mi zbylo po papouchovi tak jedině co z toho neďobali byly feferonky, jinak vyďobali všechno do mrtě.

      Vymazat
    3. Jo, jsou to mlsouni, ale když je hlad, tak pak vezmou všechno.

      Vymazat
  16. Ahoj Jaru,
    nádherné fotky. Máte tam živo :) ptáčci si moc dobře pamatují, kde najdou krmení.
    Taky už krmíme, na krmítku u okna v kuchyni je cvrkot. Na zahradě ještě dvě větší krmítka, ale na ty z oken nevidím.
    Jaru, přeji Ti krásné, klidné předvánoční dny a děkuji za písmenka...♥

    OdpovědětVymazat
  17. Jaruško, nádherné fotky , máš krásný výhled, to bohužel já nemám. Střechu stále nemám hotovou ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji Květuško.. jen máme v obýváku pořád tmu.

      Vymazat
  18. Jaruško zdravím, úžasné fotečky jsi zase nafotila, u Tebe je na krmítku pěkně živo ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, živo tu je ...někdy nestačím doplňovat krmítko. Děkuji Ti a měj se moc pěkně.

      Vymazat
  19. Jaruško , to je opět krásná podívaná co já bych za to dala k nám nelítá ani vrána hihi..budku mám jen na parádu. Tak alespoň u Tebe se mohu pokochat a za to díky moc. Opatruj se a měj krásný víkend.♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko děkuji. Tady vrány také nepřilétají, ale za to jsou tu havrani a kavky a létají nad městem. Je to jako z hororu, když krákají. Možná tu tvoji budku ještě neobjevili, to se pak nestačí dosypávat slunečnice...Přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  20. Jaruško zdravím...opět krásné fototečky tu máš.....a ty záběry...super...děkuji za kouknutí...přeji klidný víkend:-))

    OdpovědětVymazat
  21. Žasnu, kolik nádherně barevných ptáčků se před tvými okny ukazuje. Od našeho paneláku je do lesa "pár kroků", ale ani tam na ně nenatrefíme. Jak píše Rija, je zde úplný přírodopis :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši, děkuji. Já ptáčkům od pozdního podzimu už přidávám krmení a tak se sem před zimou naučí létat. Mám větve stromů metr od okna, a tak to focení zase není tak složité. Jen musím čekat a vystihnout správný okamžik.

      Vymazat
  22. Jaruško krásné fotečky jako vždycky .Preji ti krásný advent

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu moc děkuji a také Ti přeji krásný advent.

      Vymazat
  23. Jaruško fotky překrásné jako vždy, jsi moc šikovná******************

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško moc děkuji a přeji Ti příjemné dny adventu

      Vymazat
  24. Moc ráda sleduji ptáčky na krmítku,letos jsem nedala, protože přemnožení holubi se tam nastěhuji a jsou pěkně drzí 😂 dobrou noc Jaruško.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JIndřiško moc děkuji a přeji Ti krásné dny

      Vymazat
  25. Moc hezké fotky Jaruško, ráda si je prohlížím. Tady Ela zažene všechny ptáky a tak ani z okna nemám co fotit ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško moc děkuji. Tady mi občas ptáčky vyplaší dravci, protože to máme vzdušnou čarou k lesu kousek a jak napadl sníh, tak nevidí myši a loví drobné ptáčky. Měj se moc pěkně.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.