POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

06 února, 2023

Nedělní výšlap

 Neděle 5. února 2023

Výlet č. 1 , díl první

    Přestalo pršet, začalo trochu mrznout a já jsem hned po obědě vyrazila na procházku.

Původně jsem se jen šla podívat, kolik je vody v říčce Mandavě po  tání sněhu a vydatných deštích z posledních dnů. Nakonec se mi venku tak zalíbilo, že jsem došla až do Starých Křečan a moje procházka nakonec byla 10,6 km dlouhá.

Dymník
V pozadí Luž a Lužické hory
Viadukt nad potokem pod železniční tratí na Šluknov
Kaple sv. Alžběty Durynské v Dolních Křečanech s pietním místem
 a se jmény padlých ve Velké válce ( 1. světové)

Vnitřek kaple focený přes sklo ve dveřích

K tomuto křížku jsem se jen těžko dostávala a navíc je na samém břehu Mandavy
Podstavec kříže z roku 1867
Dymník zase z jiné strany.
Další krásný kříž jsem míjela u silnice do Starých Křečan
Zajímavé jsou zdejší chalupy s břidlicovým obložením složeném do mozaiky.



Krásná je také hrázděná z autobusová zastávka ve Starých Křečanech
Sv. Josef


Jsou tu nádherné chaloupky, kterých si člověk pokud jede autem, ani nevšimne


Tato chalupa mě obzvlášť zaujala svojí nádhernou doslova královskou, výzdobou.


Také tady je další nádherná chaloupka
Mandava je tu kousek od pramene a sbírá vodu ze všech okolních potůčků z polí a luk
Kostel sv. Jana Nepomuckého. U něj je křížová cesta.



Jednotlivá  zastavení a fotografie z cesty zpět, ale jinou trasou zařadím do dalšího příspěvku. Už tak je toho dost...
Tady je ještě trasa celé mé cesty podle aplikace Relive


38 komentářů:

  1. Jaruško, krásné fotografie... máte tam okolo krásné chaloupky... ☺ Udělala sis krásnou procházku! ☺ Potěšila jsem se, děkuji a krásné dny přeji, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
  2. Jaruško zdravím hezký nový týden přeji fotečky máš nádherné a procházka určitě byla super no u nás máme toho sněhu až moc a mrzne tady máme až 10 st opatruj se

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuš moc děkuji, U nás sníh téměř není a mrzne na sucho. měj se pěkně.

      Vymazat
  3. Milá Járo, to sis prošla pořádný kus cesty, ale díky počasí jsi udělala pěkné snímky. Je fakt, že když jsem tam bydlela, nikdy jsem tyhle domky tak detailně neprohlížela.Jsou typické pro Šluknovsko. Těch křížků tam kdysi muselo být opravdu hodně. Máš to dobře zmapované.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, ono když je krásně, tak to jde samo. Jen ty rozestupy mezi křížky jsou někdy dost daleko od sebe...Děkuji a přeji Ti krásný den.

      Vymazat
  4. Jarko, jsi v takových dlouhÿch prochàzkách borec. Já to už nezvládám, proto mne na blogu není už tak často vidět. Fotky musím moc pochvàlit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirku moc děkuji. Procházky jsou pro mě relaxace a vyčištění " myšlenek"...Odreagování od běžných starostí. Je mi venku fajn. Děkuji a přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  5. Jaruško, krásné fotografie jako vždy. Ta kaple mě okouzlila, vypadá jako malovaná. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ta kaple je nedávno opravovaná, protože slouží zároveň a jako památník padlým v 1. světové válce.. Občas se tam slouží i mše. Moc děkuji a přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  6. Jaru, krásný výšlap kolem nádherných míst. Kochám se. Taky jsem se včera dostali s Aaronem do lesa, sníh u nás není, ale i tak to bylo hodně občerstvující.
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko je to tu u nás zapomenutý kraj a tak si občas vyjdu do míst, odkud můžu ukázat, co je tu zajímavého. Děkuji Ti a přeji Krásné dny.

      Vymazat
  7. Bezva procházka kolem krásných míst...

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní7/2/23 07:56

    Vija
    Jaru, krásně jsem se prošla při snídani a teď se vydán na cestu do práce. Bylo hezky, chaloupky hrázděné se mi líbí a mají moc hezkou autobusovou zastávku.
    Přeji krásné šlapání. U nás -8, brrr. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani moc děkuji. U nás dnes bylo ráno -9°C. Také pěkný mráz. Děkuji a přeji Ti příjemné dny.

      Vymazat
  9. Nádherná procházka, pěkné chaloupky, louky a potok. Díky za ukázku a ani mi nebyla zima. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potůčků je tu spousta a větší potok je vlastně řeka Mandava kousek od pramene, který je pod Vlčí horou. Děkuji a přeji ti krásné dny..

      Vymazat
  10. Břidlicové skládané štíty jsem obdivovala v Krásné Lípě a okolí. Ani jeden nebyl stejný, jen tam byly ty štíty skládané z přírodní nebarvené břidlice. To obložení co jsi nafotila ty je naprosto úžasné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy to obložení na chalupách není namalované, to je skutečné ještě po Němcích. Je tu mnoho takto obložených domů i u nás v Rumburku. Staré Křečany jsou od Krásné Lípy vzdálené 5 km, tak že se tam dá dojít pěšky. Stejně vykládané chalupy jsou tu v okolí v mnoha obcích.

      Vymazat
    2. Tohle mohu potvrdit, my jsme v Křečanech bydleli, i když náš dům nebyl v tomhle stylu, ale neomítnutý cihlový.Ty štíty jsou vyskládané a vypadá to pěkně. Járo, tobě díky za ty fotky. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Je fakt, že těch břidlic tu je na domech mnoho barevných odstínů, od světle šedé po tmavošedou, fialovou a dál přes červenou, černou i bílou. Na některých domech jsou také dva odstíny jedné barvy dovedně vyskládané do ornamentů...Je to zdejší velice zajímavá architektura.

      Vymazat
  11. Perfektní procházka, krásné chalupy či domky. Měla jsi pěkné odpoledne.
    Pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  12. Járo, parádní procházka a ty chalupy jsou opravdu nádherné. Klidně bych si také takovou procházku dala. Měj se hezky, pá 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud jde člověk na procházku a nikam nespěchá, tak tu najde spoustu zajímavých domků. Některé slouží jako chalupy na víkendy, ale ve většině se ještě bydlí trvale. Děkuji a přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  13. Jaruško, pořídila jsi na svém výšlapu nádherné fotografie. 👍👍 Vrátila jsi mně díky jim do doby mého dětství a mládí, kdy Staré Křečany bývaly cílem našich vycházek.
    Už jsem tam více než 50 let nebyla.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko moc děkuji. My jsme tu trasu šli loni v létě, ale nedošli jsem až ke kostelu.. Tentokrát však byla moje cesta neplánovaná, přesto pro mě zajímavá. Měj se moc a moc hezky.

      Vymazat
  14. Jaruško nádherné fotky, potěšily oko i dušičku, krásná procházka ♥

    OdpovědětVymazat
  15. Nádherné fotky, kostel super. U nás mrzne, ale sníh není ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni u nás je tomu také tak. mrzne na sucho. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  16. Jsou to pro mne zajímavá místa, od nás hodně vzdálená a tam se těžko dostanu. Chci se zeptat, došli jste až k mandavským pramenům? Našla jsem totiž tento text:

    Tady se rodí říčka Mandava protékající přes Křečany, Rumburk, Seifhennersdorf, Varnsdorf, Grossschönau... aby se u Žitavy poklidně vlila do Nisy. Rumburští turisté zde pečovali o lavičky kolem tábořiště. Pramen vybavili přístřeškem a každoročně zde pořádali brigády zaměřené na údržbu a vyčištění místa.

    Bohužel roku 2016 zde toto výletní posezení zdemoloval místní farmář. Jako jeden z důvodů prý uvedl, že mu turisté znečišťují pastviny. A tak se postaral o důkladnou očistu. Traktorem vytrhal stoly a lavičky, do pramenů naházel stavební suť a pokusil se místo znehodnotit takovým způsobem, aby nadále nemohlo sloužit turistům. Jedná se o další smutný případ, kdy kvůli nepochopení ze strany majitelů či pronajímatelů pozemků bylo nutné zrušit nebo změnit turistickou trasu.

    OdpovědětVymazat
  17. Hani, já jsem šla sama a po obědě a k pramenům Mandavy se ani v tomto počasí jít nedá, protože jsou tam mokřadní louky a po deštích a tání sněhu, to bude samá bažina. Navíc jsou tam všude elektrické ohradníky a bylo by to dalších 4,5 km navíc a teď přes zimu nejezdí do Brtníků ani do Panského vlak a to bych cestu domů za světla ani nestihla. I tak jsem došla domů za šera. Ono je to jiné, když někdo jede autem, vyleze, nafotí spoustu fotek, sedne do auta a jede dál, ale když jdeš celou trasu pěšky tak se toho tolik nestihne ujít. I tak těch skoro 11 km, které jsem ušla, bylo na mě docela dost v tom chladném počasí. Také už nejsem žádná atletka a ve svých 71,5 letech už bych s cestou delší než 20 km asi měla problém. Domů jsem i tak dorazila a za chvíli byla tma...

    OdpovědětVymazat
  18. Parádní fotky, ty chaloupky jsou jak z pohádky. Škoda , že se nemohu kachat na místě, ale i za toto děkuji Jaruško ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško moc děkuji. Je to taková místní architektura.

      Vymazat
  19. Ty zdobené chaloupky vypadají jako perníkové :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že se plno takových chalup zbouralo. Po odsunu německého obyvatelstva, některé chalupy zůstaly prázdné a tak tam "Národní výbory" nastěhovaly nepřizpůsobivé a ti dům zničili tak, že musel k zemi a ti pak dostali k dispozici další, který dopadl stejně, tak že mnoho domů se tak zbytečně muselo zbourat...Je to veliká škoda.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.