POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

04 listopadu, 2023

Cesta na Wachberg - 1. část

 

 Wachberg je vrch v Sasku, kousek za hranicemi u Mikulášovic.

  Byla jsem ráda, když mi moje občasná společnice na cesty Hanka zavolala, jestli bych s ní zase nevyrazila na nějalý zajímavý výlet s dotazem, kam bych se chtěla podívat. Nechala jsem to na ní, protože ona zná plno míst, o kterých já nemám ani tušení. Hanka je zná, protože pracuje v informačním centru a jsou i méně známá místa, kam turisty posílá za mnoha zajímavostmi našeho výběžku. Přece jen se ve dvou  jde lépe, cesta lépe utíká a hlavně by v lesích neměl nikdo chodit sám a držet se pravidla: Mít s sebou plně nabitý telefon, pití a něco malého k snědku třeba jen sušenky nebo čokoládu...Naše cesta vedla do Mikulášovic autem k rozcestníku k Tanečnici a pak pěšky po modré  turistické značce po takzvané "Zlodějské stezce" a od povaleného rozcestníku jsme pokračovaly dál po zelené značce až na Wachberg.

Cesta z Mikulášovice na Tomášov
 Lesy tady po kůrovcové kalamitě hodně prořídly, ale už se obnovují. Pomocí těchto mohutných koní se většinou stahuje dřevo z hůře dostupných míst, kam se těžaři s technikou nedostanou Cesta, která byla po těžbě zničená se právě upravuje. Nákladní auto sem přiváželo štěrk.Tady už opravená cesta končí, ale jistě budou pokračovat až ke hranicím.Poničený rozcestník...Věříme, že do nové turistické sezóny tu bude nový.Přeskočit, obejít, jen se nenamočit...Les už se obnovuje na smíšený. Buky, duby, jeřabiny, břízy, smrky, borovice...

Jsme na hranicích...

Počasí se nám začínalo kazit.

  Moje mladá kolegyně na cesty ...
Máme legraci z toho, jak skáčeme přes kaluže...Hlavně se nevykoupat!

Už vidíme Wachberg. Bílé týpí stojí hned vedle restaurace a vyhlídky.
V pozadí vystupuje z mlhy Studenec.
Vrcholový bod Wachbergu? Možná.
Fotografie z vyhlídky na Saské Švýcarsko i tak trochu k nám a na Lužické hory.
*****
Pokračování příště.

24 komentářů:

  1. Jaruško, tohle neznám a ani tak zničené lesy ve výběžku. Snad se to zase obnoví. Jste s Hankou jak kamzíci.Výhledy byly, koukám, docela pěkné. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, tady byla opravdu děsná kůrpovcová kalamita. Na Tanečnci ani nemusímš vystupovat na rozhlednu, protože i od ní jsou nádherné výhledy kvůli tomu, že stromy byly vykácené. Je to sice smutný pohled, ale už se všude klubou stromky mladé, hlavně listnáče, tak příští les už bude smíšený.
      Děkuji Ti za komentář a přeji krásné dny..

      Vymazat
  2. Jaruško, moc hezký výlet. Hned bych si vyšlápla s vámi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, klidně bych Tě brala s sebou. Užíváme si přírody a také se nasmějeme, hlavně v lese si dodáváme vveselí, abychom se nebály divočáků a vlků...Ti když nás slyší, jak se smějeme, tak raději utečou.

      Vymazat
  3. Taky ty fotky jsou úžasné, cesty mohly být maličko schůdnější :o) V takovém terénu se vždycky děsím, aby mi neuklouzla noha tak, kam nemá!
    Járo, děkuji za tu krásu a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ona se na naší straně cesta právě opravuje, protože byla zničená hlavně těžkými auty po odvozu kůrovcového dřeva. Ale myslím, že příští turistickou sezónu už bude cesta v pohodě a nová. My jsme se nažily neriskovat a neuklouznout a nevykoupat se v tom blátě. A to jsme se u toho ještě chechtaly...Děkuji a přeji ti krásný zbytek neděle a poodový nový týden.

      Vymazat
  4. Moc krásné fotky! Cesta místy trochu méně schůdná, ale klidně bych to šlapala s vámi.
    Těším se na pokračování.
    Pohodovou neděli, Járo !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani ono se to dalo zvládnout i přes a kolem těch louží. Jen jsme musely být opatrné, ale zase jsme se u toho pěkně nasmály...a o tom takové výlety jsou. Děkuji za komentář a přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  5. Nádherné místo. A ty podzimní barvy jsou úchvatné. Moc mi tady u nás na jihu chybí stromy. Pěkně jste si procházku užily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, ony tu ty stromy také chybí. Po té kalamitě je tovše vykácené, ale už rostou nové a mladé. Bude tu les smíšený, ale jeho velikosti už se asi my , ale to nevadí. Budou se kochat další generace...Děkuji a přeji ti krásné dny.

      Vymazat
  6. Járo ty jsi mi nahrála na mojí notu. Zjistila jsem, že jezdí historický vlak z Prahy a končí v Mikulášovicích. Mám ho v čekárně výletů na příští rok, protože vlak končí sezonu v říjnu. Těším se na další pokračování, že chytím inspiraci na výlet. Pěkné dny přeje Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář. Pokud byste se sem vydali vlakem, tak vystoupit je třeba na Mikulášovice střed a odtud jít po cyklostezce 3041A a u rozcestníku Tomášov se jde dál na Tomášov a pokračuje se po modré TZ , po Zlodějské stezce (stále modrá TZ) a pak asi v polovině cesty se odbočí na jde se po zelené TZ na Wachberg. My jsme na tu křižovatku v Tomášově dojely autem a dál šly pěšky. Je to tam a zpět kolem sedmi km. Z Mikulášovic z nádraží asi a pět víc...ale opravdu to stojí za to. Přeji ti krásné a pohodové dny.

      Vymazat
  7. Pěkný výlet, taková nečekaná pozvání jsou vždycky milá....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy moc děkuji. Ano my už jsme se takto několikrát domluvily. Hanka jede autem a na PHM jí přidám a užijeme si prima výlet, když se manželovi na cesty nikam nechce.

      Vymazat
  8. Tak to jste měly spolu krásný výlet. Taková spoluturistka je k nezaplacení.
    Přeji hezkou neděli. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to je pravda. Vypadáme sice jako matka s dcerou, ale umíme si to užít. Jsem ráda, že spolu můžeme takto občas někam vyrazit, protože je to autem snažší a přírody si obě užijeme také do sytosti. Měj krásné listopadové dny.

      Vymazat
  9. Další pěkný výlet jsi měla Jaruško. Je to skvělé mít vedle sebe spřízněnou duši stejně naladěnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsme se takto sešly i když jsme jako máma s dcerou, tak si opravdu rozumíme. Ona je ráda, že když chce jet na výlet, a potřebuje si pročistit mysl, tak není na cestě sama a já jsem ráda, že mám společnici na cestu a dostanu se i na místa, kam bych se s manželem těžko podívala. Také se nasmějeme a o tom to je.

      Vymazat
  10. Fotky suprové, dobrá nálada z fotek čiší, je príma, že jste si výlet užily ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, bylo tam krásně. Škoda, že foukalo a hnal se déšť

      Vymazat
  11. Jaruško, ty jsi fotografka s velkým F. Nemohu se na fotky vynadívat. Úplně cítím to počasí v kostech. Moc krásné záběry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško moc a moc děkuji. Bylo sice po dešti, ale chladno nebylo. Jen další přicházející déšť urychlil náš odchod z této úžasné vyhlídky. Měj se moc krásně.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.