POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

09 září, 2021

Libochovice

8. září 2021 

Výlet č. 25

Na další výlet jsme se vydali vlakem do Libochovic, kde je zajímavý zámek a také 6 km od města je hrad Házmburk. Na hrad jsme nešli a asi už se tam nepodíváme. Manžel má na cestu z tohoto hradu docela nepříjemné vzpomínky a tak by se mu tam ani nechtělo. 

Libochovický zámek se nachází v malebné a romantické krajině dolního Poohří, vroubené kopci Českého Středohoří, na místě staré gotické tvrze pánů Zajíců z Házmburka. která byla již od roku 1550 uváděna jako pustá.

Na tomto místě nechal Jan Lobkowicz roku 1560 vystavět nejdříve renesanční zámek. Libochovické panství vlastnili Lobkowiczové až do roku 1594. V roce 1613 přešlo do majetku Šternberků. Roku 1661 postihl město i zámek rozsáhlý požár a Václav Vojtěch ze Šternberka v obavách, že finančně obnovu zámku nezvládne, prodal Libochovice r. 1676 Gundakaru z Dittrichsteina, pod jehož dohledem přestavěl italský architekt Antonio Porta,  zámek v mohutné raně barokní sídlo. Posledními majiteli, kteří zasáhli do historie zámku, byli Herbersteinové, na něž zámek přešel sňatkem s nejstarší dcerou Terezou z Dittrichsteinů . Stavba zámku zůstala již bez podstatnějších úprav. Upraveny byly pouze interiéry.  Z nich vyniká především Saturnův sál, jemuž dominuje krb se štukovou výzdobou a postavou velkého boha Saturna.  Zámek zůstal ve vlastnictví rodu Herbersteinů do roku 1945, kdy byl převeden do majetku státu. 

V interiéru zámku jsou dnes prezentovány soubory historického nábytku, obrazů a doplňkových předmětů z období renesance až po 19. a 20. století.

Zámecká zahrada a park je dílem zahradníka Jana Tulipána z roku 1638. Zámek je známý i jako rodiště významného české vědce Jana Evangelisty Purkyně.

Tak že jdeme do parku a na zámek do Libochovic.

Nádvoří před zámkem.


 
Zámecké nádvoří





Sala Terena a krokodýl
Vstup na prohlídkovou trasu.
Nějaké fotky uvnitř jsem pořídila, protože focení je tu povoleno,
 ale bohužel protože se fotí bez blesku a v místnostech je spíše šero i když tu svítí lustry, tak se mi většina fotografií nepovedla.
Tady jsme si nazuli filcové pantofle...
Herní sál


Nádherná je tu stropní výzdoba. 
Špatně fotí, protože jsem byla na prohlídce s více návštěvníky  
a tak jsem si nemohla vybrat ten správný úhel.









Procházka zámkem končí a půjdeme na prohlídku parku.

Od rána nás provázel mlžný opar a nad vodou trochu zůstával.

Detail zábradlí





Vodní plocha u zámku je spojena s řekou Ohře.


Ani tady jsem neodolala a fotila  motýly. Žluťásek čičorečkový.
Dlouhozobka svízelová. Je to takový motýl pohyblivý jako kolibřík.
 Pořád má křídla v pohybu a špatně se fotí.

Kostel Všech svatých




Ohře
Těmto pohledům nelze odolat








Kostel Všech svatých byl zavřený
Ještě ohlédnutí k zámku a cesta na vlak...
Naše návštěva Libochovic skončila, ale vlak  z Prahy na který jsme přestupovali měl zpoždění a v Děčíně nám další vlak na přestup k nám ujel o pouhé 4 minuty.... Nakonec jsme litovali, že jsme si procházku  zámeckými parky neprodloužili, protože další vlak už přijel včas...Ale kdo to mohl vědět...Prostě cestování hromadnou dopravou není vždy bez problémů. I tak se nám výlet líbil. 
Užijte si krásných letních dní, dokud ještě sluníčko hřeje.

40 komentářů:

  1. V Libochovicích na zámku jsme byli před šesti lety. Prohlídka zámku i zahrady se nám líbila. Tři dny po této návštěvě odvezli muže na infarkt. Měl docela štěstí, od té doby je všechno OK a navíc přestal kouřit. Díky za fotky 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi děkuji a přeji vám oběma hlavně hodně zdraví.

      Vymazat
  2. Járo, to se vám počasí opravdu vyvedlo a když si představím, jak složitě se tam dostáváte, klobouk dolů,. já mám nejraději zdejší zámeckou zahradu a prostor před zámkem u Ohře. Pa a díky za připomenutí hezkých míst. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko já mám raději oblohu s mráčky, ale takový opar, jaký zrovna byl moc na focení dobrý není a úplné modro také ne. Děkuji Ti a měj krásný večer.

      Vymazat
    2. Járo, rozumím, ale nepršelo vám ani jinak jste na výletě nestrádali, hlavně, že jste se nakonec dostali celí domů.
      Na Házmburk jsem kdysi postupně lezla třemi způsoby, naštěstí jsem byla mladší, dnes bych to nezkoušela.
      Járo, povedený výlet. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Jiřinko my jsme šli na Házmburk tehdy z nádraží Libochovice - město. Bylo to docela dlouhé a ke konci i náročný výstup nahoru. Zřícenina je hezká, ale manžel už tam podruhé jít nechce. Má pro to svoje ne zrovna hezké vzpomínky, tak ho nenutím.

      Vymazat
  3. Jaruško, krásné fotky, v Libochovicích jsem před mnoha léty byla jako studentka, ale tam jsme jeli spíše kvůli J. E. Purkyněmu. Líbí se mi, jak popisuješ své focení. Umím si to představit a tam při okruhu má na to člověk omezený čas, buď to vyjde nebo ne. A návštěvníci? Naučila jsem se naznačit očním kontaktem nebo prstem, jak držím foťák, naznačit, kam potřebuji jít a kupodivu to funguje. V poslední době co jsme byli na prohlídkách, většinou jsme tam byli sami s průvodkyní, takže to šlo. Pochodili jste toho dost, bylo to náročné, za fotku dlouhozobky Ti dávám 1*. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem chodila spíše jako poslední, ale zase jsem nechtěla zdržovat, protože za mnou průvodkyně zavírala. Nepovedlo se mi nastavit foťák, jak jsem chtěla a hodně fotek prostě nevyšlo dle mých představ, ale kdo zámek vidět chce, může se tam vydat.

      Vymazat
  4. To je krásný zámek.Líbí se mi nádvoří a park.Tyhle dny se špatně fotí,všechno je v oparu.
    Hlavně,že je hezky.
    Jaru,měj pěkné dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu moc děkuji. Jen ta cesta vlakem moc příjemná nebyla. Ráno mlha v údolí Labe, že by se krájet dala a nebylo vidět na druhý břeh a pak modro. To nemám moc ráda, stejně jako Ty. Děkuji a měj se hezky.

      Vymazat
  5. Jaruško hezký zámek i zahrada taky jsem to místo ještě nenavštívila.Já už si to musím psát a vždy pak manželovi říkám kde jsme ještě nebyli že by byl dobrý výletík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romanko, co není, může být. Děkuji a měj se hezky.

      Vymazat
  6. Parádní fotečky Jaruško. Zámek je krásný, sochy jsou úžasné no a ten park velká krása. Měla jsi krásné počasí. Člověk ani neví co vše v naší krásné zemičce je. Díky.

    OdpovědětVymazat
  7. Jári, moc děkuji za krásné fotky! Od nás to na odpolední výlet není, snad se to jedou povede…
    Měj hezké dny. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,. my jsme vyrazili ráno v osm hodin a vrátili se domů večer po osmé hodině. Na odpolední výlet by to od nás také nešlo, zvláště vlakem. Navíc nám v Děčíně ujel spoj k nám, protože náš vlak, rychlík od Prahy, měl zpoždění a o čtyři minuty nám ten náš odjel, tak jsme tam museli dvě hodiny čekat na další.

      Vymazat
  8. Jaruško, díky za krásnou reportáž z Libochovic. Tam se asi nepodívám a tak jsem si užila jak prohlídku zámku, tak procházku krásnou zahradou.
    Měj krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkný zámek se zajímavou historií, moc se mi líbí ten krokodýl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ellis moc děkuji. ten krokodýl je v Sala Tereně, a fotila jsem ho jen přes sklo dveří, protože tam nás na prohlídku nevzali. Škoda.

      Vymazat
  10. ahoj Jaru , nádherné fotky
    prima víkend přeji a děkuji za přátelství

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní10/9/21 16:05

    Zámek je nádherný i zahrada, a uvnitř to je paráda, to by se mi taky líbilo obývat. Jarunko, zdravím tě a měj pohodový víkend.😘

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko děkuji. Ono to chce zámek navštívit na fotkách to není ono. ale je pravda, že je krásný

      Vymazat
  12. Jaruško po delší odmlce přeji příjemný víkend a děkuji za komentíky...koukla jsem že tu máš spoustu nových foteček...nádhera...to je prima že jste měli tak bohoté léto s výlety...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iren moc děkuji a měj se také moc pěkně.

      Vymazat
  13. Ty stropní malby jsou hezké a kdo ví jak jsou malovaný, jestli v leže na zádech nebo jak. Vybavení zámku je udržované a podlahy jim leští návštěvníci. Park se mi také líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou to malovali z lešení a v leže. Viděla jsem o tom kdysi dokument. Stejně tak pracují i resturátoři. Děkuji a měj se moc pěkně.

      Vymazat
  14. Milá Jaruško ,seš borec nakonec👍👍👍sama se nemůžu toulat přírodou,tak alespoň se kochám u Tebe. Co Ti přát zdravíčko a počasíčko😀🌞Děkuji za vše a já přeji tobě i celé tvojí rodině vše dobré.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko děkuji. Mně také bolí nohy a často i kyčle, ale nepoddávám se tomu a chodím...prostě se přinutím a jdu...Měj se pěkně a opatruj se.

      Vymazat
  15. Nádherné Jaruško, zahrada je úžasná i uvnitř je to překrásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko je tam opravdu krásně. Děkuji Ti a měj se moc pěkně.

      Vymazat
  16. Jarko, krásný výlet a úžasné fotky. Letos jsem moc prohlídek nezvládla, tak jsem se ráda prošla zámkem s Tebou. Líbí se mi jak interiéry, tak nádvoří i zahrada.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši my letos více než loni. Loni to bylo všechno pozavírané, ale snad se ještě letos někam podíváme. Děkuji Ti a měj se moc pěkně.

      Vymazat
  17. Járo, tak jsem se nad tvými fotečkami zasnila a pak koukám, kdy že jsme to tam s manželem naposledy byli a ono je to už rok a na blogu to mám 11.8.2020, nějak to letí.Myslela jsem, že to bylo nedávno. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, koukala jsem na Tvoje fotky. My jsme zase nešli do parku dolů k elektrárně. Zepředu jsem ho moc nefotila, protože jsou tam europloty a za nimi složená hromada lešení a materiálu. Asi se bude zámek opravovat celý. Teď se opravuje věž a ani není přístupná, tak že jsme do ní ani nemohli nahlédnout. Děkuji Ti a přeji Ti krásný den,

      Vymazat
  18. Dálší překrásné fotky a pěkný výlet ♥

    OdpovědětVymazat
  19. Jaruško, to je opravdu moc krásný zámek. U nás je tolik krásných památek, že to člověk nemůže za život stihnout. Také jezdíte veřejnou dopravou a ta nás někdy zklame, ale stejně je to romantika. Sem bych se také ráda podívala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško máš pravdu. My jsme tam byli před lety a hodně se uvnitř zrestaurovalo a také jsme byli na prohlídce zcela jiného okruhu, než před lety. Teď tam stojí lešení u věže a další bylo složené před zámkem, tak že se možná bude opravovat i zámecká fasády, ale nevím. Děkuji za komentář a měj se moc hezky.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.