POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

06 září, 2021

Zákupy

 4. září 2021

Výlet č. 24

Cílem našeho dalšího výletu bylo malé město Zákupy na Českolipsku. U návštěvy dalšího zámku máme letos štěstí na lešení...

Pokud vás zajímá  obsáhlá a zajímavá historie zámku, dočtete se o ní  kliknutím na odkaz.

https://www.zamek-zakupy.cz/cs/o-zamku/historie


Sv. Jan Nepomucký
Dříve u žil medvěd. Teď jsou tu kozy a dva pávi.

Kolem zámku stojí lešení. Opravují se tu střechy a dostavují komíny, které byly před mnoha lety odstraněny. Dodatečně bylo zjištěno, že komíny sloužily zároveň jako větrání zámku, proto se nyní obnovují...


Interiéry zámku se fotit nesmí, přesto se našli jedinci, kteří fotili tajně.  
Jediné místo, kde je focení povoleno, je kaple.
Tady jsem  využila průvodkyní nabídnutou možnost focení 
a pořídila pár fotografií mobilem. 
Zde byli oddáni následník trůnu
 František Ferdinand ďEste s hraběnkou Žofií Chotkovou.













Zámecký park







Tato vyhlídková terasa  vypadá i po letech stejně...Stále je nepřístupná




Loučíme se se zahradou a jdeme se ještě podívat do města a po okolí.
Morový sloup na náměstí
Kostel sv. Fabiána a Šebestiána
Bylo otevřeno, tak jsem nahlédla dovnitř. V části kostela stojí lešení.




Sv. Jan Křtitel
Říčka Svitávka

Mají tu krásné koupaliště a kemp





 Zastávka Zákupy-Božíkov a čekání na vlak....

34 komentářů:

  1. Járo, tos mi udělala dvojnásobnou radost: předně jsi mi připomněla výlet s Janou a jejím manželem letos nejen do Zákup, pak výlet s vnučkami během týdne, kdy jsme byly o prázdninách v Bnš a také na včerejším zájezdu nám paní průvodkyně vyprávěla o Habsburcích a Zákupy i jiné zámky a hrady tam figurovaly.Takže moc pěkné snímky a povídání o severočeském městečku a jeho zámku. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Historie zámku je velice zajímavá, ale vím, že pokud to opíši nebo dám výtah z celého článku, tak to stejně málokdo pak čte, tak raději dávám odkaz a kdo má zájem...může se s tím seznámit. Mně se líbí vnitřní výzdoba od Josefa Navrátila. Většina lustrů v nově zrestaurovaných místnostech, které jsou nově zpřístupněné, jsou stále v práci restaurátorů a tak to ještě není komplet. Přesto prohlídka dříve uzavřených částí zámku byla velice zajímavá. Jiřinko děkuji Ti a měj se pěkně.

      Vymazat
  2. Krásná kaple i všechny fotečky Jaruško...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško moc děkuji. Ta výzdoba i zámeckých místností je nádherná. Jen je stále hodně místností v práci restaurátorů...ale zase pak je to fakt nádhera. Také zařízení zámku bylo různě rozstrkáno všude možně a teď se zase vrací zpět, tak že většinou už je v zámku zpět původní vybavení. Měj se hezky.

      Vymazat
  3. Ahojky Jaruško, opet parádní místa. Ta kaple je pěkná. Krásně upravení zahrada ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zámecký park je opravdu krásný. Ještě by to chtělo opravu těch teras, ale všeho do času...Pracuje se tam všude. Děkuji Leni a měj se hezky.

      Vymazat
  4. Zákupy jsem letos "poznala" díky rozhovoru s herečkou Michaelou Dolinovou. Bylo to, myslím, na začátku sezóny, říkala, že v Zákupech mají chalupu a tak se domluvila se správou zámku a nějaký čas tam dělala průvodkyni. Divadla byla zavřená a možná si tím přivydělávala. Tehdy jsem si Zákupy našla na mapě a přečetla si o zámku. Fotky máš skvělé, tím i já, která se tam nedostanu, získám představu, za to moc děkuji. Se zákazem focení mívám také "problém", někdy polemizuji, protože focení na zámcích bylo povoleno, jenže záleží na majiteli, jestli on dá povolení, prostě hledají možnost, jak to turistovi ztížit. Výlet č. 24 byl krásný. ☺

    OdpovědětVymazat
  5. Hani, ten zákaz focení je logický, protože například v Zákupech mají i zatemněná všechna okna, aby světlo více nevyšisovalo a neničilo i dvěstě let staré tapety a zrestautované potahy na nábytku, vadí to i vystaveným obrazům, které se restaurují původními výrobními technikami. Navíc cvakání foťáků ruší i návštěvníky, kteří se věnují výkladu průvodce a také světlo blesků vadí. Tak že já tyto zákazy chápu a respektuji. Děkuji za komentář a přeji ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Jaru,
    krásné fotky! Měj pěkné babí léto...♥

    OdpovědětVymazat
  7. Járo, děkuji za krásný výlet. V Zákupech jsme byli před lety, zámek byl zavřený, prošli jsme park a doufali v rychlé opravení rozpadajících se úžasných teras. Jak vidím, marně…
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko také jsme tam byli před lety a ty terasy jsou stejné, ale teď se opravuje budova hospodářského dvora a na zámku dělají novou střechu. Myslím, že je to vše o penězích a takové opravy nejsou zrovna levné. děkuji za komentář a měj se moc pěkně.

      Vymazat
  8. Járo, vidím, že na lešení máte fakt "štěstí". Je ale dobře, že se památkám věnuje čas i peníze. Ta kaple je nádherná, ty stropní fresky, paráda 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to je fakt. Včera jsme byli v Libochovicích a zase lešení, ale naštěstí jen u věže a zase v před zámkem v parku je složený materiál na opravy. Tak že zase rozpracované. Zámek už si opravu zaslouží celý. Věží se asi začíná...Měj se hezky a děkuji.

      Vymazat
  9. Jarunko velká krása foteček.

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní7/9/21 17:09

    pěkné fotky jako vždy, měj se prima Jarunko

    OdpovědětVymazat
  11. Milá Jaruško ,máš tu opravdu spoustu krásných fotek👍👍👍je vidět, že fotíš s láskou.💖Děkuji Ti za kladné komentáře a za vše co jsi pro mně udělala🌷Přeji Ti hezké počasí a hlavně dobré zdravíčko🍀

    OdpovědětVymazat
  12. Nádherné fotky i kaple Jaruško ♥

    OdpovědětVymazat
  13. super fotečky
    měj prima další dny Jaru

    OdpovědětVymazat
  14. Krásné fotečky jako vždy zdravím a hezké dny popřeji máme krásné babí léto..

    OdpovědětVymazat
  15. Jarko, vydali jste se na krásný výlet. Procházka parkem je úžasná, stejně tak jako Tvé fotky. Až se zámek opraví, bude to také skvělá podívaná.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
  16. Do Zákup se chci také podívat už několikrát jsme jeli pod zámkem a vždy mě odradilo lešení.Ale je vidět,že jinak je to v pohodě a je tam na co koukat.Ještě,že jsou občas někde otevřené kaple,jsou nádherné byla by škoda je nevidět.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, zámek je hezký uvnitř. Jen to lešení tam asi bude ještě delší dobu, protože rozebírají staré střechy a dělají nové a dostavují tam dříve zrušené komíny, které sloužily zároveň jako větrání zámku a při opravách před mnoha lety byly zrušeny. Děkuji a přeji ti hezké dny.

      Vymazat
  17. Jaruško, ta kaple je nádherná i zámek pěkný děkuji za úžasné pokoukání jsi šikulka moc se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko já děkuji za pochvalu. Už tu máme podzim, tak těch výletů už tolik nebude. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  18. Děkuji za osvěžení a také fotečky ze zámku. Za naší návštěvy se nesmělo v interiérech fotit. Je moc velká škoda, že se do rekonstrukce té terasy stále ještě nikdo nepustil. I když tohle by y spolklo pořádný obnos, ale určitě by to stálo za to. Také na restauraci soch to chce odborníky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, ono se v zámku fotit stále nesmí. Dovoleno nám to bylo pouze v kapli, jinde ne. Na zámku se teď kompletně opravují střechy, dostavují komíny a také dávají dohromady vedlejší hospodářský dvůr. Na terasy možná dojde, až bude to, co mají rozdělané, hotové. Děkuji Ti a měj se moc pěkně.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.