POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

20 dubna, 2022

Kolem České Kamenice, 2. díl

Výlet č. 7 - z 15. dubna 2022

Pokračování - část druhá

Manžel se tedy rozhodl, že půjdeme dál k vyhlídkám, přesto že náročnost cesty už z minulé návštěvy tohoto turistického okruhu znal a věděl, že nás čekají pořádně nepříjemná stoupání. Vyrazili jsme nahoru...

Na rozcestí ke skalním masívům a vyhlídkám stojí nový altán.



Manžel se musel často zastavovat a vydýchat se. 
Kopec je opravdu dost prudký a cesta náročná.
Já jsem si zatím fotila drobnosti v přírodě.

Žába. Skalní útvar. Touto cestou jsme mohli vystoupat. To jsme ještě netušili, že vede na skálu a je bezpečnější než ta turisticky značená.

Místo pohodlné cesty jsme přelézali tyto obří šutry, kudy nás vedlo turistické značení.  Cesta je opravdu náročná. Netušili jsme,
 že se dá na Žábu vystoupat jinou cestou a to jsme tu před lety byli.  Že pohodlná cestička vede přímo sem, jsme zjistili až nahoře. 
Odtud je vidět vyšlapaná, pohodlnější cestička. 

 Ještě pár desítek metrů a je tu vyhlídka Ponorka

Vyhlídka Ponorka





Krajina se začala schovávat do mlhavého oparu.
Zámecký vrch a na něm Kamenický hrad





Cestou k vyhlídce Tell-Platte jsou občas také docela zajímavé výhledy.







Opouštěli jsme vyhlídku Tell-Platte a pokračovali dál ke skalní kapli Nejsvětější Trojice a dál k Bratrským oltářům a pak se vydali cestou zpět kolem vyhlídky Jehla. Začal foukat vítr a počasí se docela rychle kazilo.
Skalní kaple Nejsvětější trojice.
Kaple je nově opravená a jsou tu i čerstvé květiny a velikonoční výzdoba.




Sochy u schodiště k Bratrským oltářům 
Historie
Křížová cesta byla založena roku 1887. Tvoří ji třináct obrázků v dřevěných kapličkách, zabudovaných do pískovcových skal. Čtrnáctým zastavením je Boží hrob - menší výklenek mezi třináctým zastavením a pamětní deskou. Obrázky jsou kopiemi původní křížové cesty. Originály byly roku 2010 nečekaně nalezeny P. Jordánem Červeným v Římskokatolické farnosti - děkanství Česká Kamenice.

Poutní místo
Bratrské oltáře bývaly poutním místem katolíků a evangelíků. Podle lidové tradice sem přicházeli v letech 1515 - 1614 katolíci a účastnili se tajných mší, protože panství ovládala protestantská šlechta. Po bitvě na Bílé hoře pak místo tajně navštěvovali evangelíci.
Roku 1887 byly do areálu přeneseny sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Antonína Paduánského od kostela sv. Jakuba Většího v České Kamenici. Téhož roku byl z iniciativy měšťanů České Kamenice zhotoven dřevěný oltář na místě staršího, prostého. Obraz s motivem Modlitby v Getsemanské zahradě namaloval Josef Strobach, práce provedl truhlář Anton Gampe z České Kamenice. Sochy andělů pocházely od sochaře Franze Wenzela Fischera. Byla také zřízena křížová cesta a vybudována kaple Božího hrobu. U ní pak byla umístěna socha Anděla smrti.
O údržbu poutního místa a přilehlého přírodního parku kolem Jehly se staral okrašlovací spolek z České Kamenice Anpflanzungs und Verschönerungsverein.
Roku 1915 a 1923 byl areál opraven, postaveno schodiště, lavice, zábradlí a byly vyměněny obrazy křížové cesty. Po druhé světové válce místo pustlo.
Roku 1993 byl areál vyčištěn a byla zde umístěna pamětní deska s reliéfem bývalého oltáře. Roku 2011 byly skalní výklenky osazeny kopiemi obrazů dochované křížové cesty. Po úpravě schodišť byly na původní místo umístěny kopie soch z umělého kamene. Restaurované originály soch byly přemístěny na chráněné místo.
Pod skalou je umístěna kazatelna. Občas se tu konají bohoslužby.











Boží hrob.

Od Bratrských oltářů jsme pokračovali k vyhlídce Jehla.

Manžel se usadil na pařez na rozcestí a tam na mě čekal. 
Výhledy kazil  opar. 


Vydrápala jsem se na vyhlídku Jehla. Hodně tu foukalo.  
Tady jsem si asi přivodila původ nynější pořádné rýmy.










Pozůstatek stožáru střeleckého terče. Já jsem si původně myslela,
 že se jedná o nějaký památník.
Kamenický hrad. 
Před lety jsme jej navštívili, ale cesta nahoru suťovým polem je dost náročná. 

Byl Zelený čtvrtek a tak jsme si pochutnali na třetince zeleného piva.
Náměstí Míru
Zámek by si také zasloužil opravu.

Kostel sv. Jakuba Staršího.
Náš výlet tu skončil čekáním na vlak domů...



22 komentářů:

  1. Milá Járo, tak jsem si tu trasu díky tobě prošla, aniž bych se unavila. Na Jehle jsme byli naposledy před lety na Velikonoce, protože si pamatuji, že jsme si tam loupali vajíčka natvrdo uvařená!A chlapi si pak na náměstí v Kamenici dali kachnu!
    Jak se ti daří likvidovat nastydnutí, já s tím mám zatím problém. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, ono je tam opravené zábradlí a dodělané některé schody, tak se tam lépe leze. Jinak je to náročné pořád. Děkuji Ti a měj se hezky.

      Vymazat
  2. Járo, jsem okouzlená. Fascinující fotky! Nádherná trasa, máte můj obdiv - je vidět, že není úplně snadná.
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko moc děkuji. No náročné to je a do kopce se člověk opravdu zadýchá, ale ty výhledy pak stojí za to. Jen my jsme měli trochu smůlu, že se začínalo kazit počasí. Za jasné viditelnosti to je super. Měj se hezky.

      Vymazat
  3. Ahoj Jaruško moc zdravím a také jsem si to všechno prohlédla fotečky jsou super a trasa také a to zelené pivo také a krajina je nádherná moc vás obdivuji jak to všechno zvládnete a opatrujte se doma všichni přeji příjemný večer..

    OdpovědětVymazat
  4. Jaruš zdravím a moc děkuji nejen za super fotky, ale i vyprávění. Těšila jsem se na dnešní pokračování, nezklamalo ♥ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško moc děkuji. Jsem ráda, že jsem Tě nezklamala. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  5. Ahoj Jaru,
    nádherné snímky. Klobouček, nevím zda bych to vyšlápla :-) krásnééé.
    Jdu se ještě podívat na 1.díl...♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aličko moc děkuji. Záleží jak na to jsi. Ale byla tam také starší paní s vnučkou a pravnoučaty a šli pomalu a také to zvládli. Měj se hezky.

      Vymazat
  6. Je to krásné, ale jste na tom dobře, že takový terén zvládnete. Počasí vám asi přálo, i když na těch vyhlídkách samozřejmě fouká. Těším se na další. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani moc děkuji. Teď se počasí pokazilo a tak se léčím. Měj se hezky.

      Vymazat
  7. Jarko, to je nádhera. Za fotky moc děkuji 😊👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi já děkuji za pochvalu. Měj se moc hezky.

      Vymazat
  8. Nádherné záběry a zelené pivo? No tak to neznám hihi...hlavně já alkohol ani nesmím 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, děkuji a zelené pivo bylo fajn. Je upravené bylinkami a nám moc chutnalo. Třetinka nikomu ještě neublížila. Manžel bere léky na spoustu věcí a malé pivo si klidně dá. To je na žízeň ne na opití. Měj se moc hezky.

      Vymazat
  9. Jaruško super fotky, jsou místa, která neznám a nikdy neuvidím, ale díky Tobě se kochám tou krásou ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  10. Jaruško tak tady to vůbec neznám, udělala jsi hezké fotky a já děkuji, že jsem se mohla krásným místem projít díky těmto fotkám ♥ děkuji ♥

    OdpovědětVymazat
  11. Jaruš, tuhle krajinu tiše závidím. Krásné fotky

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.