POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

20 června, 2022

Lipová u ŠLuknova

 Výlet č. 15

17. června 2022

Cílem našeho výletu byla vesnice roku 2019 - Lipová u Šluknova. Je tu zřícenina zámku, která čeká na velké opravy. Jezdili jsme sem každý rok, ale kvůli covidu jsme tu dva roky za sebou nebyli. Tak že vlakem do stanice Lipová u Šluknova a pak prohlídka a zase na vlak.


Přes tuto louku sice vede turistická cesta k Anenskému vrchu u Lobendavy, ale tou vysokou trávou bych raději nešla kvůli klíšťatům.







Na místě letního kina se vše chystalo sobotní jarmark





Zámek Lipová
Zámek je příkladnou ukázkou vrcholné barokní architektury. Zdejší panství patří svojí historií mezi nejstarší v Čechách, ale skutečný rozvoj čekal toto území až po skončení třicetileté války. Desetihektarový rybník založil roku 1675 Slavata z Chlumu a Košumberka a na jeho okraji nechal vystavět v letech 1737 až 1741 Vilém Leopold Salm-Reifferschiedt honosné barokní sídlo, které mělo sloužit svému zakladateli jako rodové sídlo. Od dvanáctého století se mocný evropský rod Salmů štěpí na několik linií, a Julius Salm, jenž sloužil již Rudolfovi II., se usídlil v Čechách. Jeho potomci se pak provázali s nejvyšší a nejstarší českou šlechtou a stali se nedílnou součástí historie Království českého. Panství Lipová získal do dědičného držení František Vilém Salm-Reiffenscheidt, jehož syn Vilém Leopold zde nechal vystavět zámek a založil novou rodovou linii.
Zámek sám je trojkřídlá dvoupatrová budova, jejíž střední křídlo je  opatřeno ve vstupní a nádvorní fasádě trojosými rizality, zakončenými trojúhelníkovými štíty postavené v letech 1737-1741 podle návrhu malíře a architekta Girolama Costy (1671-1741), rodáka z Pellia Inferiore ve Valle Intelvi, stavitele nejen Salmů, ale i Lobkowiczů a Hrzánů. V držení Salmů  a posléze (po  vymření rodu po meči), Thunů-Hohensteinů, byl zámek až do pozemkové reformy za první republiky. Za druhé světové války sloužil zámek německé armádě. Po válce převzala zámek Československá armáda, která jej opustila v roce 1970 a Ministerstvo vnitra pak roku 1975 a z nevyužívaného zámku v majetku republiky se pak stala ruina.
Zkázu objektu dovršila v devadesátých letech dvacátého století restituentka a následně firma Obrození, která v podstatě usilovala o zánik objektu zámku.


Zámek Lipová v zajetí čísel:
V zámku jakoby nic nebylo náhodou. Najdeme tu 7 schodišť, ( jako 7 dní v týdnu),12 komínů, (jako 12 měsíců v roce),  52 pokojů, (jako 52 týdnů v roce) a 365 dveří a oken ,( jako 365 dní v roce).



































Restaurace U Pytláka. Měli jsme chuť na kávu,  případně něco k obědu.
 Jen že tady nabídli kávu jen instantní a jídlo docela drahé. 
Tak jsme se otočili a šli pryč.
Letní kino se chystá na sobotní jarmark, ale stále ho zdobí socha Charlie Chaplina.


Došli jsme k tomuto odpočívadlu a zastavili se ve vinárně Pod lipou,
 kde měli dobrou kávu a dokonce i dobré jídlo za přijatelnou cenu. 
Po dobrém jídle jsme pokračovali na nádraží.



Náš výlet tu pomalu končí...už nám to pojede. Toto je vlak na Děčín, který se v Mikulášovicích křižuje s vlakem k nám...

46 komentářů:

  1. Milá Járo, obdivuji, že jste se tam v těch vedrech vydali. Zámek v Lipové je ostuda tohoto státu, tak jako mnohé jiné zdevastované budovy, ať jde o zámky nebo továrny.
    Manžel ve Filipově a Lipové vojákoval a rozhodně armáda v tomto případě nebyla důvodem té zkázy, moc si vážím toho, že jsi našla spoustu info k tomuto zničenému objektu.
    Jelikož máme v tomto koutě příbuzné a sami jsme poblíž bydleli, máme k tomuto místu vztah a občas se stavíme a doufáme ve vzkříšení zámku a jeho parku, jako se to stalo Šluknovskému po požáru.
    Mimochodem, vybrala jsi pěkné snímky domků v Lipové.
    Dnes by jeden při návštěvě Šluknovského výběžku nečekal, že to bylo tak obydlené a důležité území, okresní soud a další instituce se nemusely hledat až v Děčíně...a pod.
    Měj se moc hezky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, my jsme tam byli v pátek a to ještě takové vedro nebylo. tady bylo vedro až v sobotu a v neděli. Dnes se ochladilo, ale zatím vůbec nepršelo. Děkuji za komentář a mějte se oba moc pěkně.

      Vymazat
    2. Járo, já jsem přeposlala tento tvůj příspěvek manželovi a ten pravil, že by mohl k zámku v Lipové mnohé povědět. Rád na to tam vzpomíná.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Jiřinko je hodně pamětníků, kteří tam sloužili jako vojáci. já jsem měla hodně článků o Lipové na původním blogu, ale smazáním jsem o ně přišla a už to znovu psát nebudu. I tam prý chodí Bílá paní a hledá u rybníka svého manžela. To byla ta dřevěná socha v parku, která hleděla k zámku.. Teď už tam není.

      Vymazat
  2. Moc zajímavé povídání,nikdy jsem v těchto končinách nebyla,tak jsem ráda,že jsem tam s tebou mohla být..hezký den....

    OdpovědětVymazat
  3. Járo, to je krásný kout naši zemičky, moc se mi tvoje fotky líbí, díky za ně. Zámek v Lipové v číslech je hodně zajímavý 😉

    OdpovědětVymazat
  4. Lipová má jistě spoustu důvodů, proč se stala vesnicí roku. Je to oblast, kam se stěží dostanu, ale jak vidím, zdevastované zámky tam máte taky, to není jen u nás. Je dobré takhle putovat krajem, fotit a vzpomínat, případně srovnávat. Ale do vysoké trávy se mi také nechce a také kvůli klíšťatům. Já znám Lipovou v Jeseníkách, kde v Dolní Lipové byly lázně k léčbě obezity. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani děkuji za komentář a přeji hezký den.

      Vymazat
  5. Anonymní20/6/22 21:51

    Lezarts

    Opravdu krásné místo, jen Škoda že zámek je v takovém zbídačelých stavu. Snad se jim podaří z něho pomocí dotací vykouzlit krásné sídlo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkázu dokonala restituentka. Píšu to v článku. Čeští vojáci to předali ještě vám slušném stavu.

      Vymazat
  6. Anonymní21/6/22 06:11

    Taková zkáza! Ta stavba je skutečně impozantní, muselo to být krásné místo v kouzelné krajině. Co všechno tady vojsko zničilo…
    Járo, díky za krásnou reportáž!
    Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko takto dopadlo hodně památek bohužel. Děkuji a měj se hezky.

      Vymazat
  7. Jaruško, díky za reportáž z krásného místa. Co se týká zámku, je jich víc, které bohužel chátrají. Připomněla si mi, že naše vesnice byla vesnicí Středočeského kraje v roce 2018. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, viděla jsem zámek v Hoříně i v Liběchově, oba volaly po opravách
      Nevím, jak je to teď...měj se moc hezky.

      Vymazat
  8. Ach jo, proč se miliardáři cpou pro zviditelnění do politiky, místo aby se věnovali záchraně kulturních památek. Taky by se zviditelnili a udělali záslužnou práci. V politice jsou na nic....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...to by o ty miliardy brzy přišli. Spíše byla chyba v privatizacích a restitucích, kdy se všechno prodalo nebo rozkradlo. To sem ale nepatří...a děje se to dál. Měj se pěkně.

      Vymazat
  9. Díky za zprostředkování výletu, je to místo kam asi nedostanu a tak si ho projdu s tebou a ještě k tomu mám kávičku. Přeji krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravím Jaruško a děkuji za komentáře ♥. Obrázky jako vždy kouzelné, ráda jsem se s Tebou prošla a přitom nohy nebolely♥

    OdpovědětVymazat
  11. Krásné fotky z výletu, moc pěkné ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni moc děkuji. Komentář byl ve Spamu. Teď jsem ho nechala zveřejnit.

      Vymazat
  12. Dobré ráno Jaruško, to jsi měla nádherný výlet, pěkné fotky. Jsou místa, který neznám ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni já také plno míst neznám. Nedá se stihnout všechno. Na to jeden život nestačí. Děkuji Ti a měj se pěkně.

      Vymazat
  13. Jarunko ahoj zdravím moc hezké fotečky prohlédla jsem si to až dnes nebyla jsem tady byla jsem u vnučky a snachy v JIHLAVĚ ale máš to nádherné *******************nafocené

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško moc děkuji a měj se moc hezky. Hlavní je, že sis užívala rodiny.

      Vymazat
  14. Krásná a zajímavá reportáž, taková letní. Dobře, že zámek opravují, i když to bude běh na dlouhou trať. Ale hlavně, že ho nenechají úplně spadnout...Moc pěkná krajina, a voda, ta nikdy nezklame!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji. Jde to pomalu, ale myslím, že nejhorší bylo vyklidit ty prohnilé vnitřky. Teď se tam sice občas něco děje, ale jde to pomalu. Měj se hezky.

      Vymazat
  15. Ahoj Jaru,
    moc děkuji za krásný výlet a parádní snímky. Snad se dílo podaří a zámek bude opět krásný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aličko moc děkuji a přeji krásný víkend

      Vymazat
  16. Krásné místo i fotky :) Chudák zámek - ale už se o něj pečuje.. A dobře, že jste se dočkali dobré kávy i jídla :)
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško moc děkuji a přeji ti hezký
      víkend .

      Vymazat
  17. Jaruško ahojky a přeji klidný a příjemný víken...dnes nám prší a je báječně...bylo moc horko a voda je potřeba....děkuji za komentík...já jsem dala komentáře pryč protože to nestíhám okomentovat...no možná to tam dám...ale jestli na to příjdu jak to opět opravit...ještě uvidím,nechci moc vysedávat u pc...FOTEČKY MÁŠ OPĚT NÁDHERNÉ..JE FAJN ŽE DĚLÁTE VÝLETY......HEZKÉ DNY PŘEJI

    OdpovědětVymazat
  18. Nádherné fotky i výlet. Pokochala jsem se , místy které neznám . Snad i zámek bude opět krásný ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško moc děkuji. Zatím jdou opravy pomalu. Myslím , že jeho krásy a lesku se už nedožijeme, pokud budou opravy pokračovat tímto tempem. Měj se hezky a opatruj se

      Vymazat
  19. Ahoj Jaruško moc hezké fotečky,jako vždy,provedou místama co neznám.Já se těším za pár dnů s rodinkou do Českého ráje tak snad něco nafotím a uvidím co se tam změnilo.Už jsme tam dlouho nebyli.

    OdpovědětVymazat
  20. Krásný výlet a úžasné fotečky, já tady nebyla pár dní jelikož jsme měli oslavy a také jsem měla milou návštěvu. Bylo moc prima...opatruj se a krásné léto přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, já jen nakupují na blogy na mobilu a to jen když jsem v posteli. Přes den mám plno jiné práce hlavně díky opravám v bytě. Děkuji ti a přeji ti ať to v těch vedrech zvládneš ve zdraví.

      Vymazat
    2. Já vím Jaruško, ono to ani přes den u PC nejde je příšerné vedro tak jsme se rozhodli a necháme si udělat venkovní žaluzie včera v kuchyni jsem měla 38° hlavně opravy ať vše zvládnete a opatruj se♥

      Vymazat
    3. Ivetko moc děkuji. Také se opatrujte

      Vymazat
  21. Oprava zámku asi spolkne desítky milionů. V Praze je Salmovský palác, který má něco společného s naším parlamentem, zřejmě bude také mít spojitost s rodem Salmů.
    Krásná je ta bílá vila, je skoro také jako zámek.

    OdpovědětVymazat
  22. Snad se to někdy podaří dát zase dohromady. Díky a přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.