POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

17 srpna, 2022

Ústí nad Labem

16. srpna 2022

Výlet č. 20

Do Ústí nad Labem jezdíme docela často a občas nám vyjde čas na malý výlet. Tentokrát jsme šli od nádraží stezkou ke hradu Střekov. Jen že už bylo poledne a sluníčko dost pálilo. Stezka je tu řešená tak, že je část určená pro cyklisty a část pro pěší, což je perfektní a jedni se druhým nepletou do cesty. Okraj stezky je lemován betonovým okrajem, kde je nainstalovaná protipovodňová stěna a tak když už nás sluníčko hodně pálilo, tak jsme šli po tomto pruhu. Pohled z terasy hlavního nádraží směrem k zámečku Větruše.

  
Terasa hlavního nádraží s obchůdky. Pod ní je parkoviště.Železniční most s lávkou pro pěší a vpravo se do Labe vlévá řeka Bílina.


Cyklostezka dole, nahoře stezka pro pěší a mnoho laviček, což si manžel pochvaluje.
Mariánská skála. O kousek dál vpravo je kamenolom a pak dál zoologická zahrada.
Most Edvarda Beneše



Pohled na soutok. Řeka Bílina se vlévá do Labe. 
Tady je většinou schovaná pod mosty a tak o ní moc lidí neví.
Lanovky  jedoucí na Větruši se střídají. Jedna jede nahoru, druhá dolů.


Unikátní železniční most. Nahoře jezdí vlaky a dole je lávka pro pěší

Cesta pro pěší a vedle cyklostezka. Obě cesty se spojují za Labskou baštou, 
kousek od zdymadla. Hrad Střekov už je tu na dohled. Cesta byla rozpálená a tak jsme se schovali na stranu vedle cyklostezky. kde je protipovodňová stěna a šli jsme raději za sebou po tomto chodníčku.


Nádraží Ústí nad Labem Střekov.



Restaurace Labská bašta. Zastavili jsme se tu na drobné občerstvení.
Malinovka byla výborná, oběd také.
Po těchto kopcích jsme loni kráčeli k Vaňovskému vodopádu. 
Masarykovo zdymadlo.
Nad námi se tyčí hrad Střekov. Manžel už nahoru jít odmítl, že ho nohy neunesou a musíme ještě dojít zpět na nádraží. Řekl, ať jdu nahoru sama, že na mě někde na nábřeží počká. Nakonec jsem to raději vzdala.
Tak že ještě pár pohledů a cesta zpět














Zámeček Větruše focený z lávky u nádraží a velkým objektivem.
Stejně tak hrad Střekov...
Ještě jsme si tu dali kávu a a pak už jsme šli na nástupiště čekat na vlak domů.

32 komentářů:

  1. Přivítala jsem, Járo, tento příspěvek už kvůli tomu, že ač Ústí docela znám, u tebe mě čekalo jedno překvapení a to, že na železničním mostě je pěší cesta, já jela vždy tudy jen vlakem! V té restauraci u Labe poblíž Hydra jsem si dala skvělou rajskou. Pa a cestování zdar. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko moc děkuji. Stezka pro pěší vede spodem mostu, a nahoře jezdí vlaky. V mapách je však označená jako uzavřená, přesto jsme tam chodce viděli.

      Vymazat
  2. Jaruš, připomněla jsi mi moji "cestovatelskou akci" před pár lety, kdy já z Ostravy jela pendolinem do Ústí! Přes celou republiku, ale měla jsem jízdenku na léto a mohla jsem cestovat po celém území. Jenže tak dlouhá cesta je únavná, ve vlaku nespím a ke všemu jsem tam spadla, takže jsem musela vyhledat ošetření v ústecké nemocnici (ruka). Takže to můj program narušilo, ale na Větruši jsem byla. Byla jsem ještě v muzeu a trochu pochodila po městě, přespala v hotelu a druhý den domů. Ještě že pendolino je dobrý vlak, ale už bych takhle nejela. Joo, cestování je droga. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ale do Ústí nad Labem Pendolino nejezdí. Jezdí jen na trati Praha - Ostrava. Pak už jen rychlíky ČD nebo od loňska i soukromých dopravců. Ústí nad Labem není nijak pohledné město. Hezčí je ta část ke Střekovu. Střed města je docela ošklivý. Nejhezčí budova je divadlo a ještě vedle muzeum, jinak ta socialistická zástavba je přímo hnusná. Měj se moc hezky.

      Vymazat
    2. Jaruško, dnes už tam Pendolino asi nejezdí, ale jezdilo. Napsala jsem před pár lety, nejsem schopna si přesně vzpomenout ten rok. To, že mluvím pravdu, mohu dokázat článkem, na který dám v závěru odkaz. Pár let jsem si kupovala jízdenky na léto a tehdy mi tak dlouhé trasy nevadily. Do Ústí jsem tehdy jela proto, že tam byl ten přímý spoj, pouze v Praze se čekalo. Ale pamatuji se, že město Ústí se mi nelíbilo, já tam byla poprvé a tak jsem byla na Větruši a pak v muzeu, to je moje doména. Ale vím, že město se mi nelíbilo. K tomu moje zranění, což mi vzalo náladu. A teď si prosím najdi článek v mém odkazu a pak napiš, jestli tam pendolino jezdilo nebo ne:
      https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/pendolino-poprve-vyjelo-s-cestujicimi.A041222_121103_ekonomika_jan

      Vymazat
    3. Já vím že tam zpočátku jezdívalo, ale to byly jen zkušební jízdy a jezdilo tam asi jen dva roky. Tak to jsi ještě měla štěstí, že ses jím svezla. Teď jezdí na Prahu zase ty hnusné, špinavé vlaky. Posledně nám v Ústí nad Labem ani nešly otevřít dveře a museli jsme přejít na druhou stranu vagonu, jinak bychom dojeli asi až do Lovosic nebo dál.

      Vymazat
    4. Tak pro mne se hlavně potvrdilo, že jsem psala pravdu, že jsem tak dlouhou cestu bez přestupu podnikla až do Ústí. Když jsem měla jízdenky na léto, hledala jsem si trasy a jedna z nich byla tato. Nevím, jak dlouho to tam jezdilo, pak jsem už neměla důvod se o to zajímat. Ale pendolino jezdí i do západních Čech, co vím. Jedna souprava jela do Frant. Lázní - to jsem také využila a druhá končila v Chebu. To trvalo asi 7 hodin. Pendolinem jsem se něco nacestovala a v té době si nestěžuji. Poznala jsem v jiných krajích jiné "rychlíky" a došla k závěru, že nakonec na té naší trati byly ty vlaky opravdu slušné. ☺

      Vymazat
    5. Zeptám se švagra, ale myslím, že na Ústí nad Labem jezdilo jen jeden rok, pak už ne. Tedy od prosince do změny jízdního řádu další rok v prosince. Na Karlovarsko až do Chebu jezdí dál. Sem na sever ho zrušili. Ono je to hlavně o tom, který kraj si službu objedná a v jakém rozsahu.
      Do lázeňských měst se jezdí lidé z vašeho kraje léčit, asi proto tam vlaky dál jezdí. Měj se pěkně.

      Vymazat
  3. Jaru, Ústí znám nejvíc z dálnice... Několikrát jsem centrum prošla a byli jsme také v ZOO, i když to je už hodně let. Moc ráda bych se podívala na Větruši a Střekov...
    Děkuji za parádní fotodokumentaci a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko moc děkuji. Centrum města tedy nic moc. Tam se mi to nelíbí. Podél řeky je Střekovu je to hezčí a možná spíše pak ty okrajové části. Příbuzní bydlí na okraji ve vilové čtvrti a tam je to docela příjemné a je tam hlavně klid. Měj se pěkně.

      Vymazat
  4. Jaruško, díky za reportáž, už jsem tam dlouho nebyla. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  5. Jaruško opět nádherné fotky...je tam krásně a hezký výhled...přeji Vám hezké letní dny a výlety....děkuji za komentíky a návštěvu mého blogu:-))

    OdpovědětVymazat
  6. Neznám to město, podle fotek to vypadá nádherně. Prima den Jaruško ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni děkuji. Pár hezkých míst tam je, ale..

      Vymazat
  7. V Ústí jsem nikdy nebyla, takže jsem si ráda váš zdokumentovaný výlet prohlédla.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. V Ústí jsem nikdy nebyla a je tam určitě hodně zajímavostí.Ale v tom vedru na slunci bych nikde chodit nemohla.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu děkuji. My jsme zvyklí chodit, pokud se jde po rovině, tak to jde, ale kopce už manžel odmítá...neudýchá to. Já se vždycky přizpůsobím jeho stavu. Jinak to nejde. Osobně spíš preferují pobyt v přírodě než město, ale původně jsme jeli k příbuzným, jen švagr musel do práce a my bychom od nich navlak netrefili a švagrová na nohu v dlaze po operaci.

      Vymazat
  9. Jaruško, nádherný výlet. Krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
  10. Jaruško přeji Vám příjemný pátek i víkend...a děkuji za komentíky:-))

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní20/8/22 13:29

    Lezarts

    Ústí jsem snad jednou projela, ale nikdy nenavštívila. Teď to budu muset napravit👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, ono je to hezké spíše ke Střekovu, kudy jsme šli my, ale ze středu města a na druhou stranu bys asi byla zklamaná. Možná pak bude stát za návštěvu jezero Milada, ale k tomu my jsme se nedostali. Díky a měj se pěkně.

      Vymazat
  12. Nádherné fotky i výlet Jaruško, já se alespoň mohla pokochat tou krásou♥

    OdpovědětVymazat
  13. Další skvělý výlet a super fotky ♥

    OdpovědětVymazat
  14. Z Ústí nad Labem si pamatuji právě jen Střekov (kdysi jsme tam byli na prohlídce), zdálky Větruši a nový most přes Mariánské údolí. A Labe vše krásně dotváří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ústí nad Labem není nijak krásné město, ale hezké je okolí.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.