POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

09 listopadu, 2022

Dopolední cesta k rybníkům

Krásné pondělní ráno, uvařený oběd byl a tak jsem měla chuť vyrazit někam na výlet. Původně jsem navrhla, že bychom mohli jet na Jedlovou a jít na hrad Tolštejn, ale manžel tvrdil, že mu není dobře ať jedu sama. Váhala jsem ale samotné se mi jet nechtělo. Přece jen je to kus cesty a v pondělí tam moc lidí nebude a člověk v našem věku už si říká "Co kdyby..." Tak jsem cestu na Jedlovou vzdala a vydala se na procházku k rybníkům.
Louky Na Poustce
Dymník

Rybník U Natury

U jedné z chat rozkvétá rododendron. Na podzim mě to opravdu překvapilo.
Rybník Racek
V trávě ještě rostou houby


Stavidlo 
Po hrázi vede cesta









Rybník Tůň


Při mých procházkách poměrně často sbírám odpadky. 
Bohužel tentokrát už to byly dvě tašky. Víc už jsem toho posbírat nemohla
a to jsem už nemohla obejít Tůň. 
Neměla bych to kam dát a navíc jsem si roztrhala rukavice.
Vydala jsem se tedy na cestu zpět.
Na Racku měl rybář štěstí a s pomocí kamaráda vytáhl chyceného kapra, kterého mi  rybáři nabídli za úklid. Při tom jsme si trochu povídali a já jsem jim řekla, že jsem našla svinovací metr, jestli neví, komu patří. Jeden z rybářů mi řekl, že metr ztratil, ale na druhé straně rybníka a už ho nenašel...byl jeho.  Měl radost a hned s ním kapra změřil.  Měla jsem tedy rozhodnout, co s kaprem dál...přimluvila jsem se za jeho  volnost....
Stejně bych ho neměla kam dát. 
Kapra změřili a putoval zpět do rybníka.
Vypuštěný kapr rozvířil bahno na dně rybníku. S rybáři jsem se rozloučila a
vydala se s taškami odpadků ke kontejnerům na tříděný odpad... a pak domů.

Poslední fotka a foťák putoval do batohu...domů to mám odtud ještě skoro hodinku pěšky.


34 komentářů:

  1. Járo, dnes jsou ty fotky takové křišťálově čisté. Krása. Historka s metrem je jako ze života, prostě se to lidem stává. Ale co mě štve, kdo tam pořád dělá ten nepořádek?
    snad si nemyslej, že tam chodíš se zájmem uklízet? Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, někteří lidé jsou opravdu k přírodě bezohlední. Tu proužkovanou tašku jsem naplnila totiž další zavázanou plnou modrou taškou, ale roztrhanou, která tam byla vyhozená i s plastovým odpadem, což vůbec nechápu, když jsou všude po městě kontejnery na plastový odpad. Prostě to měl někdo v autě, tak to u rybníka vyhodil a já se s tím jako blbec táhla ke kontejneru...Přece to tam nenechám! Někdy toho seberu míň, někdy víc, a když nemám s sebou rukavice, tak nesbírám. Tentokrát jsem měla vše. Tašky i rukavice...a bylo hezky... a nepotřebuji na to akci "Ukliďme Česko." Prostě jen mám ráda tu přírodu čistou. Děkuji za komentář a přeji Ti hezké dny.

      Vymazat
  2. Anonymní9/11/22 20:22

    Lezarts

    Zase krásné fotografie i s příběhem, téměř jako o zlaté rybce😁
    Díky za to co děláš pro přírodu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, já to dělám také pro sebe. Já mám tu přírodu ráda a čistou...to je vše. Děkuji za komentář a přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  3. Den jako korálek. Je to vidět na každé fotce. Nádhera!
    A ty odpadky - takhle chodí moje kamarádka z lesa, u kterého bydlí...
    Járo, přeji hodně takových dní! Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ono se to na podzim hodně mění a z krásného dne může být za chvíli mlhavý. Děkuji moc a přeji ti krásné dny.

      Vymazat
  4. Krásné fotky ! Já nechápu, že jsou tací, kteří vyhodí v přírodě kde co. A Ty jsi taková dobrá duše, která to po nich uklízí.
    Klidný den, Járo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím Járo, moc krásné fotečky líbí se mi moc. Ale ty odpadky ne lidi jsou opravdu hovada úplně mám vztek! Jsi hodná, že zachraňuješ přírodu a proto Tě srnky mají rády hihi.Jinak moc děkuji za foto i milé psaní v mé knize já marodila. Opatruj se a krásné dny Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko moc děkuji a přeji Ti hlavně to zdravíčko.

      Vymazat
  6. Máš štěstí na klidné hladiny, takže odrazy jsou opravdu perfektní. Já kdybych měla na chatě sbírat odpadky na procházkách tak bych potřebovala vozejk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, tady je to místy také tak, ale já chodím tu svoji téměř osmikilometrovou trasu pravidelně a nasbírám tak jednou za čtrnáct dní plnou tašku. Nic ve zlém a věřím, že Ty taková nejsi, ale největší binec bývá po víkendu, když odjedou chalupáři...Neplatí tu za odpad a vyhodí to cestou z auta, kde je napadne. Přece si to nepovezou domů, že? Viděla jsem to na vlastní oči, když odjížděli, minuli mě, za chvíli zpomalili, otevřely se dveře auta a šup...pytel s bordelem skončil a okraji cesty...Škoda, že jsem si nevšimla SPZ. Auto už bylo dost daleko.

      Vymazat
    2. Tak já i jako chatař ze zákona musím odpady platit. A dost draho a přitom vyprodukuju minimum odpadu. Dostáváme takové velké pytle a já za sezónu nechám odvézt 3. Když se dám do úklidu šatstva nebo něco na chatě dělám tak zhruba deset....ale na druhou stranu se nedivím že je v lese nebo pangejtech bordel. Kontejnery na tříděný odpad jsou až v Mníšku, na plasty jsou plné po celém městě, a když jsem prosila na městském úřadě o kontejnery na plast i k chatám tak na mě vejrali jak na Marťana. Takže když je takový přístup radních.... Když chceš kontejner na odvoz do sběrného dvora, tak ne že by ti ho přistavili zadarmo když máš zaplacené odpady, ne, chtějí 8000 Kč....

      Vymazat
    3. Tak to u nás je to v tomto dobré. Kontejnery na tříděný odpad jsou rozmístěné po městě a na okrajích a vyváží se dvakrát týdně. Je tu i sběrný dvůr otevřený dopoledne denně a třikrát týdně odpoledne a kdo platí odvoz odpadu, tak to tam může dát zdarma.

      Vymazat
    4. Jo, po městě je kontejnerů sice dost, ale ty nejbližší k chatě jsou neustále plné protože byly evidentně počítané na původní počet obyvatel. Jenže teď tam přibylo mnoho nových rd a tak se počet lidí podstatně zvýšil, ale kontejnery nepřidali, takže vzniká dominový efekt, jedny kontejnery jsou plné, tak to vezou od dalších, ty se taky naplní a jede se dál ..... sběrný dvůr je tak pro chataře "příhodně" otevřený. V sobotu do 12:00 hodin v neděli a v pondělí zavřeno. Takže nemá chatař který přijede na víkend (a my jezdíme v sobotu a v pondělí odjíždíme) šanci tam cokoli odvézt. A ještě tedy si platíš tu šílenou sumu pokud chceš ten kontejner. Tady u nás na vsi přistaví kontejner za 130 Kč za den plus odjeté kilometry. Takže to celkově vyjde tak na tři stovky.

      Vymazat
    5. Je to ale vína města. U nás odvoz funguje docela dobře, ale lidi to stejně vyhazují, jde je napadne a ještě to sem vozí i Němci. To nevyřešíme.

      Vymazat
  7. Jaruško opět jsi perfektně fotila...úžasnééé a já ti děkuji za kouknutí...také Ti chci poděkovat za komentíky...vážím si toho...přeji Vám klidné a příjemné dny a mnoho krásných záběrů:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Irenko moc děkuji a přej iTi také moc pěkné dny.

      Vymazat
  8. Járo, i ta náhradní procházka byla hezká, počasí ti přálo a fotky opět krásné. Jsi fakt skvělá, že sbíráš odpadky po blbech. Plné tašky s odpadem ve škarpách u silnice, to také znám a nechápu 🙈

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ani já to nechápu...Při tom jsou ve městech kontejnery na tříděný odpad, jen stačí u nich zastavit. Také ty lidi nechápu a štve mě to. Jen je to taková "sisyfovská práce", protože za pár dní je to tam znovu. Už jsem si říkala, že to vzdám, ale ono mi to nedá...Chodím často stejnými místy, tak to nakonec nevydržím. Měj se moc hezky a děkuji Ti za komentář.

      Vymazat
  9. Jaruško zdravím a děkuji za komentáře. Fotky jako vždy úžasné náhradní procházky nemusíš litovat, jsi šikovná, že Ti to nedá a po těch pitomcích co odpad dokonce z města do přírody dovezou sbíráš . ♥ ♥ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, děkuji. Sbírám docela často, ale některé věci jsou na vozík, to v rukou neodnesu. Co nadělám...

      Vymazat
  10. Jaruško, u jsem ti psala, že tvoje "rybníkové" či vodní fotografie mám moc ráda a kochám se. Děkuji a pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti moc děkuji a přeji ti krásný víkend.

      Vymazat
  11. Jaru,tvůj blog se mi opět neaktualizuje a všimla jsem si teprve teď,že
    máš nový příspěvek.Fotky jsou krásné a překvapil mě ten bordel,co nasbíráš.
    Kamarádka jezdí denně na kole,ale nebydlí v Turnově tak u silnic posbírá také hodně odpadu.Myslím,že to dělají hodně chalupáři,protože u chalup popelnice nemají.Vidím to u Katky na Olšině.V Českém ráji,v místech kam ráda chodím jsem si nikdy nevšimla,že by bylo někde něco pohozené.Ale je fakt,že tam nejdu za tím účelem.Těšilo by mě,kdyby do Českého ráje chodili opravdoví nadšenci krás přírody,kteří se podle toho k přírodě také chovají.
    Měj hezký víkend.V prvním komentáři jsem měla blbou chybu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, koukala jsem na to, ale v nastavení jsem nic neměnila. Asi to udělaly nové aktualizace Windows. Protože původně problémy nebyly. Také se mi občas stane nějaký "renonc" a také komentář raději smažu, než bych si udělala ostudu. Stane se. Jo s chalupáři je to občas děs, ale i místní se někdy chovají k přírodě hrozně. Hlavně mládež dopije a vyhodí, kde zrovna jsou... ale viděla jsem i starší lidi, že jsou takoví bezohlední. Měj se hezky a těším se na Tvé další fotografie z výletů.

      Vymazat
  12. Dobré ráno Jaruško, fotky super. To zrcadlení se mi líbí. Odpadky to má člověk až zlost když to vidí. Lidé se neumí chovat. Pěkný příběh s metrem a kapřík dostal volnost. Dobré rozhodnutí. ⚛ ღ ♥ prima víkend ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni děkuji. No ten odpad už nechám bez komentáře, protože vše už jsem tu napsala. Štve mě to a skoro při každém focení se vracím s plnou taškou. Bohužel. Jen to tu neuvádím...Měj se moc hezky.

      Vymazat
  13. Nádherné zrcadlení na vodní hladině,moc se mi líbí.Ale z čeho je člověku smutno,tak chování některých lidí k přírodě.Nevím zda by si dělali takový binec na vlastní zahradě,nebo kdyby jim to tam někdo sypal.Jsi dobrá duše,že děláš takové dobré skutky.Přeji pěkný víkend a další hezké procházky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi moc děkuji a nebýt toho příběhu s rybáři, tak bych o tom odpadu ani nepsala. Ale byl tam příběh... Sbírám docela často... tak dvakrát, třikrát do měsíce...pořád chodím téměř stejnými místy...Měj se moc pěkně a děkuji

      Vymazat
  14. Jaruško nádherná vycházka i fotky , také mě překvapilo že kvetou ješte rododendrony♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, někdy mi přijde, že se svět zbláznil...Děkuji s přeji ti krásný den.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.