POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

14 března, 2023

Šluknov, Karlovo údolí

Výhled z Křížového vrchu ke Království, jehož dominantami je kostel sv. Vavřince
 a vrch Jitrovník
Cesta do Karlova údolí je příjemná, nenáročná  a vede kolem Pivovarského rybníku



Karlovo údolí ( německy Karltal nebo Karlsthal) je areál bývalého lázeňského komplexu v katastrálním uzení Šluknova, nejseverněji položeného města České republiky v okrese Děčín ( Ústecký kraj). Budovy s přilehlými objekty a vodními plochami byly využívány zpočátku jako lázně, od druhé poloviny 20. století až do jeho závěru pak pro rekreaci zaměstnanců státních podniků, také jako učiliště nebo jako škola v přírodě. 
V současné době je areál bývalých lázní v soukromém vlastnictví.

Kompletní bohatou historii toho dříve nádherného místa zde nebudu opisovat. Pokud máte zájem najdete celou historii zde: Karlovo údolí - historie
Současný stav je zoufalý...Pro srovnání jak toto místo bylo nádherné,
 přidávám fotografie z let minulých.
Rok 1910

Sedmdesátá léta minulého století
Současný stav...
 Park areálu pomáhají udržovat dobrovolníci a v létě se tu konají různé akce.







Cesta dál vede k Čítkovu mlýnu. Tam už jsme neměly čas jít. Kamarádka Hanka, se kterou jsem na výlet jely,  měla ještě odpoledne pracovní povinnosti
 a tak byl čas na návrat domů.










Kde se země dotýká nebes...
Křížový vrch
Hrazený. 
Jsou tu krásné smíšené lesy. Je tu krásně a až se  zazelená každý strom jinak 
nebo na podzim až se vybarví...to musí být nádhera. Určitě se sem ještě vypravíme
 až bude teplejší počasí.

Zpět k Pivovarskému rybníku
V pozadí  bývalý kopec Partyzán. Je tu  veliký lom a už se těží do hloubky. 
Kopec si pamatuji jako dítě. Teď už skoro zmizel.








Obloha se začala zatahovat. Jedeme domů...

32 komentářů:

  1. Krásné místo. Lázně s podobnou historií, jako mnoho dalších staveb u nás. Třeba je ještě někdo vzkřísí...
    Járo, moc děkuji za krásné fotky a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko já děkuji za komentář. Mám obavy, že tady to odlehlé místo už se záchrany nedočká...Raději bych přidávala jen samé hezké a pozitivní příspěvky, ale i na takováto místa s poměrně smutným koncem, bychom měli poukazovat. Měj se moc hezky.

      Vymazat
  2. Anonymní14/3/23 09:33

    Lezarts

    Hezká trasa.
    Jak smutný pohled na tu zdevastovanou budovu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko máš pravdu, že trasa je to hezká. Jen si myslím, že nový majitel měl hned po koupi zabezpečit zastřešení, protože takto se stavba stále víc rozpadá. Teď už spadla i věžička, tak že devastace pokračuje a park okolo to nezachrání a ten ještě dali do tohoto docela slušného stavu dobrovolníci většinou z Rumburku a okolí.

      Vymazat
  3. Pěkný výšlap. Ale srdce člověk zabolí, když vidí tu moc hezkou budovu v takovém stavu.
    Ach jo!
    Pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to je bohužel realita mnohých, dříve nádherných míst a budov tady v pohraničí, které se po revoluci uzavřely a prodaly soukromníkům. Pak stačí pár zlodějů kovů a devastaci už se nedá zabránit. Údolí je skutečně krásné, ale budovu bývalých lázní už nikdo dohromady nedá ani za miliony. Myslím, že statika je už deštěm a mrazem natolik narušená, že by bylo nejlepší budovu zbourat a postavit ji znovu podle starých plánů. Na to ale současní majitelé peníze nemají, když to po koupi nemohli ani provizorně zastřešit a logicky: Pokud si koupím zchátralý dům i když dříve výstavní, tak jako soukromá osoba nemůžu počítat s tím, že mi ho někdo zdarma opraví jen proto, že má to místo rád. Tolik můj názor. Měj se moc hezky a děkuji za komentář.

      Vymazat
  4. Krásně jsem se s Tebou prošla Jaruško přírodou. Pěkné fotečky ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Takové pěkné místo, krásná příroda a ten park je také nádherný, jen ta budova, to je smutný pohled. Udělaly jste si pěkný výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten park tam upravili většinou dobrovolníci při letních brigádách. Občas se v těch místech konají sice nějaké akce, ale ty majitelům opravu tak velkého areálu nezajistí. To si měli rozmyslet už při koupi a měli uvažovat, zda na opravy tak velkého areálu budou mít peníze. Měli začít hned s nejnutnějšími opravami střech, aby do budovy nezatékalo. Takto původně výstavní budova brzy spadne celá. Ona zamilovanost do tohoto místa zvláště v tomto poměrně chudém kraji, náklady na opravu nezajistí. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  6. Jaruško, předně tvé fotky jsou takové jiskrné a čisté, barvy pěkně zimní, celou trasu jsi zdokumentovala náramně, líbí se mi pohled na Království od Šluknova...to o pěkném místě pronesl manžel o Karlovu údolí, které znal.
    Tak se s Hankou máte letos nač těšit.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, místo je to hezké hlavně kvůli krásné přírodě. Názor o budově už jsem tu psala... Majitelé z Chrastavy sice mají to místo rádi, ale to nestačí... děkuji za komentář.

      Vymazat
  7. Jaruško, opět krásné fotky z výletu.👍👍👍
    Jen ten pohled na lázeňskou budovu je smutný.
    Měj hezké jarní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko krajina je tu opravdu krásná. Docela mě láká podívat se tam znovu až se to zazelená.

      Vymazat
  8. Jaruško, nádherné fotky, kouzelné místo. Lázeňské budovy je škoda. I u nás je spousta takových míst. Je to smutné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, je to škoda a myslím, že na záchranu už je pozdě...

      Vymazat
  9. Jaruško, vidíš, ve Šluknově mám příbuzné,ale takhle Šluknov vůbec neznám. Až pojedeme, musím víc okouknout, jsou tam krásná místa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, kolem Šluknova je hodně hezkých míst. Děkuji a přeji ti krásné dny.

      Vymazat
  10. Jaruško, je to zajímavé a hezké místo. První, co mě zajímalo, bylo to, proč zrovna Karlovo údolí a už to vím. Rozklikla jsem tu historii a tam je to hezky popsáno. Myslela jsem, že za tím stojí nějaký hrabě, jako např. v Karlově Studánce - a ejhle, stojí za tím pan Karl Schütz, majitel pekařství ve Šluknově, který zde během výstavby železniční trati mezi Rumburkem a Šluknovem v roce 1872 zřídil vývařovnu pro dělníky a zvědavé kolemjdoucí. Když se o několik málo let později pustil do výstavby větší restaurace, která již stála na stejném místě jako pozdější lázeňský hotel, objevil při kopání základů neolitickou kamennou sekeru, která může svědčit o tom, že tímto údolím procházeli lidé již před tisíci lety. .... Na jaře roku 2016 se sem zatoulal princ i se svou rodinou, prosekali se kopřivami a ostružiním a v nánosu zeminy a listí v parku objevili původní betonové jezírko. Od tohoto okamžiku se Karlovo údolí navždy zapsalo do jejich srdcí a rozhodli se, že se pokusí o zázrak a ze všech sil se vynasnaží vrátit do tohoto místa radost a život. Přála bych tomuto místu vzkříšení! 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já tu historii znám, jen nevěřím, že se budova opraví, protože spadly další zdi. Měj se hezky a děkuji za komentář.

      Vymazat
  11. Krásný výšlapa, nádherné záběry krom té zdevastované budovy až mi to rve srdce :-( Děkuji Jaruško, měj se moc hezky a krásné pomalu jarní dny přeji.🌞🌼U nás teď leje už to počasí mě se***hihi. Děkuji za milé komentíky aj pochválení♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  12. omlouvám se, za překlep ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Jaruško zdravím, díky za milá slovíčka. Nádherná procházka, překrásné fotky, škoda budovy, ale takových zdevastovaných bývalých krásných budov je u nás hodně, ach jo. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, hodně těch budov bylo určeno k likvidaci většinou díky privatizaci kdy byly uzavřeny a zrušeny podniky. Budovy v přírodě využívané jako rekreační zařízení, pak přešly do majetku obcí nebo byly rovnou prodány, většinou cizincům...a tím začal jejich konec. Děkuji za komentář a přeji hezký den.

      Vymazat
  14. Jaruško děkuji za krásný vyšlap nádhera prošla jsem se s tebou moc zdravím a opatruj se ..

    OdpovědětVymazat
  15. Dálší krásné fotky ♥

    OdpovědětVymazat
  16. To je velká škoda, co z tak krásného komplexu budov zbylo, část je zbořená a zbytek je v takovém stavu, že je otázkou, zda vůbec je možné jej za "přijatelnou" cenu opravit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já té záchraně zrovna moc nevěřím. Myslím si, že si noví majitelé vzali moc velké sousto a budova se víc a víc rozpadá. Myslím, že když objekt před lety koupili, měli v první řadě vyřešit ne park, ale celkové alespoň provizorní přikrytí budov třeba i plachtami nebo lepenkou. Milovat nějaké místo a začít místo lázeňské budovy nejprve upravovat park a pak čekat na dotace z norských fondů, je neskutečná hloupost a není to rozumné řešení.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.