POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

01 března, 2023

Větrný mlýn a rybník Světlík

 27. února 2023

Výlet č .2  - část první - Světlík

Na některé výlety už mám možnost vyrazit i s Hankou ze sousedství, která mi nabídla, že bychom mohly některé výlety podnikat společně autem.  Tak  že jsme  na svůj společný, vlastně už druhý výlet, vyrazily ke mlýnu Světlík a na Křížový vrch u Jiřetína pod Jedlovou...

Větrný mlýn se nachází v části Horní Podluží, v nadmořské výšce 500 metrů a v sousedství rybníku Světlík, který je součástí přírodní rezervace a vede k němu zpevněná komunikace se značenou cyklotrasou. 

Více o mlýnu a jeho historii najdete zde:

https://duchjara1.blogspot.com/2023/03/vetrny-mlyn-svetlik.html


















Moje společnice na výlety ve dnech, kdy se manželovi nikam nechce
 a Hanka má zrovna volno...








Dalším cílem byl Křížový vrch u Jiřetína pod Jedlovou a Křížová cesta.
To už bude v dalším příspěvku.

24 komentářů:

  1. Jaruško, já jsem si váš výlet díky tvým skvělým fotkám užila. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko já už jsem tam chtěla jít loni v létě, ale manžel pořád vzdoroval, a nechtěl tam jet ani kdybychom jeli nahoru na Studánku autobusem. Tak jsem se tam podívala teď díky Hance.

      Vymazat
  2. Jaruško, parádní forky, měla jsi super procházku ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Jaru, to je nádhera! krásný mlýn a ještě s tím sněhem - nádherné fotky!
    Doufám, že dnes je u vás tak hezky jako u nás - určitě někam vyšlápneš!
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to je jasné, že jsem vyrazila ven, ale jen k rybníkům po oba dva dny. Dnes už máme mlhu, mrzne a asi přijde sněžení. Krásný víkend přeji.

      Vymazat
  4. Anonymní2/3/23 10:15

    Lezarts

    To je objev, netušila jsem, že máte takovou raritu větrný mlýn. Hezké podívání na krajinu s trochou sněhu, z křesla idylka:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko mlýn je hlavně opravený a má nové lopatky. Před pár roky je poničila vichřice a trvalo dost dlouho, než sehnali to správné dřevo na nové lopatky. Teď je zase krásný. Přeji Ti hezký víkend.

      Vymazat
  5. Jaruško, nádherné fotky 👍👍👍 a pro mně milá zpráva, že mlýn u Světlíku stále ještě stojí. Kdysi dávno jsme tam byli se školou, kdy jsme v rámci akce "100 jarních kilometrů", podnikali s naším učitelem Erbesem výlety. Takže minimálně před 55 lety. To to uteklo.
    Pro mně to je dodnes krásná vzpomínka.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, jak už jsem psala, měl po vichřici polámané lopatky a dost dlouho trvalo, než majitelé získali to správné dřevo na a výrobu nových lopatek. Ted už se skví v celé své kráse. Přeji Ti hezký víkend.

      Vymazat
  6. Járo, ten větrný mlýn je opravdu parádní. Užily jste si krásnou procházku. Zdravím, pá 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi moc děkuji. Byl to parádní výlet. Byla jsem ráda, že mám společnici na takové výlety, když se manželovi nikam nechce. Přeji Ti krásný víkend.

      Vymazat
  7. Také se mi líbí mlýn, ale i ta zasněžená krajina je pěkná. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Tady stále sníh ve stínu zůstává a má připadnout další. Přeji Ti krásný víkend.

      Vymazat
  8. Jaruško, krásný výlet! Mlýn je skvělý... vypadá jako z pohádky o Statečném kováři... ☺ Krásné výletování a pěkné dny, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťulko, máš pravdu, je podobný tomu, kde roztáčel lopatky. Oni to tady zkoušeli vandalové také a zničili jim uvnitř zajištění lopatek a stálo spoustu peněz a času, než to zase opravili. Měj se hezky a užij si víkendu.

      Vymazat
  9. Jaruško opět jsi nezklamala, to jsou další krásné záběry a hlavně ten mlýn je úžasný, když budu mít na to nerva zkusím udělat z něj obrázek :-) Je fajn že máš občas i společnici na výletování.♥ Opatruj se a měj krásný celý víkend. 😇🌹 🌺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko moc děkuji a přeji Ti krásný víkend.

      Vymazat
  10. Jéééé Jaruško to je zase krása, prohlížení jsem si náramně užila, díky ♥

    OdpovědětVymazat
  11. Mlýn s rybníkem jako kdyby sem byl přesazen z holandské krajiny, tam by však nemohly být na horizontu kopce. Krásné fotografie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši ono to místo je opravdu krásné a je dobře, že se mlýn zachránil. Je jich tu v okolí víc, ale některé už jsou bez lopatek a jsou využívané jako víkendová obydlí, jako je to například v Janově.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.