POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

28 června, 2023

Děčín, Dlouhá jízda

 25. června 2023

Tentokrát jsme nejeli do Děčína za lékařskou péčí, ale na opravdový výlet a to do zámecké Růžové zahrady, abychom si vychutnali rozkvetlé růže a prohlédli opravený Gloriet.

Vystoupili jsme tentokrát na nádraží Děčín - východ a vydali se k zámku z druhé strany. Lávka přes nákladové nádraží už je zřejmě otevřená.  V době, kdy jsem musela jít na kontrolu do nemocnice, tak se opravovala.
Čekanka obecná  u cesty
Dlouhá jízda. 
Z dob, kdy tu sídlila sovětská vojska  je ulice vyasfaltovaná. Bylo by hezčí ten asfalt strhnout a obnovit dlažbu, ale zatím se stále investuje  hodně peněz do obnovy zámku a zahrad, což  jsou velké investice. Vše bylo tak zničené, že se původně dokonce uvažovalo o demolici zámku. Zvítězil zdravý rozum a muselo se začít  od celkového vyčištění zámku a přilehlých budov  od sklepů až po střechy a postupně se začalo s opravami a ani po mnoha letech stále není hotovo.  Opravy stojí spoustu peněz a na takové práce jsou potřeba opravdoví odborníci.  Opravy spolufinancuje také Ministerstvo kultury.
Už teď je tu krásně.  Rádi sem jezdíme a procházíme zahrady v každém ročním období,
pokud jsou otevřené.
Přes Dlouhou jízdu vedou průchody do ulic mimo zahrady

Pohled do Újezdu
Průchod ke kostelu Povýšení Svatého Kříže
Brána k bývalé Sýpce
Součástí Dlouhé jízdy jsou i dva balkónky
Vstup na terasové zahrady
Další  balkónek
Vstup k Zahradnickému domu a k vinicím

Vpravo vstup do Růžové zahrady a rovně cesta k zámku.
Do Růžové zahrady se podíváme příště...


20 komentářů:

  1. Moc ráda jsem se s Tebou prošla, dobře, že se zámek opravuje. Třeba dojde i na dlažbu.
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravy se stále plánují a stojí hodně peněz a tak se hlavně opravují historické stavby. Cesta asi bude až poslední. Loni se opravoval Gloriet a část Růžové zahrady, letos po prázdninách se bude pokračovat. Vše to je hlavně o penězích...plánu mají hodně.

      Vymazat
  2. Jaruško, někdy v r. 92 nebo 93 můj synovec z Bnš byl celé prázdniny na brigádě v zámku a vyklízeli ten čurbes, co tam po ruské armádě zbyl.Je to radost vidět nejen tento objekt, jak se pomalu zvedá doslova z popela. Ovšem dlužno dodat, že naše armáda byla na tom podobně, třeba v klášteře v Teplé by mohli vyprávět.
    Už se těším na pokračování. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko děkuji za komentář. Teď je tam opravdu krásně, ale stálo a stojí to stále spoustu peněz a práce. Měj se moc hezky.

      Vymazat
  3. Krásně jsem se s Tebou Jaruško, prošla super fotky ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní29/6/23 00:36

    Fukcarinka- Jaruško,ráda jsem se s tebou prošla. Už se těším na pokračování
    🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti moc děkuji. Nějak nemám pořád dost času usednout k počítači a tak dávám články opožděně. Ale ono to teď má tak více lidí. Pracují na zahradách, toulají ve po venku. jezdí na výlety.

      Vymazat
  5. Járo, moc děkuji za krásnou reportáž. Dlouho jízdu bych opravdu moc chtěla vidět... A růžovou zahradu - zámek byl dlouhá léta symbolem devastace, mám radost, že už to tak není.
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, od září se mají provádět další opravy jak v Růžové zahradě, tak se má opravovat Dlouhá jízda ( obklady opukou v místech, kde se muselo štukovat.. Přes sezónu prázdnin to nechtěli uzavírat, tak že příští rok to tam bude ještě hezčí...Děkuji z komentář a přeji ti krásné léto.

      Vymazat
  6. V Děčíně jsem byla, ale už je to dávno a hodně krátce, takže si z něj nepamatuji celkem nic, jen to, že jsem si tam koupila letní šaty. Takže jsem se moc ráda podívala na Tvoje fotky, které jsou jako vždy, moc hezké !
    Pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani je to naše okresní město. Letos jsem tam hlavně jezdila za lékařskou péčí a teď konečně na výlet i když po jednom vyšetření jsme šli na Kvádrberk, ale dál už to nešlo...Teď jsem si to užívala plnými doušky a už bez myšlenek na lékaře..Krásné léto Ti přeji.

      Vymazat
  7. Anonymní29/6/23 09:31

    Lezarts
    To je hezká pozvánka na další objevy!

    OdpovědětVymazat
  8. Krásně jsem se pokochala,pěkné fotky Jaruško ♥

    OdpovědětVymazat
  9. Krásná procházka a moc Krásné zdokumentovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško moc děkuji. Hezké léto Ti přeji.

      Vymazat
  10. Ta lávka je moc pěkná, jak se zdá, je z ní pěkný vyhlídka jak na stezkách v korunách stromů.
    Je dobře, že zámek neskončil demolicí, ale opravuje se. Už teď vypadá pěkně.

    OdpovědětVymazat
  11. Miloši, ta lávka vede přes nákladové nádraží. aby zkrátila cestu od nádraží k nemocnici i když já, když jsem musela do nemocnice , tak jsem raději volila cestu autobusem od hlavního nádraží, protože k nemocnici je to do opravdu prudkého kopce. Ono to po odchodu sovětských vojsk bylo skutečně v hrozném stavu. Mnohé příčky v zámku zbourány, jiné dostavěny, porušené původní malby, zničené, někde vytrhané podlahy. Proinvestovalo se tam opravdu hodně peněz, než se mohl otevřít alespoň jeden prohlídkový okruh. Teď už jsou dva plus zážitková úniková trasa. Část zámku slouží jako archív. Děkuji Ti a přeji krásné dny.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.