POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

09 července, 2023

Česká Kamenice, kaple Narození Panny Marie

Poutní kaple Narození Panny Marie 
je státní kulturní památka v  památkové zóně města Česká Kamenice. Jedná se o vrcholně barokní stavbu kruhového půdorysu
vzniklého v letech 1736 - 1739,  nejspíše z návrhu stavitele Octavia Broggia. O deset let později pak vznikl ambit. Ten má zdi uspořádané do čtverce a v jejich středech stojí portály,  od kterých ke kapli vedou arkádové chodby a nad jižním portálem ční z dálky viditelná zvonice. 
Ve čtyřech rozích ambitu jsou kaple zasvěcené Panně Marii Lurdské,  Svaté rodině, sv. Janu Nepomuckému a Antonínu Paduánskému.
V poslední kapli se nachází původní barokní oltář, ve kterém je v místním kostele uložena zázračná milostná soška Panny Marie Kamenické. Vznik poutního místa je spojován s více než stem zázračných skutků Panny Marie Kamenické a provází jej mnoho pověstí. 
*****
Výstavba kaple je svázána s působením čtvrtého děkana P. Jindřicha Ignáce Teigla ( od roku 1706), za jehož úřadu vzrůstalo povědomí o vzácné sošce, která bývala vystavena v pohřební dřevěné kapli na sousedícím městském hřbitově. Páter se také nakazil morem, který Českou Kamenici postihl v letech 1713 - 1714, ale nákazu přežil a z vděčnosti za uzdravení nechal sošce Panny Marie zhotovit velký nový oltář v rokokovém stylu. 
Zázračných uzdravení přibývalo a Teigl začal uvažovat o výstavbě vznešenějšího poutního místa k jejímu uložení.
Podařilo se mu úspěšně rozběhnout sbírku a než roku 1735 zemřel, odevzdal vybranou částku magistrátu, který o rok později položil základní kámen stavby.
Kaple prošla několika úpravami a renovacemi, které zahrnovaly mimo jiné i elektrifikaci, pokrytí střechy měděným plechem, vysázení lipové aleje či pořízení nových varhan. 
Tu nejrozsáhlejší opravu v letech 1883 - 1885 financoval starosta České Kamenice Franz Preidl (1810 - 1889). kdy byla klenba kaple vyzdobena freskami Itala Ferdinanda Brunettiho s výjevy ze života Matky Boží. Zdi získaly štukovou výzdobu a umělý mramor, okna vyplnily vitráže a byla zde vystavěna kaple svatého Františka Xaverského, Preidlova patrona.
Kaple po 2. světové válce dlouho chátrala a rekonstrukce se dočkala
 až v letech 1995 - 1998.
Pohled  z parku Franze Preidla
Zvonice a vstupní portál ke kapli

Kapli zdobí nádherné sochy Johanna Wenzela Fügnera


Kaple sv. Antonína Paduánského



Kaple Svaté rodiny




Morový vozík
Kaple Panny Marie Lurdské
V ambitech je umístěn křížová cesta.
 Jednotlivá zastavení jsou zasklená a nepodařilo se mi je nafotit.

A teď už navštívíme nejcennější kapli Narození Panny Marie Kamenické
U vchodu je pamětní kámen obnovení
Celá kaple je nádherně zdobená freskami
Oltář se zázračnou  soškou Panny Marie Kamenické

Klenba kaple je vyzvobena freskami Itala Ferdinanda Brunettiho.





Na zadní části oltáře je obraz Marie Terezie, kdy za vlády jejího syna Josefa II., byl ze sošky odstraněn původní hedvábný šat.


Menší oltáře jsou umístěné i ve vnitřním ambitu kaple

Hlavní oltář je zdobený ze všech stran


Kniha Zázraků






Zdobený vnitřní ambit kaple


Pokud byste se chtěli na návštěvu kaple vypravit, tak tu je otevírací doba:
 od 1. května do 30. září. 
pondělí - neděle od 10:00 - 17:00 hod. s polední přestávkou od 12:30 - 13:30 hod.
Prohlídka je komentovaná a s průvodcem.
Vstupné 50,- Kč, snížené 30,- Kč.

Jen ještě dodám, že mi trochu vadilo, že ač jsme národ ateistů, tak bychom se v kaplích a kostelích měli chovat s úctou k těmto místům, nekřičet, nepobíhat. 
Chování některých i starších návštěvníků, mě dost nepříjemně překvapilo. 
*****
Příště se vydáme do parku Franze Preidla, do města a dál k mlýnkům Brand...
Vím, že fotek je hodně, ale byli jsme tu několikrát, jen kaple byla vždy zavřená, tak jsem si tentokrát focení opravdu užívala. Ale až po té, co návštěvníci pomalu odcházeli.
 Na prohlídku bylo hodně lidí a musela jsem se snažit jim vyhnout a také ostatním návštěvníkům umožnit focení, které je zde povoleno,
 samozřejmě bez použití blesku... 

22 komentářů:

  1. Nádherná kaple, podloubí svítí novotou. Oltář je úžasný a věřím, že jsi si focení užívala, protože tam jsou nádherné skvosty. Díky za ukázku a také děkuju za komentáře. Přeju ti pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem krásnou výzdobou opravdu překvapená. Mnohokrát jsme v č. Kamenici byli, ale nikdy nebyla kaple otevřená. Až letos jsme měli to štěstí tu nádheru vidět.

      Vymazat
  2. Moc hezké fotky z krásného místa. Netušila jsem, že takový krásný objekt v České Kamenici je.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Jaruško paráda, ty některé místa vůbec neznám.Vždy se dozvím od tebe. Moc tu ted nejsem a za týden jedem do Českého ráje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romanko, děkuji za komentář. Já teď také k počítači moc nechodím. Přeji Ti krásnou dovolenou.

      Vymazat
  4. Jaruško, díky za tu krásu. Měj pohodový nový týden.

    OdpovědětVymazat
  5. Jaruško, moc děkuji za úchvatnou reportáž! Nádherné místo! Po ambitech chodím velmi ráda, užívám si to ticho a poklid. Z tvých fotek je to cítit, z tvých slov už méně - ach jo! Výzdoba samotné kaple je skutečně dechberoucí.
    Moc děkuji a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní10/7/23 10:03

    Lezarts

    Překrásné sakrální stavba, dech beroucí výzdoba!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko byla jsem příjemně překvapená z té nádhery. Nečekala jsem, že kaple je až tak nádherná. Měj se moc krásně.

      Vymazat
  7. Jaruško, moc děkuji za nádherné fotky. Interiéry kaple jsou skvost, také bych se tam ráda podívala. snad někdy. Měj se hezky, zdravím 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, kaple je skutečně skvostná. Jen jsem měla málo času, protože po nás šla další skupina a já jsem čekala na focení skoro až na konec, abych nikoho nerušila cvakáním závěrky fotoaparátu. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  8. Ahojky Jaruško, krásně jsi fotila. Je to opravdu skvost.Super ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  9. Nádherné fotky a kaple je úžasná , děkuji Jaru za kuk ♥

    OdpovědětVymazat
  10. Jaruško, vítám tento tvůj článek, byla jsem tam mnohokrát a jen jednou jsem natrefila kapli otevřenou a to zrovna s vnučkami a tak jsme toho využily, bylo to před dvěma lety, když jsme trávily prázdniny v Bnš n.Pl., takže si pamatuji, jak se mi tam líbilo.
    Vstupné není vysoké a kaple je krásná.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, my jsme měli.poprve to štěstí, že bylo otevřeno a letos je otevřená i v pracovní dny. I kdyby se tam vstupné neplatilo, tak na těchto místech vždy daruji do kasičky na opravy a údržbu dobrovolnou částku, tak že vstupné neřeším. Údržby památek stojí hodně peněz a také se musí zaplatit průvodci, pokud tam jsou a lidé, kteří se průběžně starají...máš pravdu, že kaple je skutečně nádherná a já jsem si tu krásu užívala. Krásné dny Ti přeji. A děkuji za komentář.

      Vymazat
  11. Vždy žasnu, kolik krásných památek je i v menších městech a jak málo o nich vědí ti, kteří jsou z větší dálky jako např. já, který město vůbec nezná, jen název je mně povědomý. Interiér kaple je skvostný a fresky na stropě od italského malíře snesou srovnání s velkolepými výzdobami chrámů v samotné Itálii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Několikrát jsme do České Kamenice jeli, abychom se mohli do kaple podívat, ale vždy byly zavřená. Dost se tam opravovalo a restaurovalo a také je to na těch freskách vidět. Jsou jako by byly vytvořeny včera, včetně nádherného oltáře, vše je dokonalé. Fresky doplňuje dokonalé mramorové obložení. čekala jsem, že to bude krásné, ale tentokrát mi opravdu "spadla brada".

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.