POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

03 června, 2024

Pavlínino údolí.

 Pavlínino údolí je chráněné území, které se rozkládá mezi obcemi Jetřichovice, Rynartice a Studený. Jedná se o chráněné území, kde se tvoří kaňon říčky Chřibská Kamenice.
Listokaz zahradní









Kolem rybníku létaly motýlice obecné.
Chřibská Kamenice

Kdysi tu stával mlýn

Cesta tu dělá rozhraní mezi pozemky lesů ČR, které jsou vyčištěné a lesy patřící Náronímu parku České Švýcarsko, kde je neskutečný nepořádek.
Tato strana lesa patří NP...prostě bezúdržbová část...





Lesy NP vypadají dost děsivě.
Trpasličí skála





Moje stále usměvavá společnice na cesty...a průvodkyně, která mi ukazuje místa, kam bych se sama nevydala a ani je neznám.




Náročný výstup nahoru - převýšení 70 m. Ufff

Šoupálek  dlouhoprstý na buku hledal něco k obědu.
Jsme nahoře.




Studenec. Za ním už se stahují černé mraky.

U parkoviště je další odkaz na Kostelní stezku..tak možná příště.
Byl to krásný výlet tichou krajinou.  Výstup trochu náročnější, ale dá se to...
Počasí nám vyšlo. Bouřka přišla, ale to už jsme obě byly doma. 


42 komentářů:

  1. Jaruško, neskutečně jsem se potěšila tou krajinou, i když, těch popadaných kmenů! Ale je to nejen pěkná krajina, také od tebe hezky nafoceno a už kvetou náprstníky a já bych potřebovala zase semínka, měj se hezky a přeji ti spoustu výletů! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, je zajímavé, že Lesy ČR to uklízí, ale Národní park České Švýcarsko to tam nechává shnít. Pak stačí trochu a to suché dřevo hoří jak papír...Jinak je tam krásně. Tato místa jsem vůbec neznala a část cesty není značená, ale Hanka to tam zná. S ní tu poznávám místa, o kterých jsem neměla ani tušení. Hezký večer a děkuji za komentář.

      Vymazat
    2. Jaruško, můj brácha tam chodíval s dvěma kamarády na tzv.čundr každou chvíli a to ještě bylo v Jetřichovicích vše při starém.
      Ale moc ti přeji, abyste s paní Hanou mohly výletovat často a měly pěkné počasí.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Jiřinko, ona ještě pracuje, tak že mi napíše když na ni vyjde volno, ale jednou za čas je to super zpestření i výlet do míst, kam se jen tak nedostanu.

      Vymazat
  2. Taková údolí jsou pro mne nesmírně přitažlivá. Tak mě napadá, zda nejsou popadané stromy v NP ponechané osudu schválně. Na cedulích v rezervaci Hůrka u Hranic jsem se kdysi dočetla,.že mrtvý strom do přírody patří. Stejně je to v částech NP Šumava - Boubínský prales.No ale nejsem odborník, tak to může být všechno jinak. Fotky jsou opět nádherné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, v NP se to poslední léta nechává osudu, ale dříve se to přece jen udržovalo a část mrtvých stromů se odklízela. Teď ani to ne..část stromů se vždy na místě ponechala, ale zdaleka ne v tak velkém množství.

      Vymazat
  3. Járo, kochám se. Nádherné místo na tvých úchvatných fotkách, k tomu tvé zoologické znalosti. I já jsem myslím někde slyšela, že NP je místo, které se nechává "osudu".
    Moc děkuji, tvé příspěvky jsou vždycky potěšením.
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko to máš pravdu, ale takové hospodaření park jen kazí. Dříve se tam také některé stromy "pro hnojení" také nechávaly, ale zdaleka ne v takovém množství jako je tomu teď. Vždy se i v těchto lesích hospodařilo a les se udržoval rozumným způsobem. Až po "novu" je prý lepší to nechat. Lesy tu mnikdy nebyly tak zničené, jak jsou teď, protože se v nich hospodařilo rozumně.

      Vymazat
  4. Jaruško, krásný výlet.Děkuji za něj.🥰

    OdpovědětVymazat
  5. To byl tedy moc hezký výlet krásnou přírodou. Líbil by se mi.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V lese je hezky vždycky. Jen jsme měly obavy zda to stačíme projít než přijdou bouřky. ale bylo to tak akorát.

      Vymazat
  6. Taková příroda je nádherná, lesy, voda, skály a zvířátka. Krásný výlet jste si udělaly. Pěkný den přeje Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tam nádherně a v lese to tak krásně vonělo, hlavně tak, kde bylo čerstvé kapradí.Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  7. Krásná příroda!! Kombinaci lesa, vody a skal ve svém okolí moc nevidím, takže jsem si ráda fotky prohlédla. V NP se často nechávají padlé stromy, obohatí to život krajiny, lesa. Daleko více mě hněvá, že "taky milovníci přírody" - cyklisté - se v v těchto končinách pohybují bezohledně a jezdí mimo vytyčené trasy (raději přenesou kola přes padlé stromy) - pro Poodří je to typické!! Přeji hezký den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cesta je tam krásná, ale tam se cyklisté nedostanou, protože je to samý úvoz a také stoupání ve skalách, tak že tam by kolo z větší části museli táhnout na ramenou. Padlé stromy by mi nevadily, kdyby jich nebylo tolik....Mslím, že by neškodilo přece jen část jich odklidit, protože ze skal hrozí pádem právě na ty turstické stezky.

      Vymazat
  8. Jari, tohle je moc pěkné! Hezky jsi to nafotila, navíc to má pěkný název. Sv. Pavlína je i patronkou Olomouce a každoročně tam bývají akce k tomu.
    Jsem ještě plná dojmů ze Šumavy a tak se vyjádřím k tomu "nepořádku" v lese. Nepočítám se za znalce této problematiky, ale i v logu Šumavy jsou tři stromy, dva smrky a uprostřed uschlý strom. Je to normální život lesa a postup, nechat strom padnout, on zetlí, příroda si poradí a na jeho zbytcích vyrostou nové stromy. Tak jsem to četla k NP Šumava a tohle dnes platí všude v těch chráněných oblastech.
    Ale fotky se povedly, ono na krásných místech se asi těžko udělá škaredá fotka. ☺ Hlavně, že jsi měla na takovou štreku s kým jít, protože samotný návštěvník do takového terénu nemá chodit. Ať se daří! 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani já jsem od malička v přírodě vyrostla a vím, jak se lesy udržují. Vždy se tam část mrtvých stromů nechávala zetlít jako hnojivo pro další generace stromů, ale tady když zůstanou ty mrtvé stromy všechny, tak zase zničí ostatní chráněné rostliny, které tam pod nimi rostou, protože ty pak nemají sílu vytlačit se přes těžké kmeny nahoru. Kmen než začne hnít a rozpadne se, tak to trvá spoustu let. Vím, na Šumavě to začalo a teď se to praktikuje všude. Ale staří hospodáři na to koukají jinak. Oni tvrdí, že nová generace lesních hospodářů, les z kanceláže a od počítače do pořádku těžko dají. K tomu je třeba přiložit ruce k dílu. Jen to se dnes nikomu moc nechce. A tak se vítězí myšlenka, že si příroda si přece poradí... To ano, ale už to nikdy nebude tak krásné jako to bývalo...Všude prales přece být nemůže.

      Vymazat
  9. Krásný výlet jsi měla Jaruško ♥ a nafotila pěkné snímky ♥ Lesy bohužel jsou v katastrofálním stavu, co to přišlo do rukou soukromníku, tak se tam jen těží a vozí dřevo do Německa. Spoustu bordelu v lesích zůstává a málo majitelů dosazuje nové stromy. Takto je to tady u nás. Tam kam jsme chodili na houby , nebo na vycházky to je na zabití,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, ono je to asi všude stejné. Původní hospaděření se kritzuje, ale co tu vyrostlo, se teď draze prodává do ciziny...a co bude dál? Hospodaří se stylem po nás potopa. Ona ať si příroda poradí.

      Vymazat
  10. Járo, opět nádherné fotky z míst, kam bych sama určitě nešla. Je moc prima, že máš skvělou průvodkyni, která se v těch místech vyzná, a tak nehrozí, že budeš bloudit 😊 Navíc je fajn mít na výletě příjemnou společnici, pá 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ona ta cesta ani nebyla značená., tak že jsme šly tam, kde to Hanka zná a má to prochozené. Nejsou to zrovna známá místa a jsem ráda, že mě tam vzala. Sama bych do skal také nešla. To je moc velké riziko zvláště, když jsou tam i náročné výstupy a je potřeba velké opatrnosti. Měj se hezky

      Vymazat
  11. Tahle údolí mezi lesy a skalami s potokem mám moc ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tam hlavně ticho...nikde nikdo, žádné sekačky, motorové pily. Jen klid, šumení lesa zurčení potůčku a zpěv ptáků. To je balzám na nervy.

      Vymazat
  12. Jarunko zdravím no výlet krásny a super si to nafotila to ještě bylo krásně no u nás už prší včera strašné bouřky i řeka se zvedla tak doufám že přestane

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško děkuji. U nás je hezký a deště zůstaly za horami. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  13. Anonymní4/6/24 20:38

    Tady už jsem se taky toulala )))
    Nádherná krajina.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tam krásně a klídek...Měj se pěkně.

      Vymazat
  14. Jaruško zdravím, to je zase krása, nádhernou přírodu jsi nám ukázala, super fota ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško mocděkuji a přeji krásný večer.

      Vymazat
  15. Anonymní4/6/24 21:46

    Lezarts
    Nádherná krajina! Budu se tam muset vrátit.

    OdpovědětVymazat
  16. Jaruško, to je úžasná příroda. Krásné fotky, díky nim vidím tu krásu. Hezké dny přeji ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,máš pravdu. Je tam krásně. Jsem ráda, že mám takovou super společnici na cesty, se kterou se občas podívám do míst, kam už bych se jinak nedostala. I když by mohla být mou dcerou, tak se z nás staly super kamarádky. Děkuji Ti a přeji hezké dny.

      Vymazat
  17. Jaruško paráda, opět ty tvoje fotečky krásná krajina. U nás na Moravě deště jsou ale mělo by ustát. Děkuji za komentíky moc jsem tam nebyla měla jsem chození po lékařích....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romanko moc děkuji. U nás se to zatím střídá. Zatím bylo spíše hezky. Děkuji a přeji hezké dny.

      Vymazat
  18. Jaro, díky za krásné fotky míst, které jsme už při dovolené nestihli projít. Líbilo by se mi tam - kombinace vody a skal má vždycky svůj půvab a ještě když tam nejsou davy turistů...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo i když to od nás není daleko, tak tato místa jsem neznala. Cestovat jsme začali až když šel manžel do důchodu a teď když je nemocný, tak už občas cestuji s někým z rodiny nebo s kamarádkou, občas i sama. Ale jsou to jen jednodenní výlety. Na pobyty už to nepůjde. I s tím se člověk musí smířit.

      Vymazat
  19. Moc krásné fotky, Jaruško. Není nad procházku přírodou 🍀

    OdpovědětVymazat
  20. To je krása! Jako v pohádce. Tam musí být báječné procházení a člověk asi neví, co dříve fotit a na co se jenom dívat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Je tam nádherně a hlavně ten klid. Navíc tam moc lidí nechodí.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.