POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

21 července, 2024

Výlet s přáteli

  Na Šaunštejn a Malou Pravčickou bránu (České Švýcarsko)

Sobota, 20. července 2024

Po předchozí domluvě s kamarádkou Jitkou jsme se vydaly na výlet. Cestou jsme se ještě zastavily pro pár Jitčiných přátel, se kterými již jezdí na výlety delší dobu. Uvítala jsem, že mě přijali do svého kruhu přátel. Jsou to všechno moc prima lidičky a jsem ráda, že mám teď možnost jezdit na výlety s nimi. 

Tak že po rychlém představení jsme sedli na autobus a jeli do Vysoké Lípy, odkud jsme se pěšky vydali, už v šesti, na loupežnický hrad Šaunštejn a Malou Pravčickou bránu. 

Z Vysoké Lípy jsme se vydali  na Loupežnický hrádek -  Šaunštejn


Ze začátku je cesta příjemná mezi zajímavými skalními útvary, ale pak jsou schody, schody a schody...v horkém letním dni to byl opravdu náročný výstup.


Miluška a Jitka


 Šaunštejn je zaniklý skalní hrad založený na konci 14. století na pískovcovém útesu asi l kilometr od obce Vysoká Lípa a 14 km severovýchodně od Děčína v národním parku České Švýcarsko. Stál na vysokém pískovcovém skalním suku v nadmořské výšce 340 metrů. Od roku 1966 je chráněn jako kulturní památka.
 V minulých letech hrad prošel rozsáhlými úpravami. Ještě před pár lety tu byly většinou kovové žebříky a výstupy nahoru opravdu hodně náročné a nebezpečné, mnohdy byly schody ve skále hodně prošlapané a klouzaly. Teď jsou výstupy opatřené dřevěnými schody i když také hodně prudkými, ale  i tak náročné výstupy jsou mnohem bezpečnější. Na vrcholu je u zábradlí ochranné pletivo a vrchol je citlivě opatřen dřevěnými chodníčky, aby se skalní hrad nepoškozoval. 
Opravy se vážně moc povedly. 
... a vystupujeme nahoru Maruška a Zdeněk...ten se tam vešel tak akorát...
V některých místech je schodiště opravdu hodně úzké. 

Nějak nechápu, že jsme to vylezli před lety se synem a s vnučkami...
Mezi těmito skalami byl dříve kovový můstek, ten tu není a přístupová cesta ještě byla dolů po kamenných schodech. Otesaná skála ještě dokazuje, že tam můstek byl.
To dokazuje tato stará fotografie z května roku 2016
Původní schodiště

*****
Dnes už je to jiné, hlavně bezpečnější.

Tudy také vedlo kamenné schodiště a ochoz. 
To už si příroda bere zpět a zarostlo to vřesem.


Výhled na část národního parku, která byla zničena loňským požárem. 
Sice to pomalu zarůstá, ale stále je tam zákaz vstupu.
V pozadí vykukuje Růžovský vrch
Vpravo sice stoupal kouř, ale to bylo nějaké hlídané pálení...I když v tomto suchu...





Na dně kam návštěvníci hází mince, jsou bohužel i PET lahve...To fakt nechápu.

Jitka fotí mobilem.
Moc klidu jsme si tu neužili, protože tu probíhal nějaký závod. Byli to samí Poláci se startovními čísly...Dozvěděli jsme se, že je to závod na 50 km a musí vystoupat nahoru a načíst si tam QR kód.

Tak že jsme pokračovali dál směrem na Malou Pravčickou bránu,
kam se ještě jít může.
To už bude příště.

32 komentářů:

  1. Jaruško, moc děkuji za aktuální stav - byla jsem tam ve velkém horku před čtyřmi lety a nahoru jsem se ani nedostala, byl tam dost nával. Z poloviny žebříku jsem slezla dolů.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko ty staré žebříky jsou nahrazené novými a jsou to vlastně schůdky a na lezení je to bezpečnější, hlavně ten poslední nejdelší a hodně prudký, skoro kolmý. Tam je to opravdu teď už pohoda. Ale je fakt, že kdo jen trochu trpí závratí, tak to nedá...Děkuji za komentář a přeji hezké dny.

      Vymazat
  2. Jaruško, moc hezké záběry. Užili jste si pěkný výlet. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Jaru, moc děkuji za krásné fotky z poněkud dobrodružného výletu! Ale je to nádhera! Mám velkou radost, že máš s kým výletovat!
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko moc děkuji. Tentokrát to bylo opravdu náročné, ale nebyla jsem v té partě nejstarší. Šla to s námi Maruška, které je 83 !! let a běhá jako srnka a to byli s touto partou minulý týden na Rudofově kameni, což je také hodně náročný výstup a ještě více náročných schodů. To tedy klobouk dolů. Já jsem funěla jako lokomotiva a to jsem zvyklá chodit docela dost.

      Vymazat
  4. Anonymní22/7/24 08:10

    Krásný výlet jste měli. Skalní hrad neznám. Díky moc za sdílení)))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Járo, připomněla jsi mi naší dovolenou, kdy jsme se tam s mužem šplhali a přístup vůbec nebyl jednoduchý. Když jsme pokořili vrchol, tak nám začalo mrholit a dolů jsme se doslova sklouzali. Vám počasí přálo a já se těším na pokračování. Zdraví Večernice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Večernice, teď už je to pohádka, když tam jsou ty schůdky, ale před lety když to byly opravdu žebříky, tak to bylo horší. Ale ten poslední nejprudší také někteří lidé v mezipatře vzdali...Od nás ale nikdo. Nahoru jsme vylezli všichni. Měj se pěkně.

      Vymazat
  6. Opět naprosto úžasné výhledy!!! Skalní útvary jsou opravdu moc zajímavé. Když vidím ty žebříky, tak se mi točí hlava i u PC!!!!! Tam by mě nikdo nedostal!!! Přeji krásný nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Ten, kdo trpí závratěmi, tak by to opravdu nezvládl, Ono je to fakt vysoko. Já dolů nekoukám, soustředím se na místo, kde zrovna jsem ať lezu nahoru nebo dolů, tak že mi to nevadí. Měj se moc hezky.

      Vymazat
  7. Anonymní22/7/24 11:13

    Lezarts
    To je výšlap pro kamzíka-:))), ale stojí za to! Máš můj obdiv!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko bylo to hodně náročné, ale "dali" jsme to i když se tady člověk pořádně zadýchá..Měj krásné dny.

      Vymazat
  8. Páni! To byl náročný výstup, ale krásný výlet. A ty výhledy :)
    Zdraví Marie
    https://vyletyprochazky.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to byl krásný výlet, ale svým způsobem trochu náročný :-). Ale výhledy krásné !!!
    Hezké pondělní odpoledne !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, bylo to supera měli jsme i perfektní partu a to je pak opravdu perfektní výlet. Měj se moc hezky.

      Vymazat
  10. Jaruško,dobrá parta s tou se to šlape . Měli jste prima výlet.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu. Bylo to moc fajn. Snad se ještě s nimi na nějaký výlet vydám, když manžel už na výlety jezdit nemůže.Děkuji a přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  11. Jaru, krásný výlet a krásnými výhledy. My na Šaunštejně byli asi před 20 lety (i na Malé Pravčické bráně), tak jsem díky tvým fotkám ten výlet připomněla.
    A je skvělé, že jsi zapadla do nějaké výletové party. Přece jen je to něco jiného než chodit sama.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo moc děkuji a přeji ti krásný den.

      Vymazat
  12. Járo, jsem moc ráda za tvoje nové přátele, turisty. Teď si budeš túry užívat v partě fajn lidí, většinou s dobrou náladou. Fotky jsou krásné, jak také jinak, ale já se můžu pokochat jenom z nich. Úzké prostory a ty výšky, to bych nedala. Jen se dívám a brní mě nohy. Jste všichni skvělí, klobouk dolů, pá 👍😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, teď už je to super. Když jsme tam byli před lety, tak tam byly kovové žebříky. Teď jsou tam umístěné schůdkové vstupně, což je mnohem bezpečnější i když hodně prudké, tak že i dolů se pak leze jako po žebříku, ale pohodlněji a neklouže to jako dřív. Měj se moc hezky.

      Vymazat
  13. Jaruško, moc pěkn é fotky. Náročný výšlap. Hezké léto ♥ ღ ☼

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náročný ano, ale nádherný. Toto je část Českého Švýcarska, která naštěstí nebyla požárem zasažená a je to tam pořád krásné i když ty soušky by to asi chtělo odstranit. Vypadalo by to líp. Dokud to byla CHKO, tak to Lesy ČR uklízely. Národní park to nechává osudu, ale to hezké není. Pak se může stát, že to chytne a hoří dobře a rychle, protože je tam hodně suchého dřeva. Ale to ti ekologičtí aktivisté asi neví.

      Vymazat
  14. Koukám, že výstup je opravdu náročný a hodně prudký. Nahoru se to snad dá, pokud nejsou davy, ale dolů bych asi měla problém. Mám dvojité vidění a schúdky by se mi při soustředěném pohledu rozjížděly každý jinam. Zavírám v takových případech jedno oko, ale stejně mám nervy na pochodu. Děkuji, že jsem se tam podívala tvým prostřednictvím. Smekám před tebou a děkuji za krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško moc děkuji a přeji Ti krásné letní dny.

      Vymazat
  15. Super výstup a pěkné fotky ♥

    OdpovědětVymazat
  16. Obdivuji, náročný výlet, pěkné fotky ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško děkuji. Manžel už bohužel cestovat nemůže a tak využívám možnosti vyrazit na výlety se syny nebo s přáteli. Ještě, že je mám...

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.