POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

06 května, 2021

Zkouška

Pro zajímavější focení makra jsem si objednala mezikroužky. Podle recenzí se zdály být docela kvalitní, ale já z nich zase tak nadšená nejsem. Asi by opravdu byl lepší makro objektiv, ale to je dost drahá záležitost a pro moje "hraní" zbytečná investice. 
Zkoušela jsem pořídit pár prvních snímků. Chce to hlavně klidnou ruku, protože jinak objektiv nemá šanci pořádně zaostřit, tak že buď je potřeba si ruce opřít a zklidnit, aby se netřásly nebo fotit za pomoci stativu. 
Použila jsem mezikroužky Meike mikro 12, 20 a 36 mm,  Zkoušela jsem je i kombinovat spolu, ale  to už chce opravdu stativ.
Moje první pokusy jsou tu.
Nejdříve s objektivem 18-55 mm


























..a teď  s velkým objektivem 70-300 mm







36 komentářů:

  1. Jaruško, to jsou nádherné fotografie. Sice nevím přesně, co mezikroužky jsou, ale fotky jsou povedené.:-)
    Mám nový foťák a budu se s ním postupně seznamovat. Třeba se mi někdy v budoucnu podaří tak krásné fotografie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, mezikroužky se používají pro makrofotografii a vkládají se mezi tělo zrcadlovky a objektiv a tím se zvýší možnost zvětšení fotografované rostliny, kapky nebo i hmyzu. Na kompaktní fotoaparáty lze také takové kroužky pořídit, ale jen v případě, že mají výměnný objektiv jako jsou například bezzrcadlovky řady NIKON Z 50 a výše. Děkuji za komentář a přeji Ti krásný den.

      Vymazat
    2. Já jsem si na kompakt koupila kroužky (filtry) s dioptriemi, které se šroubuji na objektiv do závitu třeba pro polarizační filtr.

      Vymazat
    3. Ano to je předsádková čočka. Na můj starý Nikon kompakt nic nasadit nelze, ale na zrcadlovku už jo. Chtěla jsem si ji koupit, ale zrovna nejsou na skladě a doporučili mi právě mezikroužky. Momentalne vazne doprava mezi Evropou a Asijskými zeměmi a to se vyrábí většinou tam.

      Vymazat
  2. Jaruško tak to jsou nádherné fotečky ta namraza je moc hezká a kapičky také hezký den přeji ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško děkuji. Námraza tam není, to jsou chlupy na stvolu květinky.

      Vymazat
  3. Jaru,měla jsem stejný pocit z prvního použití mezikroužků,ale když jsem potom hledala na internetu,abych si o focení s něma něco přečetla,tak to prostě je.Ostří to jinak,někdy mi to zaostří na jedinou kapku.Já musím fotit jedině se stativem.Mně se ty fotografie líbí,jsou jiné a zajímavější.Také jich mám pár připravených,Pepik mi to všechno nahrál na blog a teď to musím nějak doladit a naplánovat.Jde to těžko.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu děkuji. Také jsem si o tom už četla a docela je dobré použít i objektiv 70-300 mm. Zrovna jsem to zkoušela a zdá se mi to lepší než s tím základním 18-50 mm.

      Vymazat
  4. Ahojky Jaruško, já tedy flotografování vůbec nerozumím, ale fotečky se mi moc líbí. Ty kapičky jsou jak korálky. SUPER ⚛ ღ☘

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni moc děkuji. Teprve to zkouším, abych to mohla v létě použít na focení detailů hmyzáků a motýlů.

      Vymazat
  5. Járo, tak na podobné foto se nezmůžu, ani kdybych chtěla a obdivuji tě.To jsou krásné obrázky, svět hmyzu, řekla bych. Ty chlupaté rostlinky normálně člověk takto nevnímá.
    Tady jsme se díky tobě podívali do kouzelného světa. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, zatím jen svět květin, ale na hmyzáky snad také dojde. Měj krásný zbytek dne.

      Vymazat
  6. Jaruško, fotky jsou krásné až se tají dech. 👍👍👍 Pro tebe zkouška a pro nás diváky malá umělecká díla.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko moc děkuji. Teprve se s tím učím pracovat. Ale opakováním se člověk učí. Přeji Ti příjemný zbytek dne.

      Vymazat
  7. Jo kdo umí, ten umí 👍
    Hezké nakouknutí do intimity flóry😊

    OdpovědětVymazat
  8. Jaruško, to je prostě nádhera!
    Děkuji za pohlazení po duši a přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Jaruško, ty fotky s objektivem se mi jeví dokonalejší, ale i ty "kroužkované" se velmi povedly. Líbí se mi všechny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško máš pravdu, s větším objektivem jsou lepší. To už jsem také poznala. No prostě zkouším, co se dá a co bude lepší. Než začnu fotit "hmyzáky" a motýly, tak se to musím naučit.

      Vymazat
  10. Není to až tak bídné. Musí se to člověk naučit. Já je používám ke starosklíčkům, na seťáky jsem je ještě úplně nezkoušela, tam mi to dělá jeden problém, že v hledáčku je tmavo, sotva vidím focený objekt a to se blbě ostří. Na starosklech to je naprosto v pohodě, tam je ale zas problém s ostrostí, zaostří to jen vybraný kus květu. Ale spíš jsem se chtěla zeptat jak máš nastavené iso, jestli na automat nebo nějakou danou výši, ty první fotky jsou hodně zašuměné. Já taky používám jen jeden mezikroužek, všechny jsou už na stativ. No asi to ještě na jeden seťák vyzkouším....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, přesně tak. Zkoušela jsem všechny tři mezikroužky. Na kombinaci různých musím už mít na focení stativ. protože to v ruce neustojím. ISO bylo u různých fotek různé. Někde 25600, jinde třeba jen 1000, jinde 2000, a s bleskem třeba jen 200. Stejně tak jsem měnila velikost clony i časů. Prostě jsem zkoušela i všechny kroužky samostatně i dohromady a menším i větším objektivem. Snad se časem naučím...

      Vymazat
    2. Já mám nastavené stabilně ISO 100. Na denní focení naprosto dostačující. Právě automatické ISO při tomhle focení není dobré, pak ti to strašně zašumí fotky. Asi máš trochu jiné mezikroužky, já nemůžu fotit jednotlivými ale jen přidávat k nejtenšímu ty širší anebo všechny tři najednou. Právě mi dorazilo další starosklíčko, Helios 44-2, tak bude víkend věnovanej zkoušení. Dneska zas fouká silnej vítr a je kosa, nějak se mi do toho momentálně vyrazit nechce.

      Vymazat
    3. Já jsem to fotila všechno na manuál a podle světelnosti objektivu jsem měnila světlost, clonu i čas. Objektiv 18-55 má vyšší světelnost, naopak ten 70-300 má sice větší ZOOM, ale nižší světelnost, tak že tam je potřeba vyšší ISO. U nás také fouká a dost. Krásný zbytek dne.

      Vymazat
  11. Jaruško opět nádherné záběry...fotečky super...moc hezky zachyceno...přeji klidný a pohodový víkend a opatrujte se!!!

    OdpovědětVymazat
  12. Jaruško mě se ty fotečky zdají perfektní. jsou moc krásné. Opatruj se a měj príma dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani moc děkuji. No chyb se tam najde spousta, hlavně při zvětšení na původní velikost je tam na těch prvních hodně " prachu ".

      Vymazat
  13. Nádherné fotky,to chce již lepší techniku a hlavně vědět jak na to...Krásné dny a dobré světlo pro foto.....

    OdpovědětVymazat
  14. Jaruško užasné fotečky opravdu 🌹

    OdpovědětVymazat
  15. Jarko, povedené fotky. Na to, že to je poprvé, super. Já makro moc fotit neumím, ale až bude čas, tak se to naučím. :o)
    Přeji krásný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  16. Jarka to sú ďalšie nádherné fotky..každá jedna fotka je umelecké dielo**********************

    OdpovědětVymazat
  17. Dálší pěkně vyfocené kytky ♥

    OdpovědětVymazat
  18. Nádherné fotečky*************

    OdpovědětVymazat
  19. Jaruško to jsou úžasné záběry a moc se mi líbí ty chlupy na stvolu opravdu se povedlo a máš můj obdiv šikulko♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.