POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

14 července, 2021

Mariina vyhlídka

 Výlet č. 11

13. července 2021

Na další výlet mě pozval syn Petr s rodinou do Jetřichovic s výstupem na Mariinu vyhlídku. Je to velice náročný výstup na skálu, kam se nedávno vrtulníkem instaloval zcela nový a velice krásný altán. Havraní skála. Před lety tu požár zničil les. Nyní se pomalu obnovuje.

Malebné Jetřichovické chaloupky.


Odtud už na nás čeká velice náročný výstup na Mariinu skálu.
Schody, schody a zase schody..

...někde řádně prošlapané jen otvory pro botu...



Nádherně udělaný je nový altán na vrcholu a ty výhledy ...
Výhled k Lužickým horám.
Dole pod námi je  Pavlínino údolí
Havraní skála. Za ním je schovaný Falkenštejn. Odtud vidět není.
Vpravo Růžovský vrch
Pohled na Jetřichovice


Je to pořádně vysoko.
Také České Švýcarsko ničí kůrovec







Cestou nahoru jsem byla ráda, že vystoupám to množství schodů
 a zdolám náročný výstup. Dolů už to bylo jednodušší 
i když opatrnost je nutná i při sestupu. Jen už se tak nefuní...

Přepis textu:            Mariina skála.                          Počátky turistiky.
Vybudovat přístup na mohutný pískovcový blok do té doby nazvaný Gross Spitzigen
(Velký Ostrý),navrhnul vrchnosti v květnu 1856 českokamenický úředník Karl Hickisch.  Zpřístupnění se stalo součástí nákladné akce úprav významných vyhlídkových bodů na panství Kinských (m.j. Jedlové a Studeného).
Skála byla při této příležitosti přejmenována podle novomanželky knížete Ferdinanda - Marii Anně, roz. princezny z Leichtensteinu. Podle návrhu tesařského mistra Franze Fischera z České Kamenice vyrostl na vrcholu skály altán v podobě řeckého templu s vlajkostrádou, který pak sloužil jako pozorovatelna požárních hlídačů. 
Ani sestup dolů není jednoduchý.


Tady jsme se opravdu nasmáli. Pán se ptal syna, jestli je nahoře otevřené občerstvení...
Odpověď: " Ano, pokud si ho tam odnesete na zádech sám, tak ano."









Bývalá ozdravovna. Vypadá to, že už ji někdo koupil.

Tak tam až nahoře jsme byli....

Po chvilce odpočinku jsme ještě vyrazili k Dolskému mlýnu,
 ale to už bude v dalším článku.

37 komentářů:

  1. Jaruško tak to teda určitě byl krásný výlet nádherné fotečky jako vždy potěšilo mne to a ten pán to bych se také tak nasmála tak se opatruj a užívej krásné léto ja tady mám vnuka 10 let mu bude tak jezdíme na kole užívám si to ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Betu, děkuji moc a užijte si prima dny s vnoučkem.

      Vymazat
  2. Nádherná vyhlídka, pro zdatné turisty☀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano je tu krásně a fyzičku to trochu chce. Děkuji moc a měj hezké dny.

      Vymazat
  3. Járo, moc děkuji za úchvatnou reportáž! Viděla jsem osazování altánu v reportáži, je to skutečně vysoko, jsi skvělá turistka!
    přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Altán je vyrobený podle původního originálu i se zdobením a je nádherný. Škoda, že ho nešlo vyfotit celý pro množství lidí jak uvnitř tak na přístupových schodech, které jsou dost úzké. Jen jsme si říkali, jak se s tím museli kdysi nadřít při stavbě toho úplně prvního bez jakékoliv techniky. Děkuji za komentář a přeji hezké dny.

      Vymazat
  4. Jaruško, krásný výlet. Kochám se krásnými fotkami. Obdivuji Tvoji fyzičku, nahoru bych asi nevyfuněla. Odměnou za náročný výstup vám byli krásné rozhledy po kraji.
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko moc děkuji. Po tom náročném výstupu a sestupu jsme ještě pokračovali do 4 km vzdáleného Dolského mlýna. Fotky budou příště. Děkuji a měj krásné dny.

      Vymazat
  5. Je možné, že v té ozdravovně jsme byli na škole v přírodě! Bohužel, žádná fotodokumentace neexistuje tak nemohu posoudit. Ale jestli sloužila školám pro celou republiku, a jiná v Jetřichovicích není, tak jsme tam byli. I na Mariině vyhlídce, i u Dolského mlýna, a pamatuju se že i na místě kde se natáčely sekvence s Pyšné princezny, i v Drábských světničkách. Jen už je to hodně zastřené mlhou, bylo to někdy v páté třídě. Falkenštejn, má to něco společného se Závišem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jiná ozdravovna v Jetřichovicich neni. Byly tak venku směrem k Falkenštejnu i chatky. Falkenstejn nemá se Závišem
      nic společného. Vlastnili ho Berkové z Dubé a později Zikmund pro vojsko proti husitům, pak sloužil jako strážní hrad pro požární hlídky stejně jako Mariina vyhlídka. Děkuji za komentář a přeji pěkný den.

      Vymazat
    2. Ono těch Falkenštejnů (Falkensteinů) je víc jak jsem koukala. V Dolním Rakousku, Bavorsku nebo Horním Rakousku. Závišova matka Perchta pocházela z rodu Falkensteinů a on byl purkrabím na jejím hradě. Snad se tam i narodil.

      Vymazat
    3. Ano, vím. Je to podobné jako rody Lichtensteinů a Leichtensteínů. Ty dva rody se mi občas pletou.

      Vymazat
    4. To ano, ale tady jde spíš o přepis jména do české verze. Falkenštajn nebo Falkenštejn. Ale ten rod Falkensteinů z kterého pocházela jeho matka byl jen jeden.

      Vymazat
  6. Nádherné fotky Jaruško a na fotce vám to sluší ♥

    OdpovědětVymazat
  7. Krásně zdokumentováno, krajina, kterou neznám, ale to je jen pro zdatné, je dobré před výstupem se podívat na fotky toho terénu. Jste dobří, pokud tohle zvládáte. Přeji další krásné výšlapy. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já to tam znám. Tento výstup je z těch nejnáročnějších.Věděla jsem kam jdu, znam i vrstevnice, jen v mém věku (bez
      měsíce v 70 letech), už to nejde tak snadno,jako těm mladším. Děkuji za komentář a měj krásný den.

      Vymazat
  8. Krásné je to tam a krásně vyfocené. Musíme se do Jetřichovic také vypravit, dokud ještě můžeme. Měj se hezky, zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško,pokud se sem vydáte, tak to chce opravdu dobré boty a připravit se na náročné výstupy. Odměnou jsou krásné výhledy. Moc děkuji a přeji ti krásný den.

      Vymazat
  9. Týýý jó Jaruško, jsi zdatná výletnice. Terén náročný nahoru se šlo asi lépe jak dolů viď? Díky za tu pěknou podívanou ⚛ ღ☘

    OdpovědětVymazat
  10. Jarko, jsi borec. Cesta na vyhlídku byla určitě pořádně náročná, ale i ta zpáteční nebyla zrovna lehká. Krásné fotky a Jetřichovické chaloupky, to je opravdu nádherná podívaná. Také by se mi taková líbila. Měj se krásně a přeji hodně dalších kilometrů 😜

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji, náročné to bylo a bylo tam i dost lidí , ale stálo to za to. Zatím mám nohy trénované, tak jsem to zvládla. Měj se hezky.

      Vymazat
  11. Járo, máš to hezky zdokumentované. Jetřišky a cestu podél Vydry považuji za nej v ČR. Jsem na nový altán hodně zvědavá a asi tam s vnučkami první týden v srpnu vyrazíme? Byli jsme tam sice několikrát, ale vnučky ještě nikoli.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko moc děkuji. Náročný výstup i sestup, ale za tu námahu to stojí. Měj krásně dny.

      Vymazat
    2. Járo, já jsem šokovaná jinou skutečností, jak tam ubylo stromů, oni už před lety káceli některé druhy borovic, že se tam nehodí a teď to vypadá úplně jinak, taky něco zmizelo po požárech, co tam poslední dobou jsou každou chvíli...my obvykle jdeme Mariánská skála, Vilemínina stěna a pak se vyškrábeme na Rudolfův kámen a poté pod ním, pěšinou, se vracíme do Jetřichovic.Ale s mužem jsme si občas dali raději cestu na Tokáň, a pak zpátky po silnici...jenže po požáru těch chat, co tam?
      Vždy jsem tam ráda fotila ty náprstníky, kterých roste v lese hodně.
      Ahojky a těším se na příští článek s fotkami. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Opravdu náročný výstup.Když to vidím takto nafocené,tak jsem ráda,že jsme se tam nevydali před třemi roky,když jsme byli ubytovaní na Tolštejně.Náš Pepik nám řekl,to zvládnete,trochu do kopce.Jemu se to říká.Ale ty výhledy za to stojí,jsou nádherné.
    Jaru,měj se hezky a těším se na Dolský mlýn

    OdpovědětVymazat
  13. Jitu, nejhorší je to od poloviny, kdy končí takové přírodní schody z kamenů a písku, a pokračuje se prošlapanymi skalními schůdky nahoru k vrcholu.Alw zvládnout se dá, jen my už si musíme občas vydechnout.Když jsme byli mladší, tak bychom to také asi viděli jinak...Děkuji ti moc a měj prima dny.

    OdpovědětVymazat
  14. Zdravím Jaruško ...nádhera...krásně je tam...krásný výlet...moc Vám to tam sluší...náročný výstup...jste jedničky!!!

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Jaru, moc děkuji za krásné fotečky.Ta místa(znám to tam)jsou krásná. Měj se pěkně, prima víkend a díky za písmenka na mém blogu...♥

    OdpovědětVymazat
  16. ahoj Jaru, opět tu jsou nádherné fotečky, přeji ti krásný a pohodový víkend

    OdpovědětVymazat
  17. Jeden z mnoha hezkých výletů a náročných výstupů. V tom tě musím obdivovat, co všechno dokážeš zvládnout. Odjíždím do Mařenic, tak se snad dostanu i na Luž. Užívej si dalších výletů ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirku moc děkuji a užij si pobytu v našem kraji.

      Vymazat
  18. Parádní výlet i když velmi náročný hlavně ten výstup, to bych nedala. Máš můj velký obdiv Jaruško a já jen smekám opravdu jsi skvělá dáma♥ Budu se zase těšit i když na PC chodím teď opravdu málo jelikož j hodně práce na zahradě, já tedy s moji diagnosou moc nepomůžu, alespoň kolem kytiček to ještě zvládám hihi. Měj prima celý nový týden a děkuji moc♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.