POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

29 srpna, 2022

Lodí do Drážďan - 2. část

 

Hřensko - Kurort Rathen

V Hřensku loď zastavila, pár lidí vystoupilo a pár nastoupilo a po chvíli  jsme pokračovali na další cestu směr Bad Schandau...V údolí se ještě místy válela mlha, ale sluníčko se snažilo...Opustili jsme Hřensko a mlha se začala pomalu rozpouštět.


Říčka Kamenice se tu vlévá do Labe. Je to poslední soutok na území České republiky.









Ve velkém hrázděném domě bydlela rodina, která měla sedm synů. Šesti synům stihl otec postavit vlastní hrázděný domek - to jsou ty malé domky vedle. Sedmý dům už otec dostavět nestihl a syn si dům už musel dostavět sám. 
Jen dům už není hrázděný, ale zděný. 
Přesto mají všechny domy štíty nasměrované k řece.
Vyhlídka u Bad Schandau vede  k Rysí oboře. 
Vnitřkem vyhlídky se jezdí nahoru výtahem.
Na okraji Bad Schandau, nedaleko od termálních  lázní Toscau, stojí 50 m vysoký osobní výtah, který usnadňuje výstup do osady Ostrau. ( Rysí vyhlídka)
 Je to velice zajímavá technická památka, která se stala atrakcí města.
Lázeňské město Bad Schandau







Železniční most směr Sebnitz. Už jsme přes něj také několikrát vlakem jeli.
Opustili jsme Bad Schandau a pokračovali pod pevnostní hrad







Königstein je jedna z největších skalních pevností v Evropě. Vím, že dost lidí průvodní slovo stejně nečte a tak kdo má zájem tak podrobnosti o historii pevnosti najdete zde. 
Hřmělo a začalo pršet. Naštěstí jsme seděli pod střechou, tak nám to tolik nevadilo.

Lillienstein. 
Skalní vyhlídka. Vede tam turistická trasa a nahoře je výletní restaurace.

Na druhé straně byla krásně modrá obloha.

Bouřka přešla a my jsme pokračovali dál k lázeňskému městečku Kurort Rathen.
To už bude zase v dalším pokračování.


35 komentářů:

  1. Lodí jsem jela jen párkrát, takový výlet by se mi určitě líbil. Krásné fotky, díky 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, my vlastně podruhé, ale poprvé takto dlouho. Děkuji Ti a přeji krásné dny.

      Vymazat
  2. Krásné fotky, pěkná příroda a skalní masivy. Vodu a skály mám ráda. Už se těším na pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Labský kaňon je skutečně nádherný Naštěstí tady nejsou vidět ty hrozné stopy po požáru. Ten byl o kus dál...Měj se moc hezky.

      Vymazat
  3. Ahojky, Járo, moc krásně jsem plula s vámi po Labi a ještě si to užiju i příště v pokračování. Ty synovské domky a výtah znám z busu ze zájezdu na hrady v okolí Budyšína, nebo z auta, když jsme občas jeli směr Pirna. Königstein patřil kdysi Českému království, nahoře je to zajímavé. Díky tobě a tvé reportáži jsem si připomněla náš dávný výlet s mužem a dcerou. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JIřinko, ono to vlastně všechno ještě patřilo k Rakousko-uhersku, tak že o tom také vím. Na Königstein už se chystáme delší dobu. Snad to také někdy vyjde...Děkuji Ti a měj se moc pěkně.

      Vymazat
  4. Jaruško, moc děkuji za další krásné fotky. Úplně jsem při čtení a prohlížení obrázků měla husí kůži. Celý nás výlet se mi krásně v paměti oživil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari moc děkuji. To mě těší, když fotky a psaní potěší. Už chystám další díly...Mám fotek opravdu hodně, protože to se nedalo korigovat. Jen jak bude čas... Měj se moc krásně.

      Vymazat
  5. Jaruško, ro jsou parádní fotky, měla jsi super zážitek ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni to tedy ano. ještě budou další pokračování. Bylo to úžasné.

      Vymazat
  6. Jaruško děkuji za komentíky v mé knize já tvořím a ty zas krásně fotíš.

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní29/8/22 21:19

    Lezarts

    Kus té cesty znám, ale po souši. Budu muset vyzkoušet i tu po vodě, je to zase jiný pohled☀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, je to úplně jiné. Jen cesta zpět proti proudu je pak docela dlouhá. my jsme seděli na dřevěných lavicích a ještě dnes máme otlaky na zadku. Netušili jsme, že v restauraci jsou polstrované...Naše chyba

      Vymazat
  8. Jaruško zdravím, děkuji za milé komentáře, nádherné fotky a virtuální projížďku s Tebou jsem si vychutnala ♥

    OdpovědětVymazat
  9. Jaruško, takovým výletům fandím, pořád tvrdím, že člověk by měl cestovat, poznávat, těšit se z toho, dokud může. Lodí jsem jela v Benátkách a pak po Seině v Paříži, jinak u nás po přehradách. Vždy je to zážitek a podle fotek přálo i počasí. Nemyslím, že průvodní slovo není důležité, já to čtu, protože tam tu oblast neznám. Těším se na další pokračování. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani moc děkuji. Myslím, že jsi jedna z mnoha. Už jsem se i v komentářích přesvědčila, že některé blogerky ani neví, co komentují a opisovat dlouhé texty nechci, když si to může každý na Wikipedii najít. Přidám odkaz a kdo má zájem, tak si to najde.

      Vymazat
  10. Járo, moc děkuji za další díl vaší cesty. Místa znám jen teoreticky, moc se mi líbí fotky i tvé informace. U pevnosti jsem jednou zastavili a když jsme viděli jak je veliká, nechali jsem prohlídku na jindy, až bude víc času. Ten výtah se mi moc líbí, o návštěvě lázní sním, když jedeme po dálnici a vidím na ně odbočku :o)
    Moc děkuji a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem byla jen v Rathenu na Bastei, a v Drážďanech kdysi na zájezdu. Ostatní místa jsem viděla z lodi poprvé. Děkuji Ti a měj se pěkně.

      Vymazat
  11. Tak jsem měla možnost prohlédnout si místa odkud jsme na Labe koukala shora pro změnu právě od Labe. Bad Schandau jsem navštívila dvakrát, jednou v říjnu a jednou o adventu. Poprvé jsem si městečko prošla a vyjela výtahem nahoru a navštivila rysy, podruhé jsem si byla zaplavat v Toscáně. To samé Königstein, byly to propojené výlety. Na Liliensteinu jsem byla taky, ale už nebylo tolik času si obejít ty vyhlídky. Přece jen nemám takovou kondičku abych nahoru vylétla takže než jsem se tam vyškrabala tak to zabralo skoro celý čas co byl určený na prohlídku. Jen jsem si stihla dát průzkumné pivo a zas jsem valila dolů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady za hranicemi to znám jen z některých míst, ale ještě to můžeme napravit...prostě nebylo kdy se tam dostat nebo na to nebyly peníze.

      Vymazat
  12. Krásné fotky,příroda a skalní masivy.Ráda jsem si oživila vzpomínky,byla jsem tam ,ale už je to dosti dávno,tak děkuji za hezkou procházku,přeji další hezké zážitky..

    OdpovědětVymazat
  13. denikkocovnemanzelky.blogspot.com30/8/22 17:24

    Dobrý den, Vaše nádherné fotky úplně lákají to krásné místo navštívit. Děkuji za skvělý tip, který si ukládám do paměti na seznam zajímavých míst. Přeji krásný den a spoustu nových zážitků. Jeanette

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář a doufám, že se tam dostanete. Děkuji moca přeji hezké dny.

      Vymazat
  14. Jaruško,děkuji za přiblížení mě neznámých míst. Určitě jste si výlet užili a díky krásným fotografií si vždy můžete výlet připomenout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti moc děkuji. Ano,. opravdu jsme si to užili. Jen cestou zpět, která trvá sedm hodin, už nás z těch dřevěných lavic bolely zadky...I tak to bylo úžasné. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  15. Jaruško, tuhle plavbu si s tebou užívám. Od Hřenska už to neznám. Hned bych plula také. Tvé fotky jsou úžasné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, bylo to i pro nás senzační. takovou dobu na lodi jsem byla poprvé a bylo to krásné s těmi bouřkami, které nás cestou provázely. Moc děkuji a přeji Ti prima dny.

      Vymazat
  16. Dálší krásné fotografie z výletu ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško moc děkuji a přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  17. Do Bad Schandau jsem kdysi došli na pěší túře (přesněji po přejetí Labe převozem) v Saském Švýcarsku a je to velmi pěkné městečko. Stojí za samostatnou návštěvu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.