POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

30 srpna, 2022

Lodí do Drážďan - 3. část

  Kurort Rathen  -  Pirna

 Pomalu jsme se vzdalovali od pevnosti Königstein a čekal nás krásný pohled na lázeňské městečko Kurort Rathen. Je to městečko klidu a relaxace a dozvěděli jsme se, že pokud tu má loď kotvit, tak musí vypínat motory, aby se nerušil klid zdejšího místa.  Před lety jsme tu byli ve skalách a je tu nádherný skalní most, rarita Saského Švýcarska.  Z lodi je vidět jen jeden jeho oblouk.

Lázeňské domy městečka Kurort Rathen. Břehy jsou propojeny přívozem.

Skalní hrad Altrathen nad městečkem Rathen byl postaven pravděpodobně v 
11. století. První zmínka však pochází z roku 1289. Roku  1469 byl hrad pobořen. 
Roku 1888 koupil průmyslník Eduard Seifert zbytky hradu a roku 1893 jej v novogotickém slohu znovu vystavěl. Z původního středověkého hradu zůstaly zachovány sklepy a části točitého schodiště. 
Nyní je budova využívána jako hotel a restaurace.

Mostní oblouk nahoře mezi skalami je části skalního mostu Bastei.









Míjeli jsme krásné městečko Wehlen






Pluli jsme do bouřky, slunečno se nám vzdalovalo..


Na hladině je ještě vidět, že začalo pršet..





Pirna a zámek Sonnenstein
Tady si na nás bouřka počkala.





Podrobnosti o zámku najdete zde




Oběd byl dobrý...
Pirnu jsme opouštěli v bouřce. Docela dost. pršelo.
Pokračování příště....

30 komentářů:

  1. Až na ten řízek se s tebou, Járo, hezky plulo, já bych to vyměnila za hrnek kávy a 1/4 bábovky, hihi. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, ten řízek a pivo byly manželovy...Kávu jsme si samozřejmě také dávali. V ceně plavby byl oběd ( řízek s bramborem a zeleninovou přílohou) a večeře (guláš s knedlíkem) a ochutnávka vín z vinic Lobkowitz z Roudnice nad Labem. Jinak jsme si kávu a pití kupovali. Obsluha byla výborná a ceny příznivé. Já zase nemusím tu bábovku. To raději ten řízek hihihi...Děkuji za komentář a měj se pěkně.

      Vymazat
  2. Jaruško paráda,taky bych někdy plula na lodi jsem ještě nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romanko, třeba se ti to splní. Stojí to za to i když města proti proudu zpět je zdlouhavá, ale jinak krásná v jiném světle. Měj se hezky a děkuji

      Vymazat
  3. Jaruško, díky za tu nádheru. A já bych si dala i ten řízek. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řízek byl moc dobrý. Na palubě byl zajištěný oběd i večeře, což bylo fajn. kávu i jiné nápoje jsme si měli možnost koupit. Obsluha byla výborná a výběr celkem také. Děkuji za komentář a měj se pěkně.

      Vymazat
  4. Krásnæ plavba Jaruško.Já jsem plula lodí do Benátek ale tato musí být super .Líbilo by se mi to.Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vlastně plula lodí po Seině v Paříži v roce 1993. Od té doby ještě na Máchově jezeře, ale toto bylo docela jiné. Jinak jsem dříve moc cestovat nemohla, ale nevadí. Teď to doháníme.

      Vymazat
  5. Jaruško, kochám se! Ty fotky jsou úžasné! V Pirně jsem byla, ale byl to jen takový nucený průjezd, snad se mi jednou poštěstí tahle místa trochu prozkoumat.
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko moc a moc děkuji. Přeji ti, aby Ti to vyšlo. Z vody to vypadá nádherně. Fotila jsem cestou tam i zpět. Měj se hezky

      Vymazat
  6. Bastei jsem také navštívila, je to opravdu nádherné místo, a v Pirně jsem byla o stejném adventním výletu co jsem zakončila v Bad Schandau v lázních. Zámek Sonnestein jsem si obcházela, jeho historie je velmi smutná. Je zajímavé vidět ta místa zas z jiného pohledu, protože třeba právě ten zámek takhle z města vůbec neuvidíš jak ho vidíš z vody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z vody to bylo moc pěkné. jinak jsem tam nebyla i když je to od nás kousek, ale my za hranice moc nejezdíme. Občas, když mě vyveze syn, ale manžela to neláká. Děkuji za komentář a měj se moc pěkně.

      Vymazat
  7. Anonymní31/8/22 10:45

    Hezké pokračování, už se těším na další díl!☀️

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní31/8/22 10:46

    Lezarts
    Anonym 10:45🤓

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Jaru,
    podívala jsem se na všechny články z krásného výletu lodí. Tato města jsou kousek od nás, do Pirny a okolních měst jsme jezdili nakupovat, hlavně dětské oblečení. To bylo radosti :) vypňovat celní prohlášení a trnout, zda nám botičky a pod.neseberou :) dnes jedeme občas, ale to už je jiná kapitola. Výlet to byl určitě moc pěkný. Máš krásné fotečky.
    Měj pěkné dny a opatruj se...♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aličko, my jsme také jezdili tady do sousední Seifhennersdorfu. Jednou jsem si vezla záclony do kuchyně a měla jsem je obalené kolem těla. Jinak jsme tam chodili pro Mettwurst a maso, také aviváže, prášky na praní, dětské bundy i botičky...a celní prohlášení také pamatuji. Nejbližší celnice byla v sousedním Varnsdorfu a tak jsme tam někdy jeli autobusem a do "Seifiku" šli pěšky. Většinou když šel někdo pěšky, tak ho celníci moc neprohlíželi, protože věděli, že toho zase tam moc nést nemohl. Ano, je jiná doba. Děkuji za komentář a měj se pěkně.

      Vymazat
  10. Jaruško, tak jsem se s Tebou krásně projela. Parádní obrázky a na závěr bych si i ten řízek dala ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  11. Další krásná část - ty skály jsou pískovcové? Najela jsem na zámek Sonnenstein, bohužel tam český text není, tak jsem trochu přelouskala polštinu. Když máme ty "cizí jazyky", tak ste obedovali vyprážané bravčové rebierko, hej? ☺ Pro nás z našeho regionu je tato oblast "pole neorané", ale vy to máte na dosah, tak cestujte. Také jsem byla párkrát na výletech v Německu a víckrát projížděla do Francie. A dokud můžete - cestujte, vidíte, jak je to krásné... ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My víme, že je to krásné. Cestujeme už několik let, Jen teď nás brzdí finance a nutnost šetřit na opravu bytu a teď ty energie...kdo ví co bude...

      Vymazat
  12. Jaruško, jedním slovem, nádhera

    OdpovědětVymazat
  13. Moc pěkné fotky Jaru určitě jste si to super užili ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, bylo to zase něco jiného. Děkuji Ti a přeji krásné dny.

      Vymazat
  14. Překrásnééééé, jsi šikulka, žasnu nad fotečkami ♥

    OdpovědětVymazat
  15. Právě v tom skalním městě Bastei a k pevnosti Königstein jsme také procházeli a viděli vše shora, ale lázeňské město a skalní hrad si nepamatuji. Nádhera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme zase byli v Kurort Rathenu a nahoře na skalním mostě Bastei. Bylo tam nádherně

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.