POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

02 března, 2023

Křížová cesta - Jiřetín pod Jedlovou.

 27. února 2023

Výlet č. 2 - pokračování

Dalším cílem našeho výletu byla zajímavá Křížová cesta na Křížové hoře u Jiřetína pod Jedlovou.

Křížová cesta. kterou tvoří 11 rokokových zastavení, byla vystavěna v místě, kde došlo k zázračnému uzdravení. Cesta vede téměř na vrchol Křížové hory, kde se nachází kaple Svatého Kříže a kaple Božího hrobu. V okolí se také nachází výjev z Getsemanské zahrady a sochy Ježíše a Panny Marie. Celý areál byl vysvěcen v roce 1764 a v roce 1969 prohlášena za kulturní památku. 


Sv. Petr
Sv. Jakub
Sv. Jan
Getsemanská zahrada
Modlící se Ježíš v Olivetské zahradě

















Kaple Svatého Kříže ( kaple Ukřižování)

Panna Marie se momentálně opravuje
Kaple Božího hrobu - XIV. zastavení







Užívaly jsme si výletu a také se docela nasmály.

Jedlová
Vlevo zřícenina hradu Tolštejn


Rozhledna na Jedlové
Tolštejn
Zvonička pod Tolštejnem 






Kostel Nejsvětější Trojice v Jiřetíně pod Jedlovou.

30 komentářů:

  1. Járo, to je taková nádhera! Úplně se mi tají dech. Mám díky tobě tuhle cestu uloženou, doufám, že ji jednou uvidím na vlastní oči. Ten sníh tu atmosféru ještě umocňuje...
    Moc děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko ta cesta je opravdu krásná. Byla jsem tam i v létě a to je zase o něčem jiném. Jen se musí koukat pod nohy, protože tam bývají v trávě schované zmije zvláště v dopoledních hodinách, kdy tam svítí sluníčko. Děkuji přeji ti krásný víkend,

      Vymazat
  2. Měli jste pěkné počasí a toho sněhu! Na Křížovou cestu jsme koukali z okna mé tety H. Podluží, ale nikdy jsem tam nebyla. Pěkná procházka a díky za ukázku. Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sníh se tady drží, ale teď během pár dní trochu odtálo. Přesto má další napadnout teď o víkendu. Já už se ale těším na jarní zeleň. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  3. Anonymní3/3/23 09:11

    Járo, tak to bych chtěla jednou jít. Již 2 x jsem udělala takovou křížovou cestu v Maďarsku, u města Keszeg. Byla nádherná a nikde nikdo, nahoře vinice a krásný rozhled. Vzpomínám nato pořád. Ten báječný pocit ...... Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ty křížové cesty tady v okolí ráda navštěvuji. Poslední dobou se jich docela dost opravilo. Děkuji a přeji Ti krásný víkend.

      Vymazat
  4. To je krásná křížová cesta. Parádní fotky!!!
    Pěkný den a klidný víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani moc děkuji a přeji Ti krásný víkend

      Vymazat
  5. Anonymní3/3/23 09:57

    Lezarts

    Krásná a dobře udržovaná křížová cesta. Stojí určitě za výšlap a pak nahoře ty výhledy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, tam je pak krásná cesta přes "Rozhled", dál na hrad Tolštejn nebo na horu Jedlová, kde je krásná kamenná rozhledna. děkuji a přeji Ti krásný den.

      Vymazat
  6. No tedy Járo, tak i mě se tají dech ta cesta musí být opravdu úúúúúúúúúúúúžasný zážitek, který bych chtěla zažít hlavně klid a atmosféra bílé krajiny to by bylo něco pro mne. Závidím ale v dobrém a velmi pěkně díky že alespoň touto cestou jsem se mohla projít. Mám radost že jste se i zasmály tak to má být. 😇🌹 🌺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, ona je to kamarádka tady ze sousedství a mám ji trochu jako dceru. Ona je moc fajn a domluvily jsme se, že si občas takto vyrazíme společně do přírody ve chvílích, kdy se manželovi nikam jít nechce. Děkuji za komentík a přeji Ti krásný víkend.

      Vymazat
    2. Jaruško tak to je moc dobře, že takovou kamarádku máš♥Dávej na sebe pozor😉a pozdravuj kamarádku;-)

      Vymazat
  7. Jaruško, tak tohle se vám s Hankou moc povedlo, já jsem tam naposledy byla sama a to jsem vystoupala jen asi do poloviny a protože jsme jeli po křížových cestách Šluknovska , tak jsem to vzdala a šla za manželem do auta.Ten sníh to dělá zajímavým a pohledy na Jedlovou i Tolštejn bych v létě přes stromy asi neviděla. Krásné!
    chybí mi ještě ta ve Vilémově a v Brtníkách
    třeba ji uvídím s tebou?
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko tam pár metrů za Božím hrobem končí les a jsou tam louky. Říká se tomu místu Rozhled a vede tam cesta na Jedlovou nebo kolem lesa dolů zpět do Jiřetína. O té cestě jsem neměla tušení, ale Hanka dělá průvodkyní Českým Švýcarskem a zná tady místa, o kterých nemáme ani tušení. Ona pracuje v IC Na Saule. Je to kousek mezi Chřibskou a Tokání, tak že určitě ten výlet nebyl náš poslední...Děkuji za komentář a přeji Ti hezký večer.

      Vymazat
    2. No, jo, my na jJedlovou a na Tolštejn zásadně chodíme od vlaku v Jedlové a nebo autem na ,,parkoviště,, pod Tolštejn, tak tohle jsem nemohla vidět.Ještě, že jsou takové skvělé blogy, kde se dovzdělám, hihi. Pa Jaruško a opatruj se. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Jiřinko tady se dá jet až pod křížovou cestu nahoru Jiřetínem. Před schody vpravo je parkoviště tak pro pět aut. jinak se tam dá jít z Jiřetína nahoru a pak obejít Křížovou horu, kde cesta není tam prudká a sejít tou křížovou cestou dolů. vůbec jsem netušila, že ta cesta tam je.

      Vymazat
  8. Jaruško, tak to je velká krása. Díky za fotky. Stavby a sochy jsou dokonalé.I ta rozhledna se mi líbí. Koukám co je u Vás ještě sněhu. Prima víkend ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni děkuji. Jste tady na severu, ale v posledních dnech sněhu dost ubylo. ale má zase napadnout. Přeji Ti hezký víkend.

      Vymazat
  9. Jaruško, nádherné fotky. 👍👍👍 V zimě jsem tam nikdy nebyla, znám toto místo na jaře, v létě a na podzim.
    Vzpomněla jsem si na svého šéfa, dvoumetrového chlapa.... Kdysi mívaly ČSAO rekreační objekt v Jiřetíně. On tam byl poprvé a neznal to. Zeptal se správce, kudy do vsi a odbočil na lyžích dříve. Na lyžích jel po schodech Kalvárií a nebyl schopný zastavit. Dle jeho slov stoupaly proti němu nahoru dvě babky, které jen tak tak stačily uskočit. Musel to být pro ně hrozný zážitek, potkat tam obrovitého šíleného lyžaře.
    Kdykoli jedu z Rumburka, dívám se na Kalvárii a na svého šéfa, který už nežije, si pokaždé vzpomenu.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to musel být tedy zážitek jet po těch schodech dolů...Kolem těch zastavení to určitě šlo, tam je louka, ale ty schody...Já jsem tam také byla před lety v létě a to už bych tam nešla. byly tam zmije, tak že jsme víc než na zastavení koukali pod nohy. Děkuji za komentář a přeji Ti krásný víkend.

      Vymazat
  10. Jaruško zdravím, díky za milá slovíčka. Fotečky zase kouzelné, sněhu ještě u Vás opravdu hodně, u nás už dávno zmizel ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško děkuji za komentář a přeji Ti krásné dny

      Vymazat
  11. Jaruško, to je nádhera. Díky za přiblížení prostřednictvím tvých krásných fotek. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  12. Teď jsem našel, že při pobytu v Českém Švýcarsku jsme sem také zavítali, ale bylo to v létě, fotografie v zářivě bílém sněhu mají neobyčejné kouzlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši, ono se tu najde spousta krásných míst. Děkuji za komentář a přeji krásné dny.

      Vymazat
  13. Dálší nádherná místa na tvých fotografiích Jaruško ♥ Jaruš mám doma psa jako má Lenky dcera , také fenku , jmenuje se Ela ♥ je jí už 7 let .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško moc děkuji a přeji Ti krásný den.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.