POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

12 září, 2023

Libochovice.

 Léto spěje ke svému konci a blíží se dny podzimní.  Proti dřívějším rokům jsme letos těch výletů podnikli podstatně méně. Ten poslední, do Libochovic, se opravdu vydařil i když cestování s Českými drahami je opravdu adrenalin, ale o tom tu psát nechci. Pojďme se tedy podívat k zámku. 

Předchůdcem zámku bývala gotická tvrz, kterou ve čtrnáctém století vlastnili Zajícové z Hazmburka. Od nich ji získali Lobkovicové, kteří na místě zchátralé tvrze postavili renesanční zámek. Jeho dochovaná podoba je až výsledkem razantní raně barokní přestavby iniciované Gundakarem z Ditrichštejna. Jeho potomkům zámek patřil do poloviny devatenáctého století. Tehdy jej sňatkem získali Herbersteinové, kterým zůstal do zestátnění v roce 1945. 

Více informací a podrobné historii zámku najdete zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Libochovice_(z%C3%A1mek) 

Tato zajímavě oděná dáma upoutala moji pozornost. 
Vyfotila jsem si ji s jejím laskavým svolením.










Jedno nahlédnutí do zámku ( Informační centrum)



Nádherná řeka Ohře...tady pod zámkem je slepé rameno, vlastní tok řeky je za poloostrůvkem.

Prudké odpolední slunce, modrá a místy bílá obloha...to není ideální na focení., zvláště když se jedná o tzv. "protisvětlo".












































6 km od Libochovic se vypíná nádherná zřícenina hradu Hazmburk a o kousek dál zřícenina hradu Košťálov. Foceno z vlaku.
Vím, fotek je hodně, ale na pár dní se odmlčím a pak věřím, že budu mít jistě mnoho nových fotografií ze zajímavých míst. Doufám, že mi zachováte přízeň. 
Přeji vám krásné poslední letní dny.

30 komentářů:

  1. Anonymní12/9/23 16:51

    Járo, v Libochovicích jsme se krátce zastavili v červnu, fotky jsem ještě nestihla zveřejnit. Děkuji za ty tvé, je tam krásně….
    Moc zdravím, Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko děkuji za komentář a přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  2. Járo, také jsme tam kdysi byli s manželem na výletě. Líbil se nám zámek i zahrada, přesto nemám na Libochovice dobrou vzpomínku. Dva dny nato odvezli manžela do nemocnice s infarktem. Naštěstí slabým a po menším zákroku byl zase v pořádku. Za to ale Libochovice vinu nenesou. Měj se hezky a díky za připomenutí těch hezkých chvilek, pá 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to je škoda, že máš takovou vzpomínku i když si myslím, že by se to stalo i kdybyste seděli doma. Někdy to tak bývá. Hlavně, že už je manžel v pořádku. Přeji vám oběma hodně zdraví.

      Vymazat
  3. Anonymní12/9/23 18:51

    Tak tahle místa znám. Na Hazmburk jsem už taky vylezla.
    Přeji příjemné dny ( dovolenou) a těším se na další fotonálož.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi na Hazmburku jsme také byli v září 2016. Fotografie mám na úložišti Zonerama. Je tam krásně a také bylo teplo jako je teď. Děkuji za komentář a přeji krásný den.

      Vymazat
  4. Ten park je nádherný, krásné procházky a povedený výlet. Zdraví Večernice

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní12/9/23 20:35

    Lezarts
    Často jsem o zámku slyšela, teď díky tobě mám i malou představu, jak vypadá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, je tam krásné. Já mám ráda řeku Ohři. Je krásná a klidná. Šli jsme před lety z Bohušovic nad Ohří přes Terezín až do Litoměřic pěšky a byla to nádhera. Dnes už by to manžel nezvládl. Děkuji a přeji ti krásný den.

      Vymazat
  6. Nádherní podívaná, krásném stavby, krásně upravená zeleň. Ta dáma byla jak když k tomu zámku patří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, je tam krásně. Jen na ten pohled přes vodu se musí do takového zarostlého poloostrůvku. Je tam jedni místo, odkud je vidět zámek i ten mostní pilíř. Moc se nám tam líbilo. Měj hezké dny

      Vymazat
  7. Moc krásné místo a díky za fotografie. Připomněly mi dobu studentských let, kdy jsme Libochovice navštívili v rámci exkurze a jsem ráda, že jsem tam tehdy byla, protože to je hodně daleko. Ovšem nám - studentům byl zámek připomínán hlavně v souvislosti s Janem Evangelistou Purkyně, který se tam ve správcovském bytě na panství rodu Dietrichsteinů roku 1787 narodil rodičům Josefovi a Rosalii Purkyňovým. Přesné datum není známo, uvádí se 17. nebo 18. prosince. Tak jsem si díky vaší návštěvě zámku připomněla něco, co tam nezmiňuješ, ale mám takovou spojitost: Libochovice a Purkyně. 😎
    Těším se na další příspěvky podobného zaměření. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, Já nechci opisovat dalekosáhlé články, protože si to každý, může najít na internetu, podle odkazu, který jsem přidala a navíc vím, že ty dlouhé texty stejně skoro nikdo nečte. Navíc moje bolavé ruce už dlouhé psaní nezvládají tak, jako tomu bylo dřív. Děkuji moc za komentář a přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  8. Jaruško, vrátila jsi mne svými skvělými fotkami na místa, kam rádi jezdíváme, jak k zámku a do jeho zahrad, tak na Házmburk, Košťálov a okolí.Jen to máme trochu snazší, autem a nepoleháme se na vlak.Pod Házmburkem jsem jednou kupovala senzační jablka a vzala jsem jich tehdy dvě přepravky a byly!
    Járo, užij si následující dny na 100 proc.
    Jiřina z N.
    Jo, a už ti někdo řekl, že ti to na zámku sluší?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko děkuji za kompliment. Slušelo to hlavně té paní...co já stará bábrle jsem se s tím zámkem ztotožnila ...jen fasádu zámku lze opravit, tu moji už ne.🤔🤣🤣🤣Děkuji ti a přeji krásný večer. Užij si zájezdu s Janou. Počasí ma být ještě hezké. 🌹🌹🌹

      Vymazat
  9. To musel být moc pěkný výlet. Já tam nikdy nebyla, takže moc ráda jsem si fotky prohlédla.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Hani. My jsme tam byli jednou, když bylo po chvíli, ale teď je to už vše jak má být...

      Vymazat
  10. Jaruško zdravím , děkuji za milá slovíčka. Fotky nádherné, zámek i zahrady paráda ♥

    OdpovědětVymazat
  11. Nádherné fotky, výlet i popis Jaruško. Pro mě jsou ta místa daleko a tak jsem ráda, že jsem se mohla podívat alespoň u Tebe ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, pro nás už je také kromě našeho okolí, všechno daleko. To už je vždy na ubytování. Děkuji a přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  12. Jaruško, tak tohle je skvost. Nádherný zámek a ještě hezčí park a okolí. Tak tam bych se chtěla někdy podívat osobně. Škoda, že vzdálenost nedovolí sbalit saky paky a vyrazit. Moc krásné fotky.jsi pořídila. Můžu, když je v terénu jakákoli voda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, zámek je nádherný i uvnitř. Fotky mám na úložišti Zonerama. Letos jsem na prohlídku nešla, protože bychom nestihli vlak zpět domů. Od nás je teď cestování veřejnou dopravou stále obtížnější. Měj se moc hezky a děkuji za komentář.

      Vymazat
  13. Jaruš děkuji za to,že jsem se s Tebou mohla projít krásným libochovickým zámkem a parkem..Nikdy jsem tam nebyla,tak jsem ráda,že jsem nakoukla s Tebou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi moc děkuji a přeji Ti krásné dny ve zdraví.

      Vymazat
  14. Ahoj Jaruško,parádní fotky tam jsem nikdy nebyla ale díky tvým fotkám vím aspo'n něco a viděla fotografický výletík....

    OdpovědětVymazat
  15. Moc hezká reportáž, krásné fotky.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.