POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

28 září, 2023

Zámek Kratochvíle

Ubytování jsme měli v Oboře na okraji Netolic a tak jedna z prvních sobotních  prohlídek byl zámek Kratochvíle. Více informací o zámku najdete na mém druhém blogu. 

Vstupní brána k zámku. Šli jsme sem hned po ránu a obloha ještě byla zatažená stoupajícím mlhavým oparem.








Jsme zvyklí na to, že kolem zámků většinou bývají keře a stromy, které tu nemají svůj původ. Tady je nádherný jabloňový sad a na stromech krásná červená jablíčka.









Nechybí tu ani nádherná bylinková zahrádka se záhonky upravenými do ornamentů.



Artyčok
Jsme nadšeni i okouzleni krásou zámku i zahrady kolem.

Na první pohled máte pocit, že je tam věž a výklenek, sloupy a vnitřní terasa. Je to však krásná a důmyslně provedená fasádní výzdoba a vytváří tak na první pohled tento dojem. Je to vlastně prostorové provedení.


















Obloha se začala projasňovat a tak jsme si zašli do zdejší cukrárny na dobrou kávu 
a po ní jsme si zámek ještě nafotili se sluníčkem


Cukrárna má také  podobnou výzdobu jako okolí zámku.



Tak to bylo ještě pár snímků když svítilo sluníčko.

Při prohlídce zámku je zákaz fotografování a natáčení.  Průvodce při vstupu  požaduje  i vypnutí mobilních telefonů. Důvodem je,  že na zámku jsou umístěny expozice ze soukromých sbírek a majitelé sbírek si nepřejí, aby se tam fotilo.

20 komentářů:

  1. Jaruško, v této krásné zahradě jsme byli vícekrát, ale na prohlíádce zámku jsem dosud nebyla.Nejvíc se nám líbila ta část bylinková a pohledy na zámek přes vodu. Měli jste to tam jen pro sebe, nevidím davy. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, tam jsme byli hned po otevření a ti, co přijeli zájezdovým autobusem, tak šli po chvíli na prohlídku, ale fotky s dalšími návštěvníky mám, jen jsem je na blog nedala a tak to vypadá, že jsme tam byli sami...většinou jsem čekala, až budou mimo úhel focení nebo jsem někde udělala raději výřez, aby to bylo bez lidí. Tam byl ještě klid. Horší to bylo u zámku Blatná. Díky a přeji ti krásný večer.

      Vymazat
  2. Tady se mi moc líbilo. Jenže jsme tu byli se zájezdem a šli jsme na prohlídku. Tudíž už bylo méně času na zahradu. Takže jsme ji celou neobešli. Proto děkuji ta tvoje krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, my jsme také nebyli na prohlídce, protože na prohlídku tam byly dvě skupiny ze zájezdu a museli bychom čekat. Tak jsem to vzdala, protože jsme měli v plánu ještě zámek Blatná. Stejně tam není původní vybavení, ale exponáty ze soukromých sbírek. Měj se hezky.

      Vymazat
  3. Jaruško, zámek Kratochvíle bohužel je od nás daleko. Jsem ráda za fotografie,upravené okolí se cení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, od nás je to také daleko, ale byli jsme tam ubytovaní na okraji Netolic a zámek je v místě. Přeji ti krásný víkend.

      Vymazat
  4. Járo, díky za krásné fotky ze zámku, na kterém jsem ještě nebyla. Ale nalákala jsi mne - zahrada vypadá nádherně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, ta zahrada a zámek sám jsou úchvatné. Zámek je poměrně malý, je to v podstatě taková dvojitá vila. Jen na prohlídku jsme nakonec nešli, protože tam byly dva zájezdy a dovnitř chodili po patnácti lidech a to bychom se načekali... a tak jsme jeli dál, na zámek Blatná. Hezký víkend Ti přeji.

      Vymazat
  5. Jaru, i sem jsem loni zavítali, a i když jsem tu byla opakovaně, ta zahrada mě vždycky naprosto okouzlí. Je to působivé místo. A loni jsem se dočetli, že jablka se mohou trhat a ochutnávat :o)
    Děkuji za tvé krásné fotky a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko obdivovali jsme ty jabloně i jablka, ale netroufli jsme si sebrat ani ta popadaná i když byla k nakousnutí. Děkuji Ti a přeji Ti krásný víkend.

      Vymazat
  6. Na zámku jsme kdysi dávno byli, líbilo se nám tam. Zahrada je pěkně udržovaná. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář a přeji Ti krásný víkend.

      Vymazat
  7. Anonymní29/9/23 10:30

    Lezarts
    Hezká kratochvíle s fotografiemi a reportáží z Kratochvíle😉!

    OdpovědětVymazat
  8. Parádní fotečky Jaruško. Měla jsi pěknou dovolenou. Zaujal mi ten Artyčok na první pohled mi to přišlo jako bodlák. Ona je to potravina. Dobrou ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni moc děkuji. Moc se mi tam líbilo, hlavně ty jabloně a samozřejmě zámek a zdobené freskami i okolní zdi. Je tam opravdu krásně. krásný víkend Leni.

      Vymazat
  9. Zámek a zahrada nádherná, prohlížení fotek jsem si užila ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško je tam krásně. Děkuji za komentář a přeji ti krásné dny.

      Vymazat
  10. Sem jsme jezdili často když byla vnoučata a děti malé, byla zde expozice loutek s ukázkou . Naposledy jsem tam byla v roce 2011 a byla jsem velmi zklamaná, bylo to vybrakované a ty nejhezčí věci byli pryč , byla tam tak polovina věcí než dříve♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško my jsme ani dovnitř na prohlídku nešli, protože tam přijely dva autobusy cizinců a všichni šli postupně na prohlídku, tak že stejně bychom museli čekat. Navíc se uvnitř ani nesmí fotit, protože jsou tam vystavené expozice ze soukromých sbírek a je tam přísný zákaz focení a dokonce musí být i vypnutý telefon, aby lidé tajně nefotili. Tak jsme to nakonec vzdali.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.