POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

14 listopadu, 2023

Putování na Hvozd.

Část první - obec Krompach...

 Hvozd je jeden ze sedmi nejvyšších vrcholů Lužických hor s výškou 749 m. Nedělní ráno sice bylo trochu zatažené, ale i tak jsme se synem vyrazili autem na výlet. Jeli jsme do obce Krompach, kde jsme zaparkovali na návsi a vydali na pěší túru. 

V této první části bych chtěla ukázat krásu tohoto místa a  některé chaloupky, které jsou jako z pohádky.Náves, kde je tvrz, kostel Čtrnácti svatých pomocníků a zámek, který je využíván jako dětský domov. 

Tvrz Krompach byla vybudována v  16. století a od roku 1885 byla využívána jako hostinec. V roce 2012 , zřejmě úmyslný, pořár změnil tvrz v ruiny.  Nyní zde probíhají rozsáhlé opravy. Tvrz už má novou střechu, okna a pracuje se uvnitř. Cestou jsme míjeli hasičskou zbrojnici a retenční nádrž vedle ní. Naproti je zámek - dětský domov. Budovu zámku jsem nenafotila, protože jsem si myslela, že se jedná o bytový dům. On to vlastně dům je, jen dětský...Jsou tu krásné chaloupky s břidlicovými štíty, které jsou typické pro  oblast Lužických hor a celého Šluknovského výběžku.Místní vodárna

Vtipný nápis na jedné z chalup.






To byly chaloupky v Krompachu. 
V dalším díle představím náš náročný výstup na horu Hvozd 749 m. Cestou z Krompachu na Hvozd  jsme se ještě zastavili u památných tisů.
Míjeli jsme zajímavý sloup se sochou Bolestného Krista, která pochází z roku 1745.
Na chvíli jsme odbočili z cesty, abychom se podívali na "tisíciletý tis".
Památný tis byl po léta považován za nejstarší strom v České republice a jeho věk byl odhadován na více než 1000 let. Podle novodobých odhadů je strom ale mladší.
Stáří stromu se dnes udává na něco přes 400 let, Tis v obci Krompach patří mezi  tisy s největším obvodem v České republice. V roce 2022 byl jeho obvod 465 cm.

Nejvíce tisů v Lužických horách roste v okolí Horního a Dolního Sedla. Nejstarší strom s odhadovaným věkem 425-450 let se nachází zde v Krompachu č. 3. Byl vyhlášen jako památný strom již v roce 1954. V roce 2016 měl ve výšce 1,3 m nad zemí odvod 471 cm a byl vysoký 9,3 m. Dva mladší jedinci (č. 1 a č. 2 ) byli vyhlášeni jako památné stromy v roce 1989. Jejich stáří je odhadováno na 300 a 200 let. I přes vysoký věk stále přirůstají, jak dokazují opakovaná měření, která  zde probíhají.
Všechny části stromů obsahují jed. Jedinou výjimkou je červený míšek obalující prudce jedovaté semeno. V minulosti poměrně hojný druh z lesních porostů téměř vymizel. Kromě intenzivní těžby na výrobu luků z jeho pevného a pružného dřeva ve středověku a cíleného vyřezávání z důvodu ochrany hospodářských zvířat před otravou, k tomu přispělo i intenzivní lesní hospodaření. Dnes se proto s tisem setkáme převážně v parcích a zahradách. Tis červený patří mezi naše nejdéle chráněné rostlinné druhy.
V současné době se na několika místech v ČR uskutečňuje snaha navrátit tis do lesních porostů. Od roku 1999 je tomu tak i v Lužických horách. Probíhá zde ochrana dochovaných jedinců a podpora jejich přirozeného rozmnožování. Do lesů byly navíc vysazeny stovky sazenic  získaných ze semen dospělých exemplářů také ze všech tří památných stromů z Krompachu. Příkladem snahy o zachování tohoto ohroženého druhu do budoucna je i ponechání několika mladých tisů v této lokalitě, které zde samovolně vyklíčily a jednou krompašské tisy nahradí.
Teď už nás čekala cesta na Hvozd...
...ale o tom až příště...


32 komentářů:

  1. Máš pravdu, chaloupky jsou jako z pohádky. Nádhera. Těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Večernice moc děkuji. Přeji ti krásné a pohodové dny.

      Vymazat
  2. Járo, chaloupky jsou fakt nádherné, přímo pastva pro oko. Díky za fotky, pá 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krompach je opravdu krásná obec, ale hodně dlouhá. Chtělo by jet na okraj a celou obec projít pěšky. My jsme ale měli cíl na Hvozdu. Moc děkuji za komentář a přeji ti krásné dny.

      Vymazat
  3. Ahoj Jarunko, děkuji za návštěvu na mém blogu a za psaníčko.Ty máš zas krásné foto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni moc děkuji a přeji Ti příjemné dny.

      Vymazat
  4. Jaruško, moc pěkné fotky jsi pořídila. Donutila jsi mne najít staré fotky - když jsme šli na Hvozd před lety. Ten tis si pamatuji. A taky to, že se zrovna množily žáby, tak to muselo být časně zjara.Těším se na pokračování. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, je to ostuda, ale já jsem byla na Hvozdu poprvé. Nebyl nikdo, kdo by tam se mnou šel až teď syn Pavel.Ač byl výstup náročný, tak jsme si to užili.

      Vymazat
  5. Hvozd samozřejmě neznám, ale trasu jsi hezky nafotila. Ocením, když si někdo "na vrata" dá cedulku s Cimrmanem, no proč ne, když mu tam pořád chodí turisté. Zaujal mě tis a informace k tomu. Na náročnou trasu na Hvozd si už masírujeme nohy. 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani moc děkuji. Ta cedule není na vratech, ale na chalupě. Přeji ti hezké dny.

      Vymazat
  6. Jaruško, ty chaloupky jsou opravdu kouzelné. Cedule mne rozesmála a zasmát se po ránu je skvělé. Povídání o tisu je zajímavé. Kdysi jako mladá studentka jsem byla ve spolku zvaném Tis, který se přírodou zabýval. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško moc děkuji za milý komentář. Tis má silný kmen, ale už je svázaný obručemi, aby se nerozpadl. Já mám památné stromy ráda a tak jsme se na ně šli podívat. Přeji ti moc hezké dny.

      Vymazat
  7. Jaru, opět si nás provedla moc krásnými místy. Děkuji za kouzelné fotky i poučení!
    Ráda jsem si vše pročetla.
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já na to psaní už moc nejsem, protože mě bohužel už neposlouchají moje revmatické prsty a tak píši jen to nejnutnější. Děkuji za milý komentář a přeji Ti krásné podzimní dny.

      Vymazat
  8. Jedna chaloupa hezčí nežli druhá. Pěknými místy jsi nás svými fotkami provedla. I čtení je zajímavé. Těším se na pokračování.
    Pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani moc děkuji a přeji Ti krásné podzimní dny.

      Vymazat
  9. Lezarts
    To je jako procházka kulisami nějaké pohádky!
    Miluji tuto architekturu, měla jsem i to štěstí a v podobné chaloupce jsem i bydlela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, tady v našem výběžku je těch chalup hodně, hlavně těch s břidlicovými štíty. Břidlice nejsou malované, jak si mnozí myslí, ale jsou to břidlice z různých lomů zbarvené podle toho, jaký prvek v zemi převládá. Děkuji za komentář a přeji Ti krásné podzimní dny.

      Vymazat
  10. Tak to je krása, parádní chaloupky :) Zdravím a přeji krásné dny, Járo :)

    OdpovědětVymazat
  11. Jarunko zdravím no chaloupky jsou nádherné a nádherné fotečky jako vždy hezké dny podzimu přeji opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško, já obdivují, jak jsou mnohé udržované. Děkuji za komentář a přeji ti krásný den.

      Vymazat
  12. Krásné chaloupky,jako z pohádky,moc se mi líbí i povídání.Přeji ještě hodně tak hezkých výletů..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi moc děkuji za komentář a přeji ti krásný večer.

      Vymazat
  13. Odpovědi
    1. Ano, jsou opravdu krásně udržované.

      Vymazat
    2. Ahojky Jaruško, nádherné fotky. Chaloupky nemají chybu.

      Vymazat
  14. Jaruško nááádhera, fotečky, chaloupky a díky za Tvé povídání. Prohlížení fotek si užívám ♥

    OdpovědětVymazat
  15. Nádherné chaloupky Jaruško a pěkná slovíčka jako doprovod k obrázkům ♥ Děkuji ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško děkuji za milý komentář. Měj se pěkně.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.