POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

29 února, 2024

Kyjovské údolí, část druhá.

 Z Bělidel jsme se vydali  na cestu do lesa ke kapli Svaté Anny. 
Tento článek však ukáže, v jaké stavu jsou lesy, které byly krásné a bohaté
 a byly pýchou tohoto kraje
Nyní jsou ty  mýtiny, poničené cesty nejen ty turistické, 
znečištěná voda ropnými látkami, které unikají z těžební techniky.
Snad bude v silách přírody, aby se snad i za pomoci lidí vzpamatovala 
a les se zase obnovil a zkrásněl.
 Jen moje generace už se toho nového lesa bohužel, nedočká...

není to je kůrovec, tady odumírají i statné listnáče a modříny.

Hmyzí domečky

Ptačí budka na suché jedli.





Voda, která odtéká po zničené cestě je silně znečištěná ropnými látkami, 
naftou, olejem...
Otevřely se sice docela zajímavé  výhledy...ale...
Z cesty zbyly skoro metr hluboké rygoly,  mezi kterými  musíme nějak projít.
Tato louže je na
víc plná ropných látek z těžebních strojů.











Tam na stráni jsou drobné mladé bučiny, což je pozitivní.

Jedle tu stojí jako královna. To  aby se tu brzy objevily nové mladé jedličky...
Všude jsou šrámy po použité těžební technice. Snad se brzy zacelí.
Stráň plná mladých buků.
Konečně lepší cesta.




Vím, tato část je poměrně smutná, ale je to realita,
před kterou nesmíme zavírat oči. 
Příště už to bude veselejší. 

28 komentářů:

  1. Jaruško, nad těmito snímky těžko zůstat optimistou, ale snad to dobře dopadne a listnáče to samy zařídí, že se to po pár letech zlepší. Za posledních 30 let je takový úbytek lesů, až zírám.
    Nejen Vysočina, nejen Českosaské Švýcarsko, ale všude příroda dostala na frak. Pak se nedivím, že do vsi po dešti přiteče bahno. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko máš pravdu. Když vidím že "Děti Země a Zelené " protestující kvůlli kdejaké blbině a jsou schopní zastavit na roky důležité stavby kvůli nějakému pavoukovi nebo broukovi či žábě, tak by se měli zaměřit spíše na ekologickou těžbu v lesích, kde po těžkých strojích zůstává plno kontaminované vody naftou, oleji a to vše stéká dolů lidem do studní, potoků a řek a to jim nevadí? Jen že raději budou řvát někde ve městě, ale jít se podívat, jak vypadají lesy po takové těžbě...to už chce nohy a dost pohybu a cestu téměř nepřístupným terénem...Měj se moc pěkně a děkuji za komentář.

      Vymazat
  2. Jaruško, krásné fotky, ale mnohdy smutný pohled. Lesy všeobecně "dostaly hodně na frak", tady je to hodně vidět.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko máš pravdu. Tady ČEské Švýcarsko i Lužické hory. Je to smutný pohled. Stačí jet vlakem a vidíš kolik stromů zmizelo jen kolem tratí...Přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  3. Anonymní29/2/24 16:56

    Zajímavé záběry, ale je z nich smutno.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi tady byly tak krásné lesy, ale myslím, že vše je způsobeno špatným lesním hospodářstvím. Dříve chodil polesný a věděl o každé soušce. Dnes projede autem a ani pořádně neví, co mu kde roste....Měj se pěkně.

      Vymazat
  4. Jaruš, fotky jsou krásné, ale jak píšeš smutné je, že se do lesa vjíždí takovou těžkou technikou. I u nás jsou lesní cesty totálně rozryté. Výhledy v krajině sice vznikly, ale než se vše uklidí a opět les vysadí, bude to dlouho trvat. Ukazovala jsem fotky manželovi a také říkal, že dneska jít do přírody je akorát se naštvat. Na Novojičínsku jsem viděla stahovat klády pomocí koní. Je to k lesu šetrnější, ale zase pořádná dřina jak pro člověka tak pro koně. Tou těžkou technikou nejen v lese, ale i na poli se akorát udusává zem a těmi koryty voda jen odteče. v lese se pak špatně udrží. Technika nás stejně jednou zahubí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško máš pravdu. Děkuji za komentář a přeji ti krásné dny.

      Vymazat
  5. Járo, i u nás jsou lesy vykácené, kůrovec si tam pořádně zařádil. Občas ani nepoznám, kde vlastně jsem. Bohužel tak to je u nás na mnoha místech. Je to hodně smutné pokoukání, snad jednou ... 🙋‍♀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady co nezničil kůrovec, zničil požár...😢 Děkuji za komentář. Hezké dny přeji.

      Vymazat
  6. Ahojky Jaruško, to by člověk plakal nad tou poničenou krajinou. Než les vyroste to už tu opravdu nebudem. Někteří se bohužel chovají barbařsky a ta technika tomu nepřidá. Hezký večer ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pamatuji krásné, husté lesy, bezpečné, krásné cesty. Dnes se tu prohání vlci a lesy, škoda slov. Děkuji za komentář a přeji Ti krásný den.

      Vymazat
  7. Jaruško, je to jak píšeš - z bohatého kraje udělal režim vyloučenou lokalitu a nechal jí plundovat každého, koho to jen napadlo. Stále věřím, že bude líp, ale ty přetržené vazby a majetkové nespravedlnosti se napravují velmi těžko.
    Děkuji za tvé fotky a přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko děkuji za komentář. Máš pravdu tady se jen bralo a jinde bohatlo. Teď je to stejné. Dřevo se těží, ale kraj z toho nic nemá. Jen zničené cesty a vytěžené kmeny se prodávaji a odvážejí do Německa. Vidím to na nádraží, kolik vlaku jede směr Německo. O všem se rozhoduje v Praze od stolu, proto to takto vypadá. Ani zdejší lesníci s tím nic dělat nemůžou. Měj se moc pěkně a budeme se společně těšit na krásné jarní dny.

      Vymazat
  8. U nás také těžili a zanechali tam spoušť. Lidé si stěžovali a nyní přišel dopis od obce, že těžební společnost bude uklízet hluboké koleje a tu spoušť, kterou nadělali. Tak uvidíme, jak se jim to podaří. Je dobré, že se u vás sází už nové stromky. Měj se fajn a zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, někde se to do pořádku dává, ale bude to trvat. Když čtu, že v Českém Švýcarsku se v Praze rozhodli, že se místo znovu zpřístupnění turistických cest, budou tyto cesty raději "označovat", tak mi to "hlava nebere". Měj se moc hezky.

      Vymazat
  9. Škoda přírody, ale fotky krásné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pamatuji lesy krásné a zdravé, ale to se o ně úplně jinak pečovalo.

      Vymazat
  10. Jaruško fotky nádherné, ale smutno na duši, bohužel taková spoušť je na mnoho místech ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško děkuji za komentář. Pamatuji ty lesy krásně., ale to se dříve v lesích trochu jinak hospodařilo než teď.

      Vymazat
  11. Jaru, je smutné jak někde dostává krajina při těžbě na frak. Taky narážíme při výletech na cesty necitlivě rozježděné těžkou technikou, naštěstí ne příliš často na znečištění ropnými látkami. Ale i jen pohled na holé na svahy, které pamatuji od dětství zalesněné, není moc veselý. Ale věřím přírodě, že se vzpamatuje...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo já si pamatuji, když se tu ještě stahovalo dřevo koňmi. Byla to náročná práce, ale nebyly zničené cesty ani krajina a těžilo se hlavně zdravé dřevo na stavby, protože jak se někde objevil kůrovec, tak šel strom hned dolů. Jediné období, kdy to tu bylo zlé, když se tu rozmnožila bekyně mniška, ale po jejím vyhubení se lesy hned obnovovaly, ale s lidskou pomocí. Příroda si sice poradí, ale pokud chceme hezký les, musí člověk také pomoci. Děkuji za komentář a přeji Ti hezké dny.

      Vymazat
  12. Jaruško moc krásné, ale bohužel zde mi ukápla slza hodně je to smutné taková škoda.😢😢Hezký den a měj se moc hezky♥Snad příště vložíš něco veselejšího :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko. Ono je i toto třeba zveřejňovat i když to působí depresivně, ale nemůžeme se na vše dívat přes růžové brýle. Je třeba vidět i to, co se pokazilo a bude třeba napravit. Děkuji za komentář a přeji ti krásné dny.

      Vymazat
  13. Jaruško krásné fotky je smutné jak nyní ten les vypadá ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je tady teď skoro všude. Škoda slov. Měj se moc pěkně.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.