POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

01 března, 2024

Kyjovské údolí, část třetí.

 Konečně jsme se dostali ze zničeného lesa na přijatelnou cestu
a došli jsme ke kapli Svaté Anny.
*****
Kaplička byla postavena jako hrázděná stavba kolem poloviny 19. století a později zakryta prkny. I když byla zasvěcena matce Panny Marie, říkali jí místní lidé " Kapelle beim Weißen Josef"  snad podle jejího zakladatele. Nákres kaple se objevuje teprve kolem roku 1901 na turistické mapě Brtníků a okolí. 
O kapli se starali obyvatelé vlčihorského domu č. p. 80. Dlouhá léta o ni pečoval pan Novák. Udělal novou střechu, provedl další opravy a díky jemu zůstala kaplička zachována. Před rekonstrukcí se ujal kaple pan Hájek z Kyjova. 
Zásadní rekonstrukci, která zabránila zániku kaple, zajistil v letech 2016 - 2017 Klub českých turistů z Krásné Lípy. Práce provedl pan Petr Zámiš z Děčína s řadou dobrovolníků. Pan Josef Papoušek z Chřibské položil novou střechu.










Odtud jsme pokračovaly směrem na Dlouhý důl, na parkoviště a domů.






Dole se staví nová chalupa, ale podle starých plánů.






Na kopci je kostel Panny Marie Sněžné



















Náš výlet do Kyjovského údolí tu končil.
 Stihly jsme to i časově za 1:45 minut , trasa byla 4,2 km dlouhá
 i když náročným terénem.



36 komentářů:

  1. Jaruško, to byla opravdu krásná procházka. Překvapilo mne vybavení kapličky. To obložení dřevem působí dosti neobvykle, spíše jako bouda lesníků a o to více pak vnitřek překvapí. Chaloupky v Kyjovském údolí jsou jako z pohádky. Ještě jsem neviděla stavby s těmi oblouky kolem oken. Krásná zvlněná Krajina Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško moc děkuji. To je už druhá kaplička, kterou jsme navštívili takto v lesích, která je běžně přístupná a krásně vybavená. Je to odevšad dost daleko, málokdo o ní ví a tak sem vandalové nechodí, což je dobře. Přeji ti krásné dny.

      Vymazat
  2. Jaruško, s tebou jsou to návraty do známých míst, ale v novém hávu a odlesněné. Je dobře, že se tam lidi vrací k trvalému bydlení a není to jen samá chalupa Pražáků.I když, bez nich by těch chalup asi ubylo.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko máš pravdu. Kyjov i Doubice jsou plné chalup k rekreaci. Třeba v Doubici mají chalupu Prachařovi, Nechal si ji tam postavit Karel Gott, ale bohužel si jí moc neužil, jezdila sem Květa Fialová i operní pěvec Karel Fiala a jezdí sem do Brtníků i Michal David a k němu občas Daniel Hůlka.Už jsem ho také ve městě několikrát potkala. Děkuji za komentář a přeji Ti krásný den.

      Vymazat
  3. Ahoj Jaruško tak to je nádherná příroda.

    OdpovědětVymazat
  4. Jaruško, opět krásné fotky. 👍👍👍 Pokochala jsem se pohledem na známá místa.
    Je báječné, že kaplička zůstala nejen díky dobrým lidem, KČT a i spoustě dobrovolníků zachována.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko moc děkuji za milý komentář. Teď se díky KČT Krásná Lípa opravuje po požáru rozhledna na Vlčí Hoře. Už se tam staví lešení. Velkou část zaplatí pojištovna a dost peněz se vybralo i v dobrovolné sbírce, kam jsme samozřejmě také přispěli, protože to místo máme rádi. Rozhůednu by chtěli otevřít snad v květnu...tak uvidíme. Nejdříve tam museli upravit cestu nahoru, aby tam vše opravu dostali. Tak se budeme těšit na otevření...Měj se moc hezky.

      Vymazat
  5. Moc pěkná kaplička, to bych asi nečekala, že bude tak hezky vypadat. Hezké místo, Jaruško :)

    Můj život ve slovech

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári moc děkuji za kometář. Je fakt, že to vypadá jako skrýš pro lesní dělníky, ale uvnitř je nádherná. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  6. Parádní fotečky Jaruško, chalupy se mi líbí, vodník vše hlídá. Super ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni moc děkuji a přeji Ti krásné dny ve zdraví.

      Vymazat
  7. Jaruško zdravím, překrásné fota, jaro už na nás dýchá, a stejně jako Lence se mi líbí chaloupky ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško moc děkuji a přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  8. Nice photographs of these Art collection, and from the wonderful forest and the town. I can see the calm and beauty of the área.

    OdpovědětVymazat
  9. Jaru, hezký výlet. Chalupy Lužických hor se mi moc líbí - je na ně radost koukat. Na té poslední fotce je bývalá továrna Perla, že? Když jsme tam někdy před pěti lety byli, tak tam byla kavárna, kde měli dobrý závin a byla tam hrozně milá obsluha. Zajímalo by mne, jestli tam pořád ještě je...
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, máš pravdu. Je to bývalá Perla a kavárna tam je a bylo i otevřeno. Jen já mám vždy jen dvě - max. tři hodiny, kdy můžu být mimo domov kvůli manželově nemoci a tak jsem pospíchala domů a Hanka měla na odpoledne domluvenou pracovní schůzku, tak také neměla víc času, tak že jsme do kavárny nešly.Přeji Ti moc hezké jarní dny.

      Vymazat
    2. Díky za odpověď. Jsem ráda, že se tam kavárna drží. Fandím lidem, kteří to dělají srdcem a tam jsem měla pocit, že je to ten případ.

      Vymazat
    3. Nemůžu to posoudit. My už jsme ani jedna neměly čas se tam zastavit. Já měla omezený čas kvůli manželovi a Hanka měla na odpoledne objednanou klientku, kterou učí španělštinu.

      Vymazat
  10. Ahoj Jaruško, dík za komentíky. Hezký výlet a paradní podívaná. Jaro už taky pomalu u nás začíná jak píše anuška, nebydlí daleko. Vodníka mi připomíná vodník co je zde u nás na rybnikách ve Střitěži.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romanko moc děkuji za komentář a přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  11. Kaple je opravdu netradiční, cestou jste potkávaly hodně křížků a vodník měl nacpanou fajfku a chaloupky a příroda jsou krásné. Měj se fajn. Zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Večernice, moc děkuji za milý komentář. Hodně křížků se tady opravuje a jsou i na místech, kde by je člověk ani nečekal. I tady v okolí jsou v lese a dokonce opravené. Ale také jsou místa, kde je vidět, že tam kříž byl, ale zbyla jen kamenná plocha a lípy nebo kaštany. Podstavce i kříže skončily buď v některé zahradě a kovy zřejmě ve sběrně.. Přeji Ti hezké dny.

      Vymazat
  12. Anonymní2/3/24 10:17

    Lezarts
    Báječně jsem si to sTebou užila. Teď opravdu přemýšlím, že se tam budu muset vydat a vše vidět na vlastní oči, je to taková krása!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko moc děkuji a přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  13. Prostě super výlet. Kaplička na první pohled taková jednoduchá, ale uvnitř je co okouknout.
    Hezkou sobotu !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani moc děkuji za komentář. Ano v kapličce je spousta krásných sošek, co tam lidé donesli, obrazy a vše tam zůstává čisté a zachovalé. Jsou tam lavice, i modlitební knížky a kniha návštěv. Přeji ti krásné a pohodové dny.

      Vymazat
  14. Jaruško, prošla jsem si všechny tři procházky Kyjovským údolím a moc se mě fotografie líbily. Jsem překvapena novou stavbou domu - část dřevěná, část zděná. Je dobré mít na výlet společníka. Posílám náruč zdraví pro všechny kolem Tebe ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti moc a moc děkuji za přání i komentář. Také mě ta stavba podle starých púlánů velice mile překvapila. Je to náročná práce a potřebují k tomu zdravé a pěkné dřevo. Asi je to dost drahá záležistí, protože sehnat na takové práce dobré řemelsníky musí být opravdu náročné zvláště v dnešní době, kdy vymizely učnovské obory. Přeji Ti moc pěkné dny ve zdraví.

      Vymazat
  15. Járo, nádherná procházka. To údolí si musím zapamatovat, kdybych se tam někdy ocitla. Ty chalupy jsou úžasné, kaplička zajímavá.
    Děkuji za osvětu a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko děkuji za komentář. Je tam krásně a až bude opravená přehrada, tak tam bude i super vodní plocha. Přeji Ti krásné jarní dny.

      Vymazat
  16. Další moc hezké fotečky. Járo ten vodník je boží líbí se mi moc♥ Děkuji za krásné komentíky a hlavně se oparuj.(◕‿◕) (❁´◡`❁)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko moc děkuji za komentář. Vodník se mi také líbil. Tam je tolik hezkých míst. Určitě se tam v létě ještě vypravím třeba autobusem. Jen ještě kdyby jel někdo se mnou. Přece jen na toulky krajinou, kde to důvěrně neznám, už je v mém věku dost riskantní.

      Vymazat
  17. Krásná vycházka a parádní fotky ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.