POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

28 května, 2024

Na Strážný vrch

Cílem mé procházky byl kopec na druhé straně města - Strážný vrch.
Více o jeho historii najdete zde: https://duchjara1.blogspot.com/p/strazny-vrch.html
Tady bývalo letní kino. Konaly se tu oslavy Rumburské vzpoury, různé koncerty i představení a po setmění v létě super kino. Zbyly jen kostry sedaček. Budova jeviště, kde bývalo i filmové plátno a zázemí pro účinkující  při koncertech, 
byla už před lety zbouraná. Ve vzpomínkách mi to však zůstalo.
Pravoslavný chrám Stětí sv. Jana Křtitele.
Plastika Ježíše v Getsemanské zahradě je poničená ještě víc, 
než byla před lety. Mrzí mě, že to není opravené, spíše víc zničené. 
Uražené hlavy, ruce...to není zrovna dobrá vizitka pro město, 
které má tuto Křížovou cestu ve své turistické nabídce.
Je tu čtrnáct zastavení křížové cesty, ale není možné se ke všem dostat.
Jednotlivá zastavení by už také potřebovala opravit. 



Někde jsou popadané stromy, kopřivy a jinde přístupu brání ohrada plná ovcí.






Jediné, co jsem si tu tedy užívala, byly výhledy na Lužické hory.

Téměř vlevo je vidět Ještěd, uprostřed výraznější je opravený Hrádek ve Varnsdorfu.

Pohled na severní stranu města, k Zámečku.

Bezručova a Nerudova ulice.
Moje procházka pomalu končila. Tak zase někdy příště.

40 komentářů:

  1. Krásný večer Jaruško, fotky úžasné jako vždy, nádherná procházka ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký večer Jaruško, krásnou procházku jsi měla. Docela i slušn počasí. U nás celý den pršelo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni u nás dnes také prší. Focené je to 12. května. Děkuji a přeji hezký den.

      Vymazat
  3. Jaruško, to je tak, když některé věci mají na starost nesprávní úředníci, asi. Památky a nepéče - to nejde dohromady. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, hlavně že tam plánují stavět rozhlednu. Nechápu na co, když se tam ten pravoslavný kněz tak roztahuje. Kolem kostelíku kůlny, kupy hnoje, ohradník, že se nedá projít celá křížová cesta, a ještě tam má uprostřed pod sochou, soukromé hroby. Kdo toto povolil, fakt nechápu. Dříve krásné místo, dnes hrůza. Jen ty výhledy mimo jsou hezké, ale už tam zase dlouho nepůjdu.

      Vymazat
  4. Moc ráda jsem se podívala, Járo! Péče o věci svěřené úředníkům moc nejde, a nejen u vás. Ale ty výhledy...
    Měj krásný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pamatuji cestu opravenou, louku volně přístupnou. Je sice fajn, že ovce louku spasou, ale k zastavením není možné jít, při tom by to mělo být místo k rozjímání, pro věřící k modlitbě. Škoda, že to teď není možné. Kde není ohradník, jsou kopřivy nebo zbytky spadlého stromu..

      Vymazat
  5. Anonymní29/5/24 06:23

    Zdařilá fotoreportáž. Podnikáš krásné výlety.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi děkuji. Je to okolí našeho města a to zanedbání a přístup k této památce, jedinečné a zvláštní křížové cestě, mě opravdu mrzí.

      Vymazat
  6. Jarunko zdravím a krásné fotečky jsi zase udělala a budu se těšit na další opatruj se..

    OdpovědětVymazat
  7. Ano, jsou místa, která člověk pamatuje trochu jinak, nežli je jejich současný stav. Když je to k horšímu je to smutné.
    Ale i tak jsi měla pěknou procházku s krásnými výhledy.
    Pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ony ty výhledy jsou tam krásně. Když tam bylo funkční letní kino, tak to bylo vše udržované. Moc děkuji za komentář a přeji hezké dny.

      Vymazat
  8. Vždycky obdivuji nádherné výhledy do kraje, protože těch se mi moc nedostává (chodím jen po rovinách), a ty tvoje jsou moc hezké!!! Křížová cesta se mi líbí, byť její okolí je trochu zanedbané, škoda - i to je obraz naší doby!! Přeji krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, výhledy jsou tu krásné, protože ze všech stran jsou kopce. Jen ta Křížová cesta mě mrzí. Je velice zajímavá a byla před mnoha lety opravená. Samotná zastavení by sice chtěla drobné opravy, ale víc mi vadilo, že jsem se k nim kvůli ohradníku pro ovce a popadaným kusům stromů, nemohla dostat. Místo na mě vůbec nepůsobí pozitivně jak by mělo, a dlouho tam zase nepůjdu.

      Vymazat
  9. Jaruško, to je škoda, že město nechá spoustu míst tak chátrat. U nás se naštěstí letní kino opravilo a opět se zde kulturně žije i v létě. Té křížové cesty je také škoda. A narazit na značené cestě na zákaz vstupu, protože je to soukromý pozemek je pro cestovatele také dost nebezpečné. Nás to potkalo poblíž Zlatého Chlumu u Jeseníku. Skalnatý terén. Neznámá krajina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško ono to asi nepatří městu, ale římskokatolické církvi. to, že se tam ten pravoslavný duchovní tak roztahuje asi nikdo neovlivní...Zákaz vstupu tam není, ale za elektrický ohradník asi nikdo nepoleze...

      Vymazat
    2. Aha, tak hlavně jim ještě valorizujme restituce !

      Vymazat
    3. Maruško, moje řeč. Opravuje se všechno, jen kolem Prahy a na Moravě, kde je více věřících, ale tady na to kašlou. Není tu snad ani stálý kastelán, a na mše dojíždí z farář až Litoměřic.

      Vymazat
  10. Okolí pravoslavného kostela je upravené pěkně, zřejmě to knězi stačí a okolí ho nezajímá, škoda. Výhledy jsou ale opravdu krásné, zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi děkuji. Ony tu louku sice ovce spasou, tak že je pěkná, ale k Zastavením křížové cesty je problém se dostat. Vlastně pokud tam přijde věřící, který se chce u jednotlivých zastavení pomodlit, tak se k nim nedostane aby poklekl a pomodlil se. Aspoň k některým ne, což je škoda, protože celá křížová cesta je zajímavě vytvořená. A plastika na kostelíku...škoda mluvit.

      Vymazat
  11. Jaruško, máme to stejné, také mám ráda výhledy na Beskydy. Pořídila jsi moc hezké fotografie. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti moc děkuji. Ano já také ty výhledy mám ráda.To si vždy užívám ať je to kdekoliv.

      Vymazat
  12. Zajímavé místo a škoda, že se ke křížové cestě nedá dojít. Jsem ráda, že v mém okolí některé věci opravují. Bohužel ubývá nám taky stromů a keřů, což nechápu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari ono se k ní dá dojít, ale ne před jednotlivá Zastavení. Jen před některá, ale spávně by se mělo dát ke všem. Jen že to kvůli ohradníku nejde...

      Vymazat
  13. Anonymní29/5/24 22:48

    Lezarts
    Škoda, že takové památky nejsou opravené. Trosky letního kina vypadají, jako nějaký artefakt ve volné přírodě. Ale zase to jsou hezké výhledy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko letního kina je škoda, ale město léta platilo provoz zdejší nemocnice, aby ji úplně nezavřeli a stálesplácí úvěry, které si provoz nemocnice vzalo. Tak že město na opravyu letního kina nemá peníze a teď co vyberou na daních, tak jim polovinu ještě stát sebere, aby naplnil státní rozpočet...

      Vymazat
  14. Jaruško, moc hezké fotky nejen výhledů. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Jaruško, překrásné fotky tu opět máš ji šikulka a děkuji ti za komentíky na mém blogu.

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Jaru, opět krásné snímky. Křížová cesta, co dodat? Snad jen doufat, že se stav nebude zhoršovat. Přeji pěkné dny (snad se počasí umoudří) opatruj se ...♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aličko děkuji. Ona až tak úplně zničená není, jen tak plastika na kostelíku., Ale opravit by potřebovala. O tom ale musí rozhodnout římskokatolická církev. hrozném stavu je i jejich kostel ve městě...

      Vymazat
  17. Jaro, hezký výlet. Škoda, že je to tam tak zanedbané. Zastavení křížové cesty se mi líbí, určitě by zasloužila opravu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo moc děkuji. Ano docela by prokoukla. O okolních obcích se jich hodně opravilo, tak snad dojde i na tuto.

      Vymazat
  18. Jaruš,krásný výlet s nádhernými výhledy.Jen škoda,že se památky neudržují,snad někdy budou finance i na ně.Přeji hezký víkend a pěkné další výlety.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi moc děkuji. Tady je to co se peněz týká, takový zapomenutý kraj...továrny zavřené, zrušené, pracovní místa nejsou platy snad nejhorší v republice...Mladí se stěhují pryč spíše ku Praze, kde mají docela jiné příjmy i několikrát vyšší než tady. Měj se pěkně.

      Vymazat
  19. Krásná příroda a fotky , které jse pořídila ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.