POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

03 září, 2024

Motýli ...?Jsou!!!

 Četla jsem příspěvky, kde se mnoha lidem zdálo, že nejsou žádní motýli.

 Motýli opravdu nebyli vidět, protože bylo sucho a kukly k vylíhnutí potřebují vlhko. Jakmile u nás zapršelo, objevilo se na loukách plno motýlů. Jen ne tam, kde zůstala stát stará tráva. Tam, kde jsou louky posekané, začala růst druhá tráva a louka znovu rozkvetla,  tam se také objevili motýli.  Nafotila jsem hodně záběrů a o některé se tedy podělím...

Fotografie byly pořízeny 22. července 2024. Od té doby už  nepršelo a protože nám sluníčko dopřává své přízně, tak už máme zase sucho...

Babočka admirál


Bělásek zelný


Babočka bílé C


Otakárek fenyklový





Babočka kopřivová

Babočka bodláková


Babočka paví oko



Modrásek štírovníkový

Okáč luční
Modrásek ligrusový
Perleťovec stříbropásek


Ohniváček černokřídlý


Žluťásek čičorečkový


Bělásek řepový

Tmavoskvrnáč vřesový (noční motýl)


38 komentářů:

  1. Jaruško, tomu říkám plejáda krásných motýlů. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, je teď těch motýlů hodně, ale nedá se všechno projít, protože podle druhu porostů se najdou různé druhy motýlů. Děkuji a přeji Ti krásný večer.

      Vymazat
  2. Jaruško, obdivuji tvoje fotky motýlů. Nádhera. Letos jsem viděla jen bělásky a párkrát babočku. Měj krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babičky paví oka a bělásci jsou vidět nejčastěji i když i těch bělásků ubývá, protože lidé už moc nepěstují kedlubny, zelí, květák...měj se hezky.

      Vymazat
  3. Járo, jako vždycky naprosto úžasné fotky!
    Je pravda, že v létě jsem na zahradě moc motýlů neviděla - zajímala je levandule a třapatky. Teď jich vidím víc na spadlých jablkách, většinou babočky.
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ono je to letos s ovocem docela bída a tak motýli mají jedinou potravu na lukách, většinou jetel a těžko hledají místa pro nakladení vajíček, aby housenky měly potravu a mohly se do zimy posilnit a zakuklit. Děkuji a přeji hezký večer.

      Vymazat
  4. Nádherné záběry a otakárka jsem už hodně dlouho neviděla. Ještě jsem si oživila jejich názvy. Moc pěkné fotky. Zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Večernice, moc děkuji. Já chodím hodně do luk a většinou už vím, které druhy motýlů tam najdu. Otakárek fenyklový mě na louce kde kvete hlavně jetel, také překvapil. Děkuji a přeji krásný večer.

      Vymazat
  5. Tak to jsou úžasné fotečky!! Ano, zelená tráva a kytičky na louce nějaké motýlky přilákají a tobě se podařilo ta barevná křídla hezky zachytit - super!! Přeji pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní4/9/24 10:55

    Lezarts
    Nikdy mě neomrzí pohled na krásná křídla motýlí!
    Hezké úlovky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, já je také vždy obdivuji. Jen na focení je potřeba trpělivost a větší objektiv, abych je nevyplašila. Detaily jsou focené většinou s velkým přiblížením a ještě výřez z velké fotografie.

      Vymazat
  7. Jaruško, je začátek školního roku, tak to napíšu jinak: Za fotky motýlů dostaneš 1*** do žákajdy. 😃 Byla jsem to já, kdo psal dříve, že motýly není vidět. A to jsme toho letos pojezdili dost. Teď v létě jsme viděli pár pavích ok u našeho domu, mluvím se sousedkou a ona říká - jé, sedí ti na rukávu! Ale to jsou ojedinělé výskyty, já se pak už ani nesnažím je fotit. Fotím jiné věci a na motýly jsi tady - TY! 😎 Stejně na tohle nemám foťák.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani moc děkuji. Já jsem motýly fotila i malým kompaktem Nikon Coolpix P7800, který měl 7x ZOOM (přiblížení) a celkem bez problémů. Dokonce byl na focení motýlů lepší než zrcadlovka, protože je rychlejší. Jen že kompakt jsem pak dala vnučce. Ale věř mi, že se mnoho záběrů už dá nafotit i mobilem... Přeji Ti krásný večer.

      Vymazat
  8. Jaru, máš můj obdiv za krásné motýlí fotky. My jsem teď v sobotu pár motýlů potkali na NS Stará Kouřim, ale zvěčnit se mi nepovedlo ani jednoho :(.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo moc děkuji. Ono záleží na tom, jaká je teplota, světlo, vlhkost. Já chodím fotit motýly většinou ráno a je lépe, pokud je polojasno, ne prudké sluníčko. To jsou pak moc aktivní. Ale zase potřebují, aby už byly květy otevřené. Přeji Ti krásný večer.

      Vymazat
  9. Motýly jsem u nás dlouho neviděla, ale teď vesele poletují a sedají na kytky. Není problém je vyfotit.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani moc děkuji za komentář. Máš pravdu, že se objevili najednou a nejvíc na lukách u lesa, kde se při prudkém slunci můžou schovat do stínu a drží se tam déle rosa. Přeji Ti krásný večer.

      Vymazat
  10. Jaruško to je velká krása ⚛ ღ ♥ díky za tu podívanou. Hezké dny ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní4/9/24 19:49

    Nádherná hříčka přírody.
    Krásně fotky.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, příroda je mocná kouzelnice. Děkuji a přeji Ti krásný večer.

      Vymazat
  12. Jaruš,píšeš,že příroda je mocná kouzelnice,ale podle mne jsi momentálně kouzelnice ty.Nafotit tolik motýlí krásy,klobouk dolů.Úžasné,obdivuji,přeji hezké pozdní léto..🌞

    OdpovědětVymazat
  13. Od jara se tady začali ukazovat motýlové až teď koncem srpna. Navíc je jich docela dost. Lítají sosat z nahnilých na kvašených spadaných jablek.... jen je pozoruju z bazénu kde tedy foťák nemám....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady jim zbývá je kvetoucí jetel, protože ovoce tu letos žádné není. Ani na stromech v lukách nejsou"špendlíky", na které jsem chodila loni a na jabloních také nic není. Jediné co zbylo, jsou na krajích lesa ostružiny a sem tam nějaké jeřabiny. Všechno tu na jaře pomrzlo.

      Vymazat
  14. Járo, neskutečně krásné fotky motýlů. U nás na zahradě vidím nejvíc babočky a občas běláska, jak píšeš, nejběžnější druhy motýlů. Je to příjemné pokoukání, díky za něj. Přeji příjemné a klidné dny, moc zdravím, pá 😀🌞

    OdpovědětVymazat
  15. Nádherné fotky Jaruško ♥ zkouším vyfotit motýla a nejde mi to vždy uletí ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na motýly se musí hlavně ráno, to jsou ještě líní. Někdy se dostanu až k nim...děkuji a přeji ti krásný nový týden.

      Vymazat
  16. Jaruško, to je nádhera. moc se mi líbí i ty čelní záběry. prostě motýlí portrét.

    OdpovědětVymazat
  17. Jaruško krásný večer, úžasná motýlí krása, díky Ti za ni ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško,já děkuji za milý komentář a přeji ti příjemný večer.

      Vymazat
  18. Nádherní motýli. Obdivuju lidí, kteří je umí fotit. Já mám většinou zkušenost s tím, že oni hýbou křidélky a jsou pak rozmazaní. Ale tobě se moc povedli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari moc děkuji. Já motýly fotím hlavně na sériové snímání a krátké časy. Pak to jde i mobilem, protože i tam funguje toto nastavení..Přeji ti krásné a pohodové dny.

      Vymazat
  19. Nádhera! U nás se objevili více až koncem srpna. Otakárka závidím! Když už ho potkám, nemám foťák, nebo jen mobil, což většinou nestačí. Bohužel babočku kopřivovou jsem u nás dlouho neviděl, a bývalo jich, o jilmové nemluvě. nejvíce je pavích ok a admirálů. Kdo nikdy nefotil motýly, asi úplně fotky nedocení. To běhání po louce bývá často nekonečné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Ano je to náročné a ne vždy se focení daří. Oni neposedí a tak používám velký objektiv 70-300 mm a pak udělám výřez pro detail a fotím většinou sériovým snímáním. Přeji krásné dny v pohodě a ve zdraví.

      Vymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.