POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

27 srpna, 2021

Město a hrad Loket, část 1.

 19. srpna 2021

Výlet č. 19

Dalším cílem našeho pobytu v Karlovarském kraji bylo městečko a hrad Loket. Právě kvůli tomuto místu, kam jsme se už delší dobu chystali, syn zařídil ubytování a rozhodl se strávit letošní část své dovolené s námi. Vydali jsme se sem vlakem, protože jsme počítali s celodenní prohlídkou městečka i hradu a navíc je to jen 11 km od Chodova.

Dobře jsme udělali, protože parkoviště byla všude plná a byl by problém tu někde zaparkovat. Zároveň jsme doufali, že bude lepší počasí než předešlý den v Karlových Varech, kdy nám každou chvíli pršelo.

Cestou od nádraží na nás vykukuje věž hradu.


Johann Wolfgang Goethe býval častým návštěvníkem tohoto místa.
Černá věž. Auta tu parkují, kde se dá.
 Jsme rádi, že jsme na cestu sem zvolili vlak.
Výhledy z Černé věže na hradby a k nádraží



Trochu nám to připomíná Český Krumlov
Chvílemi máme štěstí na liduprázdnou ulici.


"Dnes jsme byli v Lokti, který je nepopsatelně krásně položen
a lze jej po všech stránkách považovat za umělecké dílo v krajině."
1. 7. 1807 J. W. Goethe.  
Náměstí je plné aut. Ještě že jsme přijeli vlakem.



Radnice


Hradby a řeka Ohře a na řece vodáci..

Hrad Loket. 
Historii tu nebudu opisovat. Vím, že to nakonec stejně moc lidí nečte.
 Kdo má zájem přečíst si něco o historii hradu,


 Příkré stráně a skalní části spásají kozy kamerunské.
Obdivovali jsme jejich pohyb po příkrých skalních stráních.

Kostel sv. Václava. 


Zaujaly mě fresky na zdech v informačním centru.



Ve vnější části hradu je hradní restaurace s venkovním posezením,

Zaujal mě dům se šindelovou střechou, vlevo je Černá věž
Následovala prohlídka hradu.
 Fotografie z interiérů hradu...to už bude v dalším příspěvku,
aby toho nebylo moc najednou.

20 komentářů:

  1. Ano, taková nadílka fotek se musí rozdělit. Jaruš, s tím parkováním je to všude "hrozné", ať zajedeš kamkoliv, všude plno aut. Takže pokud to jde, cesta vlakem nebo autobusem je řešením. Mně historické popisky nevadí, ať to kdo čte nebo ne, já si Loket najdu a ráda si přečtu. Je to kraj, který neznám, tak i spojitost s J. W. Goethem je zajímavá. Ty umíš i město nafotit, tak to je velké plus. Zeptám se - jak jste procházeli těmito turistickými místy, navíc ještě o prázdninách, bylo hodně návštěvníků?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, Lidí bylo docela dost a někdy byl opravdu problém počkat, až se určité místo uvolní. Když to nešlo, tak tam prostě návštěvníci jsou, jen jsem se vyhýbala fotit auta s SPZ-kami a děti, abych se nedostala do problémů. Jinak historii bych opsala, to není problém, ale vím, že to opravdu málokdo čte a některé blogerky ani nevědí pod co píšou komentáře a píšou je jen ze zvyku nebo z pocitu povinnosti? Tak že koho obsáhlá historie hradu zajímá, může si kliknout na odkaz.

      Vymazat
  2. Jarunko další nádherné fotečky moc hezké to tam je krásný kraj a krásný výlet určitě to byl to Ti věřím že tam plno aut a pak hledáš kde zaparkovat moc děkuji za podívanou hezký víkend přeji .. ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško moc děkuji. Někdy je lepší řešení jet na výlet veřejnou dopravou. Hlavně je to levnější než parkování v hojně navštěvovaných místech, jednodušší a bez starostí.

      Vymazat
  3. Zdravím Jaruško, krásný výlet jsi pěkně jsi to z dokumentovala. Aut je všude hodně a potom je opravdu problém parkování.Staré stavby jsou pěkné a ta ulička se mi líbí. Hezký víkend ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni mně se tam líbilo moc. Hrad je opravdu zajímavý a stojí za návštěvu.

      Vymazat
  4. Anonymní27/8/21 17:43

    pěkná procházka, Jarunko, a přeji pohodový víkend 💗*⁀*🌼*⁀*💖

    OdpovědětVymazat
  5. nádherné fotečky Jaru, přeji ti krásný, poslední prázdninový víkend

    OdpovědětVymazat
  6. Jaruško, Loket neznám a procházku jsem si moc užila. Líbí se mi Černá věž a domek, který je u ní. Těším se na prohlídku hradu.
    Měj hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko moc děkuji. také jsme tam byli poprvé a měli jsme možnost si místo pobytu vybrat a zvolili jsme tento kraj, který neznáme. Myslím, že by to chtělo ještě nové ubytování v tomto kraji, abychom mohli poznat více míst. je tam opravdu nádherně a je tam toho hlavně hodně k poznávání a procházkám. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  7. Járo, o návštěvu Lokte jsem si dlouho snila a když se konečně povedla, byla jsem fakt nadšená! Kouzelné městečko. Děkuji za připomenutí a přeji příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, také jsem nadšená. Městečko i hrad se mi moc líbily. Měj se hezky.

      Vymazat
  8. To je pěkné městečko,hezké domy a mně se líbí ta úzká ulička se schody.Výhledy na hrad jsou také moc krásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu mně se tam moc líbilo. Děkuji Ti za milý komentář a přeji Ti krásné dny ve zdraví.

      Vymazat
  9. Opět Jarko něco co neznám. V těch místech jsem nebyl a líbí se mi nafocení jednotlivých míst. Zarážející je to množství aut, která omezují i turistický ruch. Ta budova u černé věže se tam moc nehodí, ale je to věcí místních architektů. U hospody kde je stojící postava, tak ta druhá je snad skutečná??

    OdpovědětVymazat
  10. Mirku, Loket je nádherný hrad a hodně rozsáhlý. ta osoba u hospody na vozíčku je figurína. Auta na náměstí mi také vadila. My jsme tam z Chodova jeli vlakem, právě proto, abychom nemuseli jet do města autem a hledat někde parkoviště. Možná, že jsou to auta lidí, kteří tam bydlí a pracují...značek jsem si nevšímala, ale ono se to dnes stejně nepozná odkud kdo je. Měj se hezky a děkuji

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.