POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

11 května, 2023

Nový rybník a Strážný vrch, 1. část.

 Na další květnovou procházku jsem si tentokrát vyšla na opačnou stranu města, kam často nechodím a nechodí tam ani moc lidí. Příroda je tam sice krásná, ale místa jsou nechvalně proslulá tragédiemi a většina lidí tam cítí negativní energii, jakoby tam zaváněl duch lidí, kteří tam přišli o život ať již z vlastního rozhodnutí nebo rukou zločince. Pamatuji si časy, kdy to u Pivovarského rybníku v létě doslova žilo a chodili se tam lidé z města koupat.

Čas ale vše změnil. Pivovarský rybník byl po revoluci a zrušení pivovaru prodán soukromníkovi, ten jej oplotil a osázel dřevinami a nakonec byl přejmenován na Nový rybník. Já jsem se tam sice vydala, ale je fakt, že jsem tam nepotkala téměř nikoho, jen jednu rodinu se dvěma dětmi a se psem. Ale k rybníku ani nedošli a vraceli se cestičkou přes louku zase zpět k domovu.

Nejdříve jsem šla ulicí Severní. Tady, kde jsou ohradníky jsou takové mírné kopečky a údolíčka. Jako děti jsme tomu místu říkaly "Kotrčák" a v zimě jsme sem chodili sáňkovat. Žádný velký kopec, ale nám to stačilo...

Pohled na Strážný vrch

Došla jsem k Havířské ulici

Trať na Jiříkov. Po cestě projelo auto a objevil se oblak prachu...

V pozadí je bývalý Pivovarský nyní Nový, rybník

Tady kdysi býval přejezd a normální kamenná cesta. Dnes už jen cestička...
Jak se to tu změnilo!!!
Pokud tu ve městě fungoval pivovar, tak se tu v zimě lámal led, 
který "ledaři"odváželi a ukládali do pivovarských sklepů.
Krásná bývala tato vodárna. Sprejeři stavbu zcela poničili škaredými čmáranicemi. Škoda!!! 

Jedna fotka přes plot...
Odtok z rybníku
Pohled na část rybníka. Foceno mezerou v plotu.
Když se chcete podívat na vodu, nemůžete se tu nikde zastavit, jít na břeh, na hráz, posadit se a kochat se vodní hladinou jako tomu bylo dřív.
Ještě jsem se vydala směrem k letišti...

Tady někde jsou  hnízdiště čápa černého a jeřába popelavého

Ještě nahlédnutí skulinou v plotě...
Velké mokřady a rákosí. Zaslechla jsem křik jeřábů, přelétli někam  nad rybník, 
ale vyfotit jsem je nestačila.
Cesta k letišti

V pozadí za rákosím je vidět upravená plocha letiště.


Nakonec pavouček pro štěstí... Křižák pruhovaný vyspává ve své pavučině.
Pokračování mé cesty  na Strážný vrch nechám do dalšího příspěvku.

25 komentářů:

  1. Jaruško, nádherné fotky z krajiny mého dětství. 👍👍👍
    Moc za ně děkuji.💓 Nad nimi jsem zavzpomínala na "Pivčák", kam jsme se chodili koupat. Tradice tehdy velela, že tam musíme vlézt 1. května. Někdy to bylo hóóóódně studené. 😀
    V zimě jsme tam chodili bruslit. A také tajně kouřit.😀 Hájek s vodárnou, to bylo naše eldorádo. Lezli jsme na střechu vodárny, nebylo to náročné. A Kotrčák? Tam jsem to měla opravdu jen pár kroků přes pole.
    Díky Tvým fotkám jsem se vrátila o více než šedesát let zpátky.
    Měj hezké májové dny. 🌸🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já jsem vyrůstala na bývalé Gottwaldovce, dnes Jiříkovské ulici, ale koupat jsme se chodili k Racku. Přeji to krásné jarní dny a děkuji za komentář.

      Vymazat
  2. Jaruško, tahle místa vůbec neznám, protože jsem tam nechodila, ani když jsem v Rbk bydlela.Ale moc ráda jsem tě na té trase doprovodila. Já znám jen trasu Dolní Křečany - Jindřichov a nebo hlavní silnici na Jiříkov, od Zámečku přes les k Racku, případně v Křečanech k Racku a na Valdek.
    Asi bych mnohá místa nepoznala, je to roků...Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko my jsme v mládí chodili na Strážný vrch do letního kina, ale to bylo z druhé strany. Na Pivovarák jsem se koupat nechodila. Prý tam byly pijavice, ale chodilo tam dost lidí z Jindřichova a z města. Na tuto stranu moc nechodím.
      Je to tam takové zvláštní a dost lidí se těmto místům vyhýbá. Je tam cosi negativního i když je tam krásná příroda, ani já tam moc často nechodím. Raději na druhou stranu, k Racku. Děkuji a přeji ti hezký den.

      Vymazat
  3. Jaruško, moc krásné místo. Příroda mi přijde ještě taková stará. Jako z mého dětství. U nás se neustále kácí stromy a keře. Mizí celá krásně zarostlá místa. Děkuji za nahlédnutí do tvého okolí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, tady se také kácí lesy, ale jen ty kůrovcové. Naštěstí je tu hodně listnáčů a tak ráz krajiny zůstává stále zajímavý. Děkuji a přeji ti krásné jarní dny.

      Vymazat
  4. Jaruš, už podruhé to procházím. Fotky tradičně výborné, místa jistě zajímavá, i když jsem z jiného konce republiky, ale vždy mě napadne - do takových míst bez lidí by (asi) u nás sama žena nešla. Já tedy určitě ne, moc bych si to neužívala a píši to s ohledem na bezpečnost. Asi můj komentář "nevyzní", ale opatrnosti nikdy nezbývá.
    Přeji Ti bezpečné procházky a pěkné počasí k tomu. 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tady je venkov a tolik nebezpečí jako ve velkých městech tu nehrozí. Kdybych se měla pořád něčeho bát, tak bych musela sedět zavřená doma a to není nic pro mě. Lidé jsou si tu blíž a znají se. Potkáváme se, zdravíme se, prohodíme pár slov, známe se. Hodně lidí tu chodí samo...a jinak kdo se bojí, nesmí do lesa...Já bych se spíš bála ve městě než v přírodě. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  5. Opět krásné fotky, máš nádherné trasy k procházení. Té vodárny je opravdu škoda...
    Járo, měj příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji. Tato trasa je od nad dost daleko, ale jsou odtud zase jiná pohledy na měst i krajinu. Je to blízko státní hranice a za lesem už je jen Vyhlídka, celnice a Německo.

      Vymazat
  6. Anonymní12/5/23 09:29

    Lezarts
    Proměny přírody samovolné, nebo rukou člověka často překvapí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, tady se to hodně mění. Lidé z velkých měst si tady staví domy a stěhují se sem i když tu není tak dostupné zdravotnictví jak ve velkých městech, ani pracovní příležitosti. Spíš pak hledají práci v Německu. Děkuji a přeji ti hezké dny.

      Vymazat
  7. Tak jsi již vyndala toulavé botky a to je dobře. Na opuštěná místa také chodím, ale nesmím myslet na to, že tam nikdo nechodí, jenom ta frekvence turistů je malá. Také jsem si všimla, že cesty zarůstají a nové pěšiny se vyšlapují. Na vodárny občas natrefím, ale většinou to jsou ruiny. Chválím změnu trasy, pro nás nové záběry. Pěkný víkend a měj se dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chůze mi nevadí, nesmím tahat nic těžkého. Ale už jsem měsíc po zákroku.a příští týden jedu zase do Děčína na kontrolu. Doufám, že jsem v pořádku. Děkuji a přeji ti krásné dny.

      Vymazat
  8. Moc pěknou procházku si měla Jaruško, krásné fotky. To oplocení se vůbec nehodí. Mě přijde, že se vše mění, ale k horšímu. Prima den i víkend ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo Leni, máš pravdu. Prostě si rybník soukromník koupil a oplotil a až to zaroste habrovým plotem, nebude tam vidět vůbec ani to oplocení. Děkuji a přeji ti krásný den.

      Vymazat
  9. Opět parádní procházka a fotky z ní. Té vodárny je fakt škoda, stavba je moc hezká. Přeji pěkný víkend 🙂

    OdpovědětVymazat
  10. Jaruško, pořádně ti to šlape. Máte u vás také krásnou přírodu. Koníci, rybníky... paráda. Tak jsem si už kolikrát říkala, jak se asi na svá sprejerská dila dívají autoři po letech v dospělosti, když dospějí k poznání, že každá práce má svou hodnotu a co kdyby někdo ničil tu jejich.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, ona je asi jiná doba...já to prostě nechápu. Mladí si spolu už neumí promluvit, jen koukají do mobilu. Svět se hodně změnil, odcizil se a ani řemeslníci si neváží práce jeden druhého. O tom jsem se už také přesvědčila a nejednou....Však víš, jak nešetrně pracovali na vaší zahradě...Děkuji za komentář a přeji Ti krásné dny.

      Vymazat
  11. Dálší nádherné fotky Jaru, děkuji za komentíky ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško moc děkuji a měj se moc pěkně.

      Vymazat
  12. Nádherné místo i fotečky opět super Járo. Omlouvám se za můj skluz a doufám, že jsi OK. U mne bohužel se to říct nedá,ale raději neřeším :-) Tak se opatruj a měj krásné slunné dny♥

    OdpovědětVymazat
  13. Alespoň že tam nový majitel postavil jen plot a ne rovnou dvoumetrovou zeď, jak se nezřídka stává.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.