POKUD JSTE VLOŽILI KOMENTÁŘ A NEZOBRAZIL SE, TAK MOŽNÁ SPADL DO SPAMU. KOMENTÁŘE PRAVIDELNĚ KONTROLUJI A POKUD TAM TAKOVÝ NAJDU, TAK JEJ HNED ZVEŘEJNÍM. DĚKUJI A PŘEJI KRÁSNÉ DNY.

11 září, 2024

Výstup na Doubravku a zpět do Teplic

Prošli jsme kolem Hadích lázní a pokračovali na Doubravskou horu (393 m),
kde se nachází hrad Doubravka

Památkově chráněný areál s pozůstatky pozdně gotického sídla, které bylo zbudováno v letech 1478-1486 Janem Ilburkem z Vrešovic. Hrad na přelomu 16. a 17. století prošel výraznými přestavbami a byl opatřen barokním opevněním. V roce 1626 byl hrad postižen požárem a o několik let později zbořen. O obnovu hradu Doubravka se zasloužil až rod Clary–Aldringen na konci 19. století. Původní rytířský sál byl přebudován na jídelnu, ke které byly dostavěny další restaurační místnosti. Zničená věž byla opravena do původní výšky a zastřešena. Dnešní neogotická podoba hradu byla vytvořena na základě návrhů architekta Bedřicha Ohmanna.
V současné době se jedná o jediný hrad v České republice, který slouží jako radioamatérská základna. Dále se zde nachází expozice zbraní Kingdom of weapons.



Pozůstatky opevnění hradu.






Pozůstatky původního hradu z 15.století
Hrad slouží jako radioamatérská základna, proto je tu všude plno drátů...

Rodový erb Clary–Aldringen



Tady jsem ty dráty vyretušovala
Jinak jsou všude...



Výhledy od hradu na Teplice a okolí


Špičatý kopec v pozadí vlevo je Bořeň a pára stoupá z elektrárny Ledvice
Milešovka
Věž v pozadí je vodojem...v mapách však je místo označeno jako pomník Hanse Kudlicha. Při podrobném zkoumání jsem zjistila, že pomník stojí vedle vodojemu. 









Pohled na České Středohoří. Uprostřed Lovoš a Kybička,
 vpravo za větvičkou Milešovka.

Zpět ve městě a krásná lipová alej
Doubravka - tam nahoře jsme byli...

Oběd nesmí chybět






Zpátky na nádraží...
Zaujala mě dlažba



Vnitřek nádraží  je úžasný...



Pohled z nádraží na Krušné hory
Zajímavá budova u nádraží. Tipujeme to na bývalou sýpku nebo mlýn
Náš výlet tu končí. Tak zase někdy...

27 komentářů:

  1. Jaruško, měli jste pěkné počasí a to je důležité pro zdar výletu. Nádraží jsme také fotila a obdivovala, když jsem tam byla vlakem s kamarádkami asi v r.2021? nebo tak nějak. Manžel je léta letoucí radioamatér a tak o Doubravce vím, že tam ,,mají hnízdo,,. Jenže se mi tam nahoru v tomto věku a stavu nechce, jste borci. Lézt na takový kopec.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko,ono je to na Doubravku od nádraží stejné převýšení jako od nás na Dymník, také kolem 140 m. Na té vzdálenosti se to stoupání nezdá náročné. Navíc jsme pak dolů šli po silnici, kudy se dá jet autem až na vrchol, jen nevím, zda tam není zákaz vjezdu a není povolen vjezd jen pro radioamatéry a zásobování kiosku. Díky za komentář a přeji Ti krásný den

      Vymazat
    2. Jaruško, pohledově je to rozdíl, na Dýmník mi to přijde pozvolný výstup a tady to vypadá na pořádný strmý kopec. Tak jsem koukala, kdy jsme to s kamarádkami byly v Teplicích a letí to, na blogu to mám 8.5.2021 a ještě se nosily roušky. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Jiřinko, výstup na Dymník od vodárny je pořádně prudký a od chaty k rozhledně je to také náročné i když jen pár metrů. Mně to nijak hrozné nepřišlo, ani jsem se nezadýchala. To když vylezu na Dymníku k rozhledně tak funím jak přetopená lokomotiva. Při tom výškový rozdíl je stejný.

      Vymazat
  2. Jaro, moc hezký výlet. Doubravka je takový zajímavý hrad - kombinace neogotické dostavby a původních, zubem času okousaných zdí tvoří zvláštní symbiózu. Každopádně výhledy na České středohoří jsou odtud skvělé.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni je odtud vidět České Středohoří i Krušné hory. Hrad stojí tak v polovině, ale není moc známý. Děkuji a přeji Ti krásný den.

      Vymazat
  3. Anonymní12/9/24 05:08

    Járo, moc děkuji za fotky a všechny informace. Je to zajímavé místo jak architekturou, tak současným využitím.
    Určitě parádní výlet.
    Přeji pohodový den. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko moc děkuji. Výlety s přáteli jsou vždy super. Škoda, že manžel už musí zůstat doma, alespoň si ode mě odpočine. Měj se hezky.

      Vymazat
  4. Anonymní12/9/24 06:14

    V blízkosti hradu jsem nikdy nebyla a taky jsem si myslela, že je to vodojem. Díky za upřesnění. Parádní výlet jste měli.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za mylný popis. Nezdálo se mi to a hledala jsem dál. Jedná se skutečně o vodojem a památník Hanse Kudlicha stojí hned vedle, jen na mapách Seznam.cz, je místo včetně fotografií vodojemu zapsané jako památník a nafocený je vodojem. To mě zmátlo, protože tam nahoře jsem nebyla. Za chybu se omlouvám.

      Vymazat
  5. Pěkně jste si výšláply. Zajímavé místo. Vše jsi pěkně nafotila a já se tam mohla podívat.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní12/9/24 10:48

    Lezarts
    Velice poučný výlet ( pro mě, i když jen virtuální), zase jsem se díky tobě dozvěděla o zajímavých místech. Líbilo se mi to!

    OdpovědětVymazat
  7. Krásný výlet Jaruško,to nádraží je úžasné.😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu. Byla jsem vnitřkem opravdu překvapená. Je to tam jako na zámku. Děkuji a přeji Ti krásný den.

      Vymazat
  8. Járo, užili jste si opravdu parádní výlet, moc děkuji za všechny fotky míst, kde jsem nebyla zřejmě ani nebudu. Vnitřek nádražní budovy je fakt krásný. Jsem moc ráda, že jsi našla partu stejně "postižených" cestovatelů jako jsi ty. Měj se hezky, pá 😀😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi moc děkuji. Mám smůlu, že manžel už má zdravotní omezení a nemůže cestovat se mnou. Jsem ráda, že tu mám v sousedství kamarádky, které rády cestují a můžu vyrazit na výlet s nimi. Buď s partou z bývalého klubu turistů nebo když má volno, tak ještě s kamarádkou Hankou autem. To mi dobíjí baterky... Měj se moc hezky.

      Vymazat
  9. Járo krásný výlet a nádherné výhledy. Nádraží je pěkné a pěkná je mozaika na dlažbě chodníků. Na Milešovku měl klub turistů výlet, ale dali to na všední den, protože je tam o víkendu přelidněno a kvůli práci jsem nemohla jet. U jídla jste takový spokojený, podle fotek se výlet podařil a to je dobře. Měj se fajn a zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Večernice děkuji za komentář a přeji hezký den.

      Vymazat
  10. Jarunko krásný výlet hezké fotečky děkuji stebou poznám krásu kterou neznám opatruj se ..Hezký víkend i když prší ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuš, děkuji. U nás prší od noci, ale zatím se to vsakuje. Bylo dlouho sucho a tak se aspoň doplní prameny. Měj se hezky a opatruj se.

      Vymazat
  11. Zajímavé a pro mě neznámé místo!! Pěkné fotky, teď to vypadá, že nějakou dobu budeme fotit jen vodu .... Přeji krásné a bezpečné dny.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahojky Jaruško, týýýýý jó to jsi měla super výlet. Hrad moc pěkný, to nádraží je luxus. Parádně jsi vše nafotila.

    OdpovědětVymazat
  13. Také žasnu nad nádražím, hrad, nádherný a dlažba se mi také moc líbila, díky , že jsem opět poznala místa, kde se určitě nepodívám, fotky supér ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vložené komentáře a přeji příjemný den.